Tρία βήματα για να αλλάξει η τροχιά της χώρας

Δηλαδή αν η Ελλάδα αντί για Ευρώ ως εθνικό νόμισμα, είχε π.χ. δολάρια ή γιουάν, οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πλημμυρίσει από καταθέσεις;
Θα είχαν φέρει πίσω τα λεφτά τους οι Έλληνες (που στα χρόνια της κρίσης έστειλαν στο εξωτερικό αμέσως ή εμμέσως περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ) για να τα επενδύσουν στην Ελλάδα;

Θα άλλαζε το επενδυτικό κλίμα καχυποψίας προς οτιδήποτε ελληνικό και θα μειωνόταν το κόστος κινδύνου (risk premium) που συνοδεύει

οποιοδήποτε επιχειρηματικό σχέδιο που υλοποιείται στην Ελλάδα;

Υπάρχουν πολλοί που –ανοήτως- πιστεύουν πως η λύση στο πρόβλημα της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα δοθεί μόλις επιτραπεί στην ΕΚΤ να τυπώσει άφθονα χαρτονομίσματα.

Το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού Νότου ωστόσο δεν είναι πρόβλημα ρευστότητας. Ρευστότητα υπάρχει άφθονη. Απλώς τα διαθέσιμα κεφάλαια δεν διοχετεύονται στον επισφαλή ευρωπαϊκό Νότο και προτιμούν τα μηδενικής απόδοσης ασφαλή χρηματοπιστωτικά λιμάνια του Βορρά.

Για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα, μια οποιαδήποτε χώρα, πρέπει να υπάρχουν 3 βασικές προϋποθέσεις:

1. Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και της οικονομίας
2. Μετρήσιμες παροχές . Επενδυτικά κίνητρα που να είναι σαφή, ξεκάθαρα, ισομερώς και δίκαια κατανεμημένα ώστε να τα αξιοποιεί ο οποιοσδήποτε αποφασίσει να επενδύσει στη χώρα.
3. Συγκρίσιμη φορολογία. Το συνολικό κόστος φορολογίας εκτός από σαφές, λιτό και ξεκάθαρο πρέπει να αποτελεί σταθερό πλαίσιο αναφοράς. Δεν χρειάζεται να προσφέρει προκλητικά χαμηλότερη φορολογία για να προσελκύσει μια χώρα επενδύσεις. Πρέπει όμως να ξέρει εκ των προτέρων ο επενδυτής πόσο θα του κοστίσει η επένδυση, χωρίς να κινδυνεύει από ξαφνικές, οδυνηρές εκπλήξεις, προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, έκτακτες εισφορές και αναγκαία «λαδώματα» της κρατικής μηχανής.

Τι από αυτά θα προσέφερε η Ελλάδα αν αντί για Ευρώ είχε κάποιο άλλο νόμισμα; Είναι απαραίτητη η αλλαγή εθνικού νομίσματος για να αποκτήσει η χώρα τις 3 βασικές –εκ των ων ουκ άνευ- προϋποθέσεις;

Το υψηλό κόστος χρήματος που ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οφείλεται σ’ έναν και μόνον ένα παράγοντα:

· Στην έλλειψη εμπιστοσύνης.

Στην ανυποληψία της πολιτικής, με τους «κουρασμένους βουλευτές» που τα βάζουν με τους τεχνοκράτες και όχι με τα προβλήματα, με τους ανίδεους πολιτικούς ηγέτες που ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι η ανάπτυξη είναι υπόθεση διορισμών, δημοσίων υπαλλήλων και επιδομάτων από λεφτά που δεν υπάρχουν…

Keywords
Τυχαία Θέματα