Αναθερμαίνονται οι ελληνοβρετανικές σχέσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών συνεδρίου με θέμα «Ελληνοβρετανικές σχέσεις: πτυχές της πρόσφατης ιστορίας τους», το οποίο διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο Βρετανός Πρέσβης στη χώρα μας κ. David

Landsman, ενώ Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές παρουσιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας από τα τέλη του 18ου έως και τον 20ό αιώνα σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν την οικονομική, πολιτική και νομική ιστορία των δύο χωρών, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις τους στον τομέα των Γραμμάτων και της Εκπαίδευσης. Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου σήμερα και αύριο, 2 και 3 Νοεμβρίου 2012.

Εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, είπε τα ακόλουθα:

«Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σε ένα συνέδριο πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά και για μένα, ως Προέδρου της Βουλής, να κηρύσσω την έναρξη αυτού του επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Βρετανική Πρεσβεία, με αντικείμενο την πορεία των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας κατά τη νεότερη εποχή. Ζούμε πια σε ένα πολύπλοκο, σύνθετο περιβάλλον, με εντονότατες αλλαγές και προοπτικές που αναδιαμορφώνονται ταχύτατα, και γι’ αυτό οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε αποτελεσματικά και εποικοδομητικά, ώστε να ανταποκρινόμαστε στις νέες συνθήκες και στις απαιτήσεις των καιρών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι γνωστές σε όλους μας. Είναι πλούσιες, πολύπλοκες, σύνθετες κι έρχονται από πολύ παλιά. Η Βρετανία, σε σχέση με τον κοινοβουλευτισμό, υπήρξε ένα είδος προτύπου που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωση των δημοκρατικών θεσμών από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους. Η επίδραση αυτή δεν ήταν τυχαία. Στους κύκλους των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την εθνική ανεξαρτησία, η Βρετανία θεωρείτο κατά κάποιον τρόπο ο συνεχιστής και ο εκσυγχρονιστής του αρχαίου ελληνικού πνεύματος σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως όμως θεωρείτο ένα είδος κληρονόμου στο επίπεδο των πολιτικών θεσμών, ο οποίος ανέλαβε να αναβαπτίσει τις φιλελεύθερες ιδέες και απόψεις, αλλά κυρίως το ιδανικό της Αθηναϊκής Δημοκρατίας προσδίδοντάς του νέα ιστορική δυναμική. Το συνέδριο που αρχίζει σήμερα θα κινηθεί σε τρεις άξονες, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. Πρώτος άξονας είναι ο τομέας της εκπαίδευσης, γενικότερα της παιδείας και του πολιτισμού. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η σημασία της ελληνικής παιδείας για τη βρετανική, αλλά και αντίστροφα η βρετανική επιρροή στην ελληνική παιδεία και στον ελληνικό πολιτισμό, είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι έχουν μελετήσει την αλληλεπίδραση που υπήρξε έχουν βρει θετικές επιρροές κι έχουν καταλήξει σε γόνιμα, θετικά συμπεράσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα