Ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές στην κυβέρνηση

Του Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η επιμήκυνση επιτεύχθηκε, ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης κρίνεται στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης, τα πνεύματα άρχισαν να ηρεμούν, καθώς φαίνεται ότι εξασφαλίστηκαν «και τα… παραπάνω» που ζητούσε ο Σαμαράς για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το μεγάλο όμως ζητούμενο είναι τι θα γίνει με το «κούρεμα» του χρέους.
Η διαμάχη Μέρκελ - Λαγκάρντ μπορεί να προκαλέσει νέα καθυστέρηση όχι τόσο στον χρόνο που θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα,

όσο στον χρόνο που θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρεοστασίου. Όταν για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική πλευρά καθυστέρησε ενάμιση χρόνο για να το εφαρμόσει με αποτέλεσμα τα ξένα χαρτοφυλάκια που κατείχαν ελληνικά ομόλογα να τα «ξεφορτώσουν» στις εγχώριες τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία «απορρόφησαν» το σύνολο σχεδόν των απωλειών και κατέρρευσαν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χρέος θα εκτοξευθεί στο 180% του ΑΕΠ την επόμενη διετία κι αυτό σημαίνει ότι καμία δόση, καμία επένδυση και κανείς επιπλέον κοινοτικός πόρος δεν θα αποτρέψει τον «ξαφνικό θάνατο». Οι αισιόδοξες προβλέψεις του κυβερνητικού επιτελείου δεν παύει να είναι προβλέψεις που δεν μπορούν να σκιάσουν την τραγικότητα των αριθμών, δηλαδή του 7,2% της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, του 25,5% της ανεργίας και της πλήρους καθίζησης της πραγματικής οικονομίας.
Ο Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορούν να παραταθούν μέχρι τον χρόνο διεξαγωγής των γερμανικών εκλογών –το φθινόπωρο του 2013– οι αποφάσεις των πιστωτών για τη διαχείριση του χρέους. «Εδώ σε έντεκα ημέρες ανατρέπονται τα πάντα, είναι δυνατόν να μην υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σε έντεκα μήνες;» είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτει στο «Π» στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Κατά την κρίση του, η κατάληξη των διαβουλεύσεων δεν θα πρέπει χρονικά να υπερβαίνει τα Χριστούγεννα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα στα τέλη του μήνα θα έχει λάβει περί τα 45 δισ. ευρώ.

Οι αλλαγές στο σχήμα
Αμέσως μετά τις αποφάσεις της Τρίτης, ο Σαμαράς θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να αποφασιστούν οι αναγκαίες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει ριζικός ανασχηματισμός.
Κύριο μέλημα του πρωθυπουργού δεν είναι μόνο η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ενδέχεται να συμμετέχουν ως αντιπρόεδροι με εποπτικές αρμοδιότητες οι Β. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, όσο η διάρθρωση του κρατικού μηχανισμού που έχει δρομολογηθεί και ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι το αναλογικό σχήμα στην επιλογή προσώπων για το Δημόσιο και τους Οργανισμούς θα πρέπει να μεταβληθεί, καθώς οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις που έχουν γίνει με πολιτικά, κυρίως, κριτήρια δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Όσον αφορά στις αλλαγές στην κυβέρνηση, ο Σαμαράς δεν πρόκειται να «θίξει» ιδιαίτερα τα αναπτυξιακά υπουργεία (αν και ο Β. Βενιζέλος θα ήθελε να υπάρξουν τοποθετήσεις πολιτικών του στελεχών), όσο αυτά πο

Keywords
Τυχαία Θέματα