WSJ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήξερε ότι θα αποτύχει το ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», το ένα τρίτο σχεδόν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερες από 40 χώρες εκτός της Ευρώπης, διαφωνούσε με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας παρατίθενται αποσπάσματα από τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 9 Μαίου 2012 στην Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, αναφέρεται η άποψη κάποιων αξιωματούχων

του Ταμείου ότι η αποφασιστικότητα που δείχνει προς την κατεύθυνση της μείωσης του βάρους του ελληνικού χρέους, προκύπτει εν μέρει από τη πικρία που άφησε ο τρόπος που αποφασίσθηκε το πρώτο πρόγραμμα. Το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους θα είναι, άλλωστε, ψηλά στην ατζέντα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα παραβρεθούν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών – μελών του Ταμείου.

Πολλά από τα μέλη που είχαν διαφωνήσει, σημείωσαν ότι το πρόγραμμα έθετε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες, ενώ δεν ζητούσε τίποτε από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετά μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν περιόριζαν το πολύ υψηλό χρέος της.

«Η εναλλακτική λύση μίας εκούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί στο τραπέζι», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Αργεντινής στο ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο διακινδύνευε απλώς «να αναβάλει και ίσως να επιδεινώσει το αναπόφευκτο – μία χρεοκοπία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, Οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι διευθυντές «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά. «Γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.

Οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, πέτυχαν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Το δημοσίευα επισημαίνει ότι κάποιοι από τους διαφωνούντες διευθυντές της συνεδρίασης εκείνης πιστεύουν ότι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών δυνάμεων τέθηκαν πάνω από εκείνα της Ελλάδας.

«Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ίδια την Ευρωζώνη», δηλώνει σήμερα ένας από τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του 2010.

The post WSJ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήξερε ότι θα αποτύχει το ελληνικό πρόγραμμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα