Spiegel: Υποστηρίζει το ΔΝΤ και «χρεώνει» τη Μέρκελ

«Η μόνη λύση που θα μπορούσε να λύσει το ελληνικό δίλλημα, είναι το κούρεμα του χρέους» ανέφερε άρθρο που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, υποστηρίζοντας έτσι την άποψη του ΔΝΤ ότι το «κούρεμα» είναι ο μόνος τρόπος το χρέος να αγγίξει

βιώσιμα επίπεδα.

Με την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμφωνεί η πλευρά του Βερολίνου, με την  επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να συναντά αντιδράσεις από τον  τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα  «Ο λόγος είναι απλός, αν διαγραφεί μέρος του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία θα πρέπει να ξεγράψει δισεκατομμύρια που έδωσε σε δάνεια για τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κρίση θα κοστίσει χρήματα στους Γερμανούς φορολογούμενους, πράγμα που η Ανγκελα Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ήθελαν να αποφύγουν σε προεκλογική περίοδο».

Στόχος παραμένει ο μηδενισμός του ελλείμματος και η Ελλάδα να πλησιάσει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να συναινεί στην παράταση χρόνου με αντάλλαγμα, τη δραστική μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι χώρες της ευρωζώνης στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα.

Αν και η αρχική απόφαση του κ. Σόιμπλε  σύμφωνα με μαρτυρίες, ήταν θετική, η επόμενη μέρα τον βρήκε να ανακαλεί μετά από συζητήσεις με την καγκελάριο, ενώ τη λίστα με τις απορρίψεις συνέχισαν, ο Ολλανδός υπουργός  που απέρριψε πρόταση για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και οι Σλοβένοι οι οποίοι  δυσφόρησαν με την παράταση και την μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε περισσότερη λιτότητα ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα, με το Spiegel να συμπληρώνει ότι «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι πιστώτριες χώρες πρέπει να ξεχάσουν τα μισά λεφτά τους».Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα