Αυξητικές τάσεις στην εγκληματικότητα των νέων

Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, τις συνθήκες κράτησής τους στα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων, καθώς και τις ανάγκες των νέων ερεύνησε το ΚΕΘΕΑ. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν την περασμένη Δευτέρα, σε ημερίδα που διοργάνωσε το κέντρο, στο Ίδρυμα Φυσικών Ερευνών.

Αυξητικές τάσεις στην παραβατικότητα των νέων αναμένονται, όσο η οικονομική κρίση επηρεάζει την ελληνική κοινωνία. Αυτήν τη στιγμή το ποσοστό νέων που κρατούνται στις φυλακές είναι 5%, σχεδόν 600 άτομα.

Χαρακτηριστικά νεαρών κρατουμένων

 

Η μέση ηλικία τους είναι 17-21 ετών, τα 4/5 είναι αλλοδαποί και σχετίζεται με παράγοντες όπως η έλλειψη επίσημων εγγράφων και βασικών συνθηκών διαβίωσης , ενώ τα αδικήματα που έχουν διαπράξει σχετίζονται με παραβάσεις του νόμου κατά των ναρκωτικών. Ο αναλφαβητισμός είναι χαρακτηριστικό που συναντάται συχνά, αφού μόνο το 10,9% έχει ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Συνθήκες κράτησης

Στις συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα, παρατηρείται έλλειψη βασικών υποδομών, όπως θέρμανση, ζεστό νερό, ακόμα και τρεχούμενο, αλλά επίσης προβλήματα σε θέματα σίτισης, καθαριότητας και υγιεινής.

Οι μηχανισμοί πρόληψης και αποκατάστασης εκλείπουν, ενώ οι σχέσεις μεταξύ ανήλικων κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων, χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού της αξιοπρέπειας προς τους πρώτους. Πρακτικές τιμωρίας, όπως η κατάργηση επισκεπτηρίων ή αναβολές αδειών, είναι σημεία τα οποία επισημάνθηκαν από τους ερωτηθέντες.

Στην εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί η έλλειψη δυνατότητας απασχόλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Τέλος, το 32.1% παραδέχτηκε ότι γίνεται χρήση ουσιών εντός των καταστημάτων κράτησης, ενώ αξιολογήθηκε θετικά η ύπαρξη θεραπευτικών προγραμμάτων.

Οι ανάγκες των νέων

Στις προτάσεις που κατέθεσε το ΚΕΘΕΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλήφθηκαν οι εναλλακτικές της φυλάκισης θεραπείες, να δημιουργηθεί πρότυπο κέντρο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο θα στεγάζονται οι νέοι που έχουν προβλήματα παραβατικότητας, το οποίο θα στελεχωθεί με ειδικό επιστημονικό προσωπικό και θα συνδέεται με φορείς απεξάρτησης και ψυχικής υγείας. Στόχος του κέντρου αυτού θα είναι αφενός η απομάκρυνση των νέων από την παραβατικότητα και αφετέρου η σύνδεσή τους με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς μέσω των οποίων θα επιτυγχάνεται η ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα