Αλαλούμ με τιμές, τεράστιες αποκλείσεις από το φυλλάδιο μέχρι το ράφι – Εμπαιγμός των καταναλωτών!

Σχεδόν «συνήθεια» τείνει να γίνει το φαινόμενο με τις απίστευτες αποκλείσεις που διαπιστώνονται κάθε μέρα στις τιμές δεκάδων προϊόντων που σούπερ μάρκετ αλλά και άλλων καταστημάτων που παρουσιάζουν μια τιμή για ένα προϊόν στα διαφημιστικά τους και άλλη είναι τελικά στο ράφι (πχ γάλα εβαπορέ στο φυλλάδιο 0,86 στο ράφι 0,99 ευρώ)

Του Βαγγέλη Παπαδόπουλου

Μορφή «χιονοστιβάδας» κοντεύουν να πάρουν οι καταγγελίες που δέχονται κάθε μέρα διάφορες καταναλωτικές οργανώσεις αλλά και η γενική γραμματεία καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης βάση των οποίων προκύπτουν πολύ σοβαρές περιπτώσεις

ψευδούς ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού από τα διαφημιζόμενες τιμές των προϊόντων στα φυλλάδια που διανέμονται κατ οίκον με τις πραγματικές τιμές πώλησης στα ράφια των σούπερ και άλλων εμπορικών καταστημάτων που πλέον δεν θα έχει άδικο κάνεις αν επικαλεστεί ακόμα και το φαινόμενο της απάτης!

Οι περιπτώσεις είναι χιλιάδες, ανάμεσα σε αυτές είναι και η καταγγελία που δεχτήκαμε από αναγνώστρια του «Π» η οποία μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πήγε σε υποκατάστημα γνωστής αλυσίδας να αγοράσει μια φόρμα η οποία σε διαφημιστικό φυλλάδιο εμφανιζόταν να κοστίζει 15 ευρώ το σετ, όπως άλλωστε εμφανιζόταν και στο φυλλάδιο, εκεί όμως έκπληκτη πληροφορήθηκε πως η τιμή δεν αφορά το σετ αλλά το κάθε κομμάτι της φόρμας. Δηλαδή είχε 15 ευρώ το παντελόνι και 15 το πάνω τις φόρμας, σύνολο 30. Έξαλλη από την κοροϊδία –ή την αστοχία της διαφήμισης- προχώρησε σε καταγγελία του συμβάντος τόσο στην οικονομική αστυνομία όσο και σε καταναλωτικούς συνδέσμους και στην εφημερίδα μας.

Άλλη περίπτωση που ξεχωρίζει είναι η καταγγελία που έγινε για γνωστή αλυσίδα επίπλων από καταναλώτρια η οποία θέλοντας να αγοράσει συγκεκριμένο είδος που εντόπισε μετά τον διαφημιστικό κατάλογο που διανεμηθεί, μέσα στο κατάστημα η τιμή δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την αναγραφόμενη στον κατάλογο. Το γεγονός το κατήγγειλε με e-mail στην κεντρική διεύθυνση της εταιρείας από όπου έλαβε σύξυλη την λακωνική απάντηση: «Είμαστε franchise … έχουμε την δυνατότητα να διαμορφώνουμε τις τιμές όπως νομίζουμε!» Κατόπιν τούτου σε μορφή καταγγελίας κοινοποιείσαι τόσο το γεγονός όσο και την απάντηση που έλαβε στο ΕΚΠΙΖΩ στην γενική γραμματεία καταναλωτή και στο Ινστιτούτο καταναλωτών για περαιτέρω διερεύνηση.

Μάλιστα με στοιχεία που δίνουν καταναλωτικές οργανώσεις προκύπτει προκαλώντας αίσθηση, ότι οι διαφορές που προκύπτουν από τις διαφημίσεις μέχρι το ράφι, παρουσιάζουν απόκλιση από 6 μέχρι 18%. Παράλληλα προκαλεί εντύπωση και πολλά ερωτηματικά το ότι πολλές φορές και κυρίως μέσω των διαφημιστικών φυλλαδίων αλλά και τηλεοπτικών σποτ, ανακοινώνονται μέρες κατά τις οποίες κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, θα διατεθεί με μεγάλη έκπτωση. Είναι εκατοντάδες οι φίλοι της εφημερίδας που μας κατήγγειλαν ότι ενώ πήγαν να προμηθευτούν το κατά περίπτωση, διοριζόμενο προϊόν κατά την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εντούτοις το προϊόν δεν υπήρχε ποτέ! Απευθυνόμενοι προς του υπευθύνους των καταστημάτων, οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν πως η προσφορά ακυρώθηκε ή ότι άλλαξε η μέρα ή πως αφορούσε συγκεκριμένο αριθμό αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί (ωστόσο αναγνώστης μας, μας ανέφερε πως ήταν στο κατάστημα την ώρα του ανοίγματος του)

Πολλοί είναι και εκείνη που έχουν εξοργιστεί από αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών συσκευών η οποία με τηλεοπτικά, κυρίως, διαφημιστικά μυνήματα, ανακοινώνει μέρα που όλες τις λευκές συσκευές θα τις προσφέρει μέχρι και 50% κάτω από την αρχική του τιμή σε συγκεκριμένη μία και μοναδική μέρα, αλλά όταν κάποιος βρεθεί εκεί ενημερώνετε ότι αφορά μόνο συγκεκριμένη μάρκα (και όχι ιδιαίτερα γνωστή) ή αγορά συγκεκριμένο είδος, πχ μόνο πλυντήρια και πάλι η προσφορά ισχύει για ελάχιστες μάρκες.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα με τις χαοτικές και παραπλανητικές τακτικές διαφήμισης, με απώτερο σκοπό την «παγίδευση» του καταναλωτικού κοινού θα πρέπει να σημειώσουμε πως πέραν των διαφορών που παρουσιάζουν οι τιμές από διαφημίσεις μέχρι το σημείο πώλησης τους, τεράστιες αποκλίσεις παρουσιάζουν οι τιμές στα ίδια ακριβώς προϊόντα στις ίδιες αλυσίδες.

Μετά από έρευνα που διενέργησε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι ένα προϊόν στην ίδια αλυσίδα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις στην ίδια πόλη αλλά σε διαφορετική περιοχή, συγκεκριμένο γάλα εβαπορέ και σκεύασμα Ελληνικού καφέ πωλείτο μέχρι και μς 11% απόκλιση στην τιμή.

Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν έχει εκλείψει το φαινόμενο τις διαφοροποιημένης τιμής από την εμφανιζόμενη τιμή στο ράφι με αυτήν που τελικά χτυπά η ταμειακή μηχανή, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των καταναλωτών εδώ και χρόνια που παρότι το επισημαίνουν, δεν βλέπουν κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση το φαινομένου και δικαίως κάνουν λόγο για κοροϊδία και εκμετάλλευση από πλευράς τόσο των επιχειρήσεων όσο και από την πλευρά της πολιτείας και μάλιστα μέσα σε καιρούς που τα βγάζουν δύσκολα πέρα!

The post Αλαλούμ με τιμές, τεράστιες αποκλείσεις από το φυλλάδιο μέχρι το ράφι – Εμπαιγμός των καταναλωτών! appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα