Άγρια μάχη για τη Χίο…

Βόμβα έσκασε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές της Χίου, την οποία η Ελλάδα δικαιούταν αλλά δεν έλαβε, καθώς, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, η χώρα μας, μέχρις ότου να εκπνεύσει η προθεσμία δεν είχε υποβάλλει σχετική αίτηση.

«Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης

ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο, ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή», σημείωσε ο κ. Χαν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «αποδείχθηκε ανίκανη» να διεκδικήσει την ενεργοποίηση του Ταμείο Αλληλεγγύης εκτιμώντας ότι η απάντηση του Επιτρόπου την «εκθέτει ανεπανόρθωτα».

Ευθύνη στο υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδουν, με κοινή δήλωση τους ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλου, για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη Χίο εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

«Είναι ανεξήγητη η ολιγωρία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο θέμα της μη υποβολής της αίτησης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η Χίος από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ανακήρυξης της Χίου σε πυρόπληκτη περιοχή» σημειώνουν οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να συμπληρώσουν: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη, την οποία δεν μπορεί να αποδεχθεί η κοινωνία της Χίου. Καταθέτουμε επίκαιρη ερώτηση και αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης, προκειμένου να διορθωθεί το σφάλμα».

Στην περίπτωση των πυρκαγιών της Χίου, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξης στον κανονισμό 2012/2020 για αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, τονίζει η κυβέρνηση απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή, σε υψηλούς επίσης τόνους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Χουντής δεν λένε όλη την αλήθεια ή πιο σωστά την κρύβουν επιδέξια προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πυρόπληκτων, γνωρίζοντας ότι οι προϋποθέσεις ένταξης στον κανονισμό 2012/2002 δεν συντρέχουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και συνεχίζει εξηγώντας τους τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να ενταχθεί στον κανονισμό 2012/2020.

«Ο κανονισμός αυτός ενεργοποιείται από πολύ μεγάλα καταστροφικά φαινόμενα (καταστροφές από μεγάλες θεομηνίες, τυφώνες, σεισμούς που προκαλούν καταστροφές στα δίκτυα υποδομών, μεταφορών κλπ). Οι ζημιές πρέπει να υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ ή το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας ή οι ζημίες σε επίπεδο περιφέρειας να πλήττουν την πλειονότητα του πληθυσμού και να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα της. Επίσης ο κ. Χουντής γνωρίζει ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης ενισχύει μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Οι ιδιωτικές απώλειες συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της γεωργίας δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Συνεπώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακόμα και εάν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις ήταν πλήρως αναρμόδιο για την υποβολή τέτοιου αιτήματος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Χουντής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για τον τομέα της γεωργίας για τις ζημιές τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα για τους μαστιχοπαραγωγούς στη Χίο, έχει ήδη καταρτισθεί έγκαιρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νήσων Αιγαίου μακροχρόνιο πρόγραμμα κάλυψης απώλειας εισοδήματος των γεωργών και αποκατάστασης των ζημιών το οποίο υποβάλλεται, μαζί μ’αυτό για τις πυρκαγιές όλης της χώρας, στις 28 Δεκεμβρίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για έγκριση με την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση (προθεσμία υποβολής Ιανουάριος 2013)», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα