S&P: Η Κύπρος δεν είναι αμελητέα ποσότητα

Τη θέση ότι η Κύπρος παραμένει στην επικαιρότητα μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη για τους όρους του προγράμματος βοήθειας υποστήριξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, τα στοιχεία της ΕΚΤ αποδεικνύουν πως οι τράπεζες του νησιού («σχεδόν το διπλάσιο σε γεωγραφικό μέγεθος της Ρόδου και με τον πληθυσμό της Μασσαλίας»), αντιστοιχούν

σε μόλις 0,3% των assets της ευρωζώνης με βάση στοιχεία στα μέσα του 2012, αλλά στο 5,1% των απομειώσεων δανείων στο σύνολο της ευρωζώνης.

Ο μεγάλος τραπεζικός κλάδος της Κύπρου έχει χάσει πρόσβαση σε κεφάλαια και στις αγορές χρηματοδότησης χονδρικής και καθώς και η χώρα είναι εκτός αγορών από το 2011, «ξεμένει» από πόρους χρηματοδότησης των υποχρεώσεών της, πόσο μάλλον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η ανακοίνωση της S&P καταλήγει επισημαίνοντας πως «εάν οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετώπισαν τόσες προκλήσεις με την τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τι άραγε έχει απομείνει (για να χρησιμοποιηθεί) σε πιο συστημικά σημαντικά κράτη; Επομένως, η Κύπρος έχει σημασία».

Keywords
Τυχαία Θέματα