Άγρια κόντρα για το αντιρατσιστικό-Στο τραπέζι η ιθαγένεια!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Σε δίλημμα βρίσκονται από σήμερα οι δύο εκ των τριών κυβερνητικών εταίρων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επέμεναν και στη σύσκεψη στην άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για ψήφιση. Αυτή είναι η δημόσια

δέσμευσή τους.

Η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί με την Νομοπαρασκευστική επιτροπή ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και δεν χρειάζεται αφού το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Βενιζέλος δήλωσε μετά την σύσκεψη των τριών αρχηγών ότι αν δεν φέρει η κυβέρνηση το νόμο στη Βουλή θα τον φέρει το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόσημη δήλωση έκανε και ο Φώτης Κουβέλης χωρίς να προσθέσει όμως ότι θα φέρει ο ίδιος το νόμο στη Βουλή.

Τι θα συμβεί στην πράξη; Δίλημμα. Εάν το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή τότε το μάξιμουμ ψήφων που μπορεί να πάρει είναι 115 αφού Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα το ψηφίσουν. Φυσικά και η Χρυσή Αυγή.

Όμως το δίλημμα είναι άλλο. Αν πάει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή είναι βέβαιο ότι θα πάει για ψήφιση και το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, το νομοσχέδιο που καταργεί το νόμο Ραγκούση που είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας. Το νόμο αυτό ΔΕΝ θέλει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ. Αν πάει στη Βουλή «κόντρα» στο αντιρατσιστικό τότε αυτό το νομοσχέδιο θα πάρει τουλάχιστον 165 ψήφους και θα ψηφιστεί. Έτσι όχι μόνο δεν θα επιτύχει αυτό που θέλει το «μπλόκ» που είναι υπέρ του αντιρατσιστικού αλλά θα επιτύχει σκλήρυνση του υπάρχοντος πλαισίου.

Από την πλευρά ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μας είπαν ότι έχουν δεσμευθεί δημόσια και θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Ίσως η χρυσή τομή να είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου με ψηφοφορία χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία ο νόμος για την ιθαγένεια. Αλλιώς ίσως η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ζήτημα επιβίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα