SOS του ΟΗΕ για το κλίμα

Για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ιδιαίτερα για την αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας και των συγκρούσεων κατά τον 21ου αιώνα προειδοποιεί στην τελευταία της έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών ( IPCC).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι επιστήμονες σε σχετική έκθεση τους για το κλίμα με τίτλο «Κλιματική αλλαγή 2014: Επιπτώσεις , προστασία και ευπάθεια»: «Η πιθανότητα να υπάρξουν σοβαρές εκτεταμένες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις αυξάνεται με την εντατικοποίηση της υπερθέρμανσης

του πλανήτη».

Όπως τονίζεται στην έκθεση οι φτωχές χώρες του Νότου είναι εκείνες που θα υποστούν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται επίσης και στα προβλήματα της έλλειψης νερού, του αριθμού των μεγάλων πλημμυρών, της μετανάστευσης, της επισιτιστικής ανασφάλειας και της φτώχειας.

Παράλληλα, η έρευνα αυτή επισημαίνει τα πιθανά μέτρα προστασίας, την αναγκαιότητα τους, αλλά και τα όριά τους, ενώ ζητά την ανάληψη «βραχυπρόθεσμης» δράσης για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί τη βάση για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, τη χρηματοδότηση των δράσεων προστασίας του πλανήτη και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Βασικός στόχος είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, συγκριτικά με τα μέσα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή είναι «υψηλοί έως πολύ υψηλοί» σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν πάνω από τους 4 βαθμούς Κελσίου της προβιομηχανικής εποχής. Ωστόσο ακόμη και αν η θερμοκρασία αυξηθεί μεταξύ 1 έως 2 βαθμών Κελσίου, οι κίνδυνοι θα αυξάνονται αναλογικά.

Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος επηρεάζουν ήδη «όλες τις ηπείρους και τους ωκεανούς» και θα επιδεινωθούν κατά τον 21ο αιώνα, προειδοποιούν οι ειδικοί της IPCC.

Οι κίνδυνοι σήμερα επηρεάζουν όλες τις περιοχές του κόσμου. Στην Αφρική, η μικρή πρόσβαση στο νερό είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στην Ευρώπη, είναι η αύξηση των πλημμυρών και οι επιπτώσεις τους στις υποδομές.

Στην Ασία, οι πλημμύρες και τα κύματα καύσωνα μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αύξηση της μετανάστευσης.

Η Βόρεια Αμερική θα επηρεαστεί από πιο ακραία φυσικά φαινόμενα όπως, καύσωνες, παράκτιες πλημμύρες, πυρκαγιές κ.α.

Η Λατινική Αμερική θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την πρόσβαση σε νερό.

Οι πολικές περιοχές και τα νησιά θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από το θερμότερο κλίμα, μέσω της ταχείας τήξης των παγετώνων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Όπως δηλώνει ο Βίνσεντ Μπάρος επικεφαλής της ομάδας: «Ζούμε σε μια εποχή ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, κίνδυνοι τους οποίους ήδη αντιμετωπίζουμε».

Επιπλέον, το θερμότερο κλίμα θα έχει αντίκτυπο και στην ασφάλεια των τροφίμων, κυρίως στο Νότο, στην κατανομή των θαλάσσιων ειδών και ως εκ τούτου στην αλιεία, ενώ θα προκαλέσει αλλαγές στην γεωργική παραγωγή, με πιθανά οφέλη για ορισμένες περιοχές.

«Όλες οι πτυχές της ασφάλειας των τροφίμων ενδεχομένως θα επηρεαστούν από την αλλαγή του κλίματος, όπως η διαθεσιμότητα των τροφίμων και η σταθερότητα των τιμών, ενώ οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι συνολικές οικονομικές επιπτώσεις «είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», όπως υποστηρίζει η IPCC, ενώ αναμένεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη.

Η επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα οδηγήσει σε αύξηση της μετανάστευσης η οποία σε συνδυασμό με τη δυσκολότερη πρόσβαση σε νερό και σε τρόφιμα «θα αυξήσει έμμεσα τον κίνδυνο των βίαιων συγκρούσεων».

Τέλος, η έκθεση κάνει αναφορά και στην αύξηση των προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από τα κύματα καύσωνα σε φτωχές περιοχές με υποσιτισμό και κακή ποιότητα νερού.

Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα και είναι η δεύτερη από τις τρεις μελέτες αξιολόγησης της επιτροπής IPCC, ενώ η τρίτη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον Απρίλιο στο Βερολίνο.

The post SOS του ΟΗΕ για το κλίμα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα