«Αγώνας δρόμου» στην κυβέρνηση να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο

Επιτακτική ανάγκη είναι η εύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από τις απαιτήσεις της τρόικας και τις ενστάσεις από ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός πιέζει μέχρι την τελευταία στιγμή τους υπουργούς του να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες.

Το κλίμα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι βαρύ καθώς διαπιστώνονται καθυστερήσεις και ελλείψεις που θα βαρύνουν στις διαπραγματεύσεις

με την Τρόικα. Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η κυβερνητική κρίση πριν από την σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε την δευτέρα συνάντηση με εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Το μεγαλύτερη αγκάθι εξακολουθεί να είναι το χαράτσι στα ακίνητα και η παράταση της είσπραξής του μέσω της ΔΕΗ όπως ζητά η Τρόικα και συμφωνεί ο κ. Στουρνάρας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει στην βουλή παράτασή του ενώ και ο κ. Βενιζέλος λέει πια ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να σηκώνει μόνο του το βάρος των δύσκολων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να αποφύγει την βουλή και να περάσει την παράταση του χαρατσιού με την δοκιμασμένη συνταγή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Άλλωστε ακόμη και βουλευτές της ΝΔ είναι αμφίβολο αν θα το ψηφίσουν αν έλθει στην βουλή.

Με τον ελιγμό αυτό βέβαια η κυβερνητική κρίση δεν αποφεύγεται αφού η διαφωνία παραμένει ενώ έρχεται σε δύσκολη θέση και η ΔΗΜΑΡ η οποία εμφανίζεται να διαφωνεί αλλά να εφαρμόζει δια της συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Διάσταση υπάρχει και για τις απολύσεις στο δημόσιο στις οποίες επίσης διαφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για την καθυστέρηση στην μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι ένα θέμα που φέρνει σε αμηχανία το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο όταν ερωτάται για τις καθυστερήσεις απαντά “έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα”.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ βάζουν επίσης το θέμα της καθυστέρησης στις πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες για το οποίο έχει προσωπικά δεσμευθεί επανειλημμένως ο πρωθυπουργός χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τα δύο κόμματα ζητούν να βάλλει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα το ζήτημα της ύφεσης που θα είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη καθώς επίσης να ζητήσει ενίσχυση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και την δημιουργία δικτύων κοινωνικής προστασίας. Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση καθώς αγωνιά για τις διαθέσεις της Τρόικας και για το ενδεχόμενο οι δανειστές να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους όπως έπραξαν με την Κύπρο.

«Αγκάθι» αποτελεί και η υστέρηση στα έσοδα καθώς η κυβέρνηση πολύ απλά δεν έχει περιθώριο να βάλει νέα μέτρα για να καλύψει τις ελλείψεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα και καθώς γίνεται εμφανές ότι η υλοποίηση του προγράμματος συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες επιμένουν και τα σενάρια εκλογών τα οποία απορρίπτει ο πρωθυπουργός. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα συντονισμού του κυβερνητικού σχήματος και ζητά ξανά ανασχηματισμό. Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο πρωθυπουργός επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες ηρεμίας για να ανακάμψει η οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα