“Αλαλούμ” στην αγορά με τα μπλοκάκια

Σύγχυση επικρατεί στην αγορά σχετικά με τον τρόπο που θα αμείβονται φέτος οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Παρ’ότι απομένουν λίγες ημέρες ως το τέλος του μήνα, οπότε και θα πληρωθούν οι περισσότεροι για πρώτη φορά με το νέο σύστημα, παραμένουν ακόμα πολλά κενά και απορίες στους ενδιαφερόμενους, αλλά και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που θα τους πληρώσουν.

Με το νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, από φέτος οι αυτοπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες θα αμείβονται με “αθεώρητα” από την εφορία

μπλοκάκια, κάτι που σημαίνει ότι θα αποφύγουν την τακτική επίσκεψη στην ΔΟΥ για να θεώρηση, διαδικασία που συνήθως οδηγεί σε ελέγχους και πρόστιμα.

Ωστόσο, η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου (ΠΟΛ.1004/2013) δεν φαίνεται να αποσαφηνίζει πλήρως ποιοι τελικώς μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της θεώρησης. Επίσης παραμένουν ερωτήματα αν θα πρέπει να εξαντλήσουν πρώτα όλοι τα «τρυπημένα» μπλοκάκια ή να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να αγοράσουν από ένα βιβλιοπωλείο ένα άλλο «μπλοκ», όπου θα βάλουν απλώς τη σφραγίδα τους και θα αριθμήσουν τις σελίδες τους χωρίς να επισκεφτούν κάποια εφορία για να το θεωρήσουν.

Μέχρι να εκδοθεί πάντως κάποια νέα εγκύκλιος, η ΠΟΛ 1004 ορίζει ότι από φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εκδίδουν αθεώρητα τιμολόγια αντί για θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, για τις αμοιβές που εισπράττουν από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες ή άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντιθέτως, είναι ξεκάθαρο ότι για τυχόν αμοιβές που εισπράττουν για την παροχή υπηρεσιών προς απλούς ιδιώτες (“μη υπόχρεους” τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων) υποχρεούνται να εκδίδουν κανονικά τις θεωρημένες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνουν λογιστές-φοροτεχνικοί, οι εργαζόμενοι με “μπλοκάκια” οφείλουν πλέον να εκδίδουν αθεώρητα τιμολόγια, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες, καθώς και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Με βάση τα παραπάνω, οι επαγγελματίες που εκδίδουν χειρόγραφα τα φορολογικά τους στοιχεία, δεν έχουν πλέον παρά να προμηθευτούν ένα απλό μπλοκ τιμολογίων, να το αριθμήσουν και να σφραγίσουν την κάθε σελίδα του με τη σφραγίδα που περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητάς τους (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, τηλέφωνο και αρμόδια Δ.Ο.Υ.). Από το μπλοκ αυτό θα εκδίδουν πλέον αθεώρητα τιμολόγια για τις υπηρεσίες που παρέχουν προς επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή επιτηδευματίες καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ (που από 1.1.2013 αντικαθιστά τον παμπάλαιο ΚΒΣ) αθεώρητα τιμολόγια (ή τιμολόγια χωρίς σήμανση από ειδικούς φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) μπορούν πλέον να εκδίδουν και οι επιχειρήσεις πώλησης αγαθών για πωλήσεις που πραγματοποιούν προς άλλες επιχειρήσεις.

Αντιθέτως, τα δελτία αποστολής καθώς και τα τιμολόγια που εκδίδονται “ενωμένα” με δελτία αποστολής θα πρέπει να είναι θεωρημένα ή να φέρουν σήμανση από ειδικό ηλεκτρονικό φορολογικό μηχανισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα