Αλλαγές στην καταβολή Εφάπαξ και ρύθμιση χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τροπολογία θα προσδιοριστεί το ύψος των οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ

να τροποποιήσουν το καταστατικό της εταιρίας αίροντας τον όρο που προβλέπει ότι το δημόσιο πρέπει να έχει την πλειοψηφία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εταιρία βρίσκεται στην τελική ευθεία της αποκρατικοποίησης.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας. Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της. Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Επιπροσθέτως, με διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η έκδοση Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού για τον καθορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι τις 30 Ιουνίου 2013) του κράτους προς την εταιρεία από έργα υποδομής, κατασκευής και συντήρησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας κ.λπ., καθώς και μη φορολογικών οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο. Μάλιστα, σημειώνεται ότι τυχόν οφειλές που θα προκύψουν θα καλυφθούν από ειδική πίστωση του κρατικού προϋπολογισμού για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι τα χρέη του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ. Απο αυτά περίπου 200 εκατ. ευρώ ανήκουν σε δήμους και τα υπόλοιπα 600 εκατ. ευρώ σε υπουργεία.

Αλλαγές στην καταβολή του εφάπαξ
Πέραν αυτών με την τροπολογία έρχονται αλλαγές στην καταβολή του εφάπαξ των 2.478 υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ, καθώς προβλέπεται η απαλλαγή του Δημοσίου από την υποχρέωση να καλύπτει το έλλειμμα του σχετικού λογαριασμού των εργαζομένων, ο οποίος τροφοδοτούνταν με μηνιαίες εισφορές των υπαλλήλων.

Keywords
Αναζητήσεις
εφαπαξ για ευδαπ
Τυχαία Θέματα