Αμερικανική βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας

Σημαντική πρόοδος στις σχέσεις Αμερικής με την Ιαπωνία αποτελεί η μετεγκατάσταση μιας αμερικανικής βάσης στο εσωτερικό της Οκινάουα.

Αντιδρούν οι κάτοικοι στα σχέδια μετεγκατάστασης

Ο κυβερνήτης της Οκινάουα, Χιροκάζου Νακαΐμα έβαλε την σφραγίδα του στο έγγραφο για τη μετεγκατάσταση της βάσης στη λιγότερο πυκνοκατοικημένη ανατολική ακτή του νησιού, στην κοινότητα του Νάγκο.

Ακόμη, ο Νακαΐμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε,

ο οποίος υποσχέθηκε μεταξύ άλλων μια οικονομική βοήθεια τουλάχιστον 300 δισ. γεν (2,1 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την οικονομία της Οκινάουα ως το 2021.

Το σχέδιο για τη μετακόμιση της βάσης της Φουτένμα βρίσκεται στο τραπέζι από μια πρώτη αμερικανο-ιαπωνική συμφωνία το 1996, αλλά το θέμα βρίσκει αντίθετο τη τοπική αυτοδιοίκηση της Οκινάουα. «Αυτό που έκανε ο κυβερνήτης είναι ασυγχώρητο» δήλωσε ο Yuichi Higa, επικεφαλής του συγκροτήματος στη Νάγκο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. «Οι κάτοικοι που αντιτίθενται σίγουρα θα καταφύγουν στη χρήση της βίας, όπως στο μπλοκάρισμα των δρόμων για να σταματήσουν αυτό που έχει αποφασιστεί», προσέθεσε.

Η αεροπορική βάση της Φουτένμα μέχρι στιγμής βρίσκεται στην πυκνοκατοικημένη πόλη Τζινοουάν (νότια Οκινάουα). Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 26.000 στρατεύματα στην Οκινάουα στο πλαίσιο μακρόχρονης συμμαχίας ασφαλείας με την Ιαπωνία.

The post Αμερικανική βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα