Αλλάζει ριζικά το καθεστώς προφυλακίσεων με εντολή Σαμαρά

Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προσωρινών κρατήσεων και της επιβολής περιοριστικών όρων σε κατηγορούμενους ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε εντολή στον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει όλο το πλαίσιο κριτηρίων για την επιβολή προσωρινής κράτησης σε κατηγορουμένους καθώς και για την επιβολή περιοριστικών όρων

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κατηγορούμενοι

για τρομοκρατία βρίσκονται εκτός φυλακών και η ενόχληση αυτή φαίνεται να εντάθηκε μετά την απελευθέρωση με περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου ως μέλους της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς Κώστα Σακκά.

Ο συγκεκριμένος, ο οποίος έχει εκτίσει 31 μήνες προσωρινής κράτησης χωρίς να δικαστεί, συνελήφθη για αποτυπώματα που βρέθηκαν στη γιάφκα της οργάνωσης στο Χαλάνδρι και ο ανακριτής αποφάσισε πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τους ίδιους περιοριστικούς όρους που έχει μέχρι σήμερα.

Η απόφαση αυτή φέρεται να προκάλεσε ενόχληση τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, και ακολούθησε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, ενώ ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά σε νομοθετήματα σχετικά με την αλλαγή του τρόπου χορήγησης αδειών σε κρατούμενους αλλά και τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας για κρατούμενους σε υποθέσεις τρομοκρατίας κ.α.

Οι αλλαγές από τον Καστανίδη

Το 2010 ο τότε υπουργός Χάρης Καστανίδης είχε τροποποιήσει τους όρους κάτω από τους οποίους θα μπορούσε να επιβάλλεται η προσωρινή κράτηση, είχε καταστήσει δηλαδή δυσκολότερη την επιβολή της.

Συγκεκριμένα, για αδικήματα που τιμωρούνταν με κάθειρξη κάτω των 10 ετών, η προσωρινή κράτηση μπορούσε να επιβληθεί κατ εξαίρεση. Ο κ. Καστανίδης δηλαδή έκανε δυσκολότερη την επιβολή της προσωρινής κράτησης λόγω της υπερσυμφόρησης των φυλακών αλλά και της κατάχρησης του συγκεκριμένου μέτρου από την πλευρά των δικαστικών αρχών.

Πηγή φωτογραφίας:Fosphotos.com/Παναγιώτης Τζάμαρος

The post Αλλάζει ριζικά το καθεστώς προφυλακίσεων με εντολή Σαμαρά appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα