Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα προωθεί ο Σαμαράς

Του Φώτη Σιούμπουρα

Προβληματισμένος εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για το αν πρέπει να προχωρήσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην ανανέωση, όπως ουσιαστικά είχε αποφασίσει και στη διαμόρφωση του ιδεολογικού στίγματος της Νέας Δημοκρατίας. Το «σκάνδαλο Μπαλτάκου» ανέτρεψε τους αρχικούς σχεδιασμούς του περί πανστρατιάς «πατριωτικών» δυνάμεων για τη «Νέα Ελλάδα», που οραματίζεται και άφησε στο «ράφι» το «άνοιγμα» που είχε αποφασίσει να κάνει και προς τα δεξιά της

Νέας Δημοκρατίας. Επηρεασμένος από τον θόρυβο που έχει προκληθεί από το «σκάνδαλο» και από τις όποιες επιπτώσεις στις διαθέσεις του εκλογικού σώματος ο πρωθυπουργός και μετά την πίεση που ασκήθηκε τις τελευταίες μέρες, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, για τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τον χώρο στα δεξιά της Δεξιάς της, αποφάσισε στη φάση αυτή «στροφή» προς το Κέντρο», τόσο σε επίπεδο συμμετοχής προσώπων στο ευρωψηφοδέλτιο αρχικώς και αργότερα σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις ή ακόμα και κομματικές, όσο και σε επίπεδο δημόσιας εκπροσώπησης. Αυτό θα διαφανεί κυρίως στον προσεχή ανασχηματισμό, ο οποίος προσδιορίζεται χρονικά μετά τις ευρωεκλογές, με την προώθηση στις θέσεις υπουργών και υφυπουργών μετριοπαθών στελεχών, αλλά μια πρώτη γεύση παίρνει κανείς από τα πρόσωπα που επιλέγονται για υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Πρώτο «θύμα» αυτής της «φραγής» προς τα δεξιά είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο οποίος παρότι ο ίδιος είχε ανακοινώσει από τηλεοπτική εκπομπή ότι θα ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής μετά το «σκάνδαλο Μπαλτάκου» δημοσιοποίησε την πρόθεσή του (μετά από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι αλήθεια) να μη συμμετάσχει στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο.

Η συνάντηση με Βενιζέλο

Το θέμα, πάντως, της κυβερνητικής «στροφής προς στο Κέντρο» συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο κ. Α. Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ε. Βενιζέλο την επαύριο του «σκανδάλου Μπαλτάκου». Συμφωνήθηκε, δε, με βάση πληροφορίες, η συμμετοχή στη δικομματική κυβέρνηση και άλλων στελεχών, προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα των Ανδρέα Λοβέρδου, Πάρι Κουκουλόπουλου κ.ά. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να επιδείξει ένα πιο φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ, στην παρούσα φάση, δεν αφορά την ιδεολογική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας. Υπό τη σκιά, όμως, των όσων αποκαλύφθηκαν για τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκο και των νέων πολιτικών δεδομένων που προκλήθηκαν, ο πρωθυπουργός στρίβει το τιμόνι τώρα περισσότερο προς το Κέντρο, διατηρώντας το, όμως, στα δεξιά. Το αν η μετεξέλιξη αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι απαρχή οριστικών αποφάσεων θα φανεί ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές. Πριν, όμως, από τη «βόμβα Μπαλτάκου», ο κ. Σαμαράς είχε λάβει την απόφαση να προχωρήσει στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας και, μάλιστα, πριν από τις ευρωεκλογές με τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συναγερμού» για μια «Νέα Ελλάδα». Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, έκαναν λόγο για μεταμόρφωση του κόμματος σε ένα αμιγώς κεντροδεξιό κόμμα με κεντρώα, φιλελεύθερα και μεταρρυθμιστικά στοιχεία. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι είναι η κατάλληλη ώρα τώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο κ. Σαμαράς, να εμπεδωθεί η αίσθηση στην κοινωνία ότι το κεντρώο προφίλ επικρατεί. Ο πρωθυπουργός, πάντως, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε αλλαγές ευρείας κλίμακας σε κυβέρνηση και κόμμα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι, αυτήν τη φορά, θα εκπλαγούν πολλοί από τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί και βουλευτές, θα βοηθήσουν τον πρωθυπουργό να συσπειρώσει το κόμμα και να αφοπλίσει τους πολιτικούς αντιπάλους της δικομματικής κυβέρνησης.

Υπέρ της στροφής της Νέας Δημοκρατίας προς το Κέντρο είχαν ταχθεί στο παρελθόν, και μάλιστα φανερά, αρκετά κoμματικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Σοφία Βούλτεψη, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα κ.ά., που επιμένουν ότι η κεντροδεξιά παράταξη «χρειάζεται ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα». Μετριοπαθείς, δε, φιλελεύθεροι και κεντρογενείς της ΝΔ υποστηρίζουν ότι «κάποιοι πρέπει να θυσιαστούν (περίπτωση Φ. Κρανιδιώτη), διευκρινίζοντας πως το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά θεσμικό. Πηγή, μάλιστα, του Μεγάρου Μαξίμου αποκάλυψε στο «Π» ότι συντόμως θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο μετριοπαθή στελέχη και θα περιοριστεί αρκετά ο πολωτικός λόγος μερικών στη Νέα Δημοκρατία, «ώστε να εξυπηρετηθεί και ο μεσοπρόθεσμος πολιτικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού για μετεξέλιξη του κόμματος στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Συναγερμού» για μια «Νέα Ελλάδα».

Το «σκάνδαλο Μπαλτάκου» και οι επιπτώσεις του, αλλά και η «υπόθεση Ραχήλ Μακρή», έχουν θέσει επίσης στο «ράφι» και τον «κωδικό επιστροφή στο μαντρί», που βρισκόταν σε εξέλιξη. Η μήνυση που υπέβαλε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατά δημοσιογράφων του «Ελεύθερου Τύπου», τα όσα η ίδια υποστήριξε, αλλά κυρίως όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος αμέσως μετά το «Μπαλτάκος-γκέιτ», ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, έκοψαν ακόμη και την… πολιτική διάθεση για οποιοδήποτε «άνοιγμα» της ΝΔ προς βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ή τουλάχιστον την… ανέβαλαν.

The post Άνοιγμα στον μεσαίο χώρο και αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα προωθεί ο Σαμαράς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα