Αυτό το κόμμα ποιος θα το πάρει;

Του Γιάννη Σπ. Παργινού

Στον δρόμο προς τη Δαμασκό, ο Σαούλ έγινε Παύλος. Στην πολιτικά ανηφορική πορεία προς το συνέδριο, κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλήξει σε ένα πολυτασικό μεν, ενιαίο δε και με σαφή προς τα έξω πολιτική έκφραση κόμμα; Στο «μπαμ» του αφέτη, οι δυο αντιτιθέμενες ομάδες εμμένουν στις θέσεις τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξεκάθαρος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ

πρέπει να μετεξελιχθεί σε οργανωμένο κόμμα». «Οχι άλλα κόμματα στη συσκευασία του ενός…», συμπληρώνουν οι επιτελείς του. Από την άλλη πλευρά, κατά της διάλυσης έχει ταχθεί η ΔΕΑ του κ. Νταβανέλλου, η ΚΕΔΑ του κ. Θεωνά, οι «Ενεργοί Πολίτες» του Μανώλη Γλέζου, το ΔΗΚΚΙ του Παναγιώτη Μαντά και οι εναπομείναντες από την παλιά ΕΔΗΚ του κ. Καράμπελα. Ωστόσο, είναι σαφές πως καθοριστικό ρόλο στην όποια εξέλιξη θα παίξει η στάση που θα τηρήσει μέχρι το συνέδριο, και κυρίως εντός αυτού, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς είναι η πλέον πολυάριθμη και πολιτικά δυναμική. Μόνο ως δορυφόροι της εν λόγω τάσης μπορούν να λειτουργήσουν όλες οι προηγούμενες, ενώ χωρίς αυτήν δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Αυτοδιαλύεται ο ΣΥΝ

Η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΝ, όπου ανήκει ο Αλέξης Τσίπρας, πήρε απόφαση για αυτοδιάλυση ενόψει του συνεδρίου. Ο κ. Τσίπρας έκανε την εισήγηση, που πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ενώ ταυτόχρονα αποφασίστηκε και το χρονοδιάγραμμα. Στις 8 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ΚΠΕ, η οποία με τη σειρά της θα επικυρώσει εκ νέου την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και θα αποφασίσει τη σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου. Στις 16 Ιουνίου, το Διαρκές Συνέδριο –ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΝ– θα αποφασίσει την αυτοδιάλυση του κόμματος. Αναμφίβολα, πάντα ταύτα είναι πολιτική τροχιοδεικτική βολή για τα όσα η ηγεσία της παράταξης θα ήθελε να ακολουθήσουν.

Η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως αναμενόταν, εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο και αντέτεινε να γίνει το ιδρυτικό συνέδριο με την παρούσα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ και η όποια συζήτηση για διάλυση των συνιστωσών να γίνει μετά από αυτό. Η πρόταση απερρίφθη.


Keywords
Τυχαία Θέματα