Αυτό είναι το Σχέδιο ανάπτυξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα έχει «κλείσει» το θέμα της πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως επισήμανε τη Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος.

Αφορμή για την τοποθέτηση του κ. Ζηλιασκόπουλου ήταν η λήξη, στις 16/9, της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αν και δεν εμπλέκεται

ουσιαστικά στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, την οποία διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, αυτό που τον ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το τίμημα που θα προσφέρει ο ιδιώτης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα προτείνει.

Αν το επενδυτικό σχέδιο αναπτυχθεί στη σωστή κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των εμπορευματικών μεταφορών προς τα Βαλκάνια, την Αυστρία και τη Γερμανία, με εκμετάλλευση του δικαιώματος έλξης που διαθέτει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ως ευρωπαϊκή εταιρεία, αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί δυναμικά και να απασχολεί στην επόμενη τετραετία 3000-4000 εργαζομένους, έναντι περίπου 700-800 σήμερα.

Εν αναμονή των εξελίξεων, ο κ.Ζηλιασκόπουλος γνωστοποίησε ακόμη ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ -η οποία, σημειωτέον, αναμένεται να κλείσει την τρέχουσα χρήση με καθαρά κέρδη της τάξης του 1 έως 2 εκατ. ευρώ και τζίρο 142 έως 145 εκατ- βρίσκεται «σε προχωρημένες συνομιλίες» με την κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), προκειμένου ν’ αναλάβει τη σιδηροδρομική μεταφορά των σωλήνων, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του.

Βέβαια, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα αναλάβει τελικά την κατασκευή των σωλήνων, είτε αυτός είναι ο ελληνικός όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είτε τουρκική εταιρεία.

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καθημερινή σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης με τρένο μεταφοράς εμπορευμάτων.

«Ήδη, 25-30 εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), έχουν συνυπογράψει κοινή συμφωνία να συνδράμουν με τα δικά τους φορτία στην επιτυχία του εγχειρήματος, ενώ στις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη ενημερωτική συνάντηση-σύσκεψη και με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος», γνωστοποίησε ο κ.Ζηλιασκόπουλος.

Η διακίνηση εμπορευμάτων αποφέρει σημαντικά έσοδα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναπληρώνοντας τις απώλειες από τα επιβατικά δρομολόγια. ‘Έτσι, χάρη και στη συμφωνία με τον ΣΕΒ, ο τζίρος από τη μεταφορά εμπορευμάτων εκτιμάται ότι θα έχει φτάσει μέχρι το τέλος του 2014 στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 20-23 εκατ. ευρώ σήμερα.

«Έχουμε καλή εικόνα για τα φορτία με αφετηρία και προορισμό την Ελλάδα», σημείωσε ο κ.Ζηλιασκόπουλος και πρόσθεσε ότι, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με τη Hewlett Packard, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «κοιτάζει» και προς ενδεχόμενες συνεργασίες, με άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα