Αίγυπτος: Απόπειρα απόδρασης, με 36 νεκρούς ισλαμιστές από δακρυγόνα

Τουλάχιστον 36 ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία την Κυριακή κατά τη διάρκεια μεταφοράς τους σε φυλακή κοντά στο Κάιρο ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αναφορές οι ισλαμιστές κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία από τα δακρυγόνα που πέταξε η αστυνομία για να αποτρέψει επιχείρηση απόδρασής τους.

Οι 36 κρατούμενοι ήταν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από όπου προέρχεται και ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου

Μομάμεντ Μόρσι ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό στις 3 Ιουλίου προκαλώντας αιματηρό κύμα αντιδράσεων στη χώρα.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των οπαδών του Μόρσι έχουν οδηγήσει σε φονικά επεισόδια τις τελευταίες ημέρες με εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ χιλιάδες ισλαμιστές έχουν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Ναχμί είχε στο μεταξύ την Κυριακή ο αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάλεσμα για τον άμεσο τερματισμό βίας στην Αίγυπτο απηύθυναν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στο ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων αντιτάχθηκε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο.

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο εκφράζει ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για «απομυθοποίηση» της αποκαλούμενης Αραβικής Άνοιξης, για «δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα