Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας μελετάτε από την επιτροπή η οποία αποφασίστηκε να συσταθεί στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με τον Αλβανό ομόλογό του Αλβανίας Nasip Naco.

Η ελληνοαλβανική επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα της μεταφοράς Αλβανών κρατουμένων από τις φυλακές της χώρας μας σε εκείνα της γειτονικής χώρας, καθώς και την επιστροφή στη χώρα μας των Ελλήνων που κρατούνται στις αλβανικές φυλακές.

Μετά από πρόσκληση του κ.Αθανασίου ο Αλβανός υπουργός επισκέφτηκε σήμερα τη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια

της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία εκτός των κ.κ. Αθανασίου και Naco συμμετείχαν και στελέχη των δύο υπουργείων.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τη σωστή λειτουργία των δικαστικών και σωφρονιστικών συστημάτων των δύο χωρών, ενώ η αλβανική πλευρά ζήτησε τη βοήθεια του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης σε τεχνικό επίπεδο.

Ο στόχος του ελληνικού υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έρθει σε επαφή και με άλλα κράτη, όπου μεγάλος αριθμός υπηκόων τους κρατούνται σε ελληνικές φυλακές.

Εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές για την ανταλλαγή κρατουμένων, θα υπογραφεί σχετική διμερής συμφωνία.

Σε δηλώσεις του κ.Αθανασίου μετά τη σύσκεψη είπε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης της φίλης χώρας Αλβανίας, κ. Naco και ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στα δικαστικά συστήματα των χωρών μας και τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ειδικότερα ανταλλάξαμε απόψεις στα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών και τη δυνατότητα μεταφοράς κρατουμένων υπηκόων μιας χώρας στη χώρα καταγωγής τους. Δηλαδή Αλβανών υπηκόων που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη χώρα μας, να εκτίουν το υπόλοιπο της ποινή τους στις φυλακές της Αλβανίας και αντιστρόφως. Προς τούτο αποφασίσαμε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα μελετήσει τα ζητήματα αυτά».

Επιπλέον από την πλευρά του ο Αλβανός υπουργός δήλωσε: «Δεν είναι τυχαίο που εγώ βρίσκομαι σήμερα εδώ και ο κύριος Βενιζέλος βρίσκεται σήμερα στην Αλβανία. Αυτό αποδεικνύει ότι οι σχέσεις μας πλέον έχουν εντατικοποιηθεί. Επιθυμούμε να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμφίβολα αυτό απαιτεί την εκπλήρωση κάποιων όρων. Ασφαλώς τους όρους δεν θα μπορούσαμε να τους πετύχουμε μόνοι μας. Έχουμε την ανάγκη για βοήθεια και στήριξη. Κατά τη συνάντηση αποδεχτήκαμε ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία. Χρειαζόμαστε τη δική σας εμπειρία για να συνεργαστούμε στο δικαστικό τομέα».

The post Ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα