SOS από τους δημάρχους

Του Γιάννη Ντάσκα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έλαβε αρμοδιότητες, για πολλά χρόνια, πήρε και μεγάλα κεφάλαια και δεν είναι μακριά η εποχή που οι δήμοι και οι περιφέρειες είχαν την εικόνα των μικρών, αλλά ουσιαστικών κυβερνήσεων.

Αυτό δεν έγινε με απόφαση στιγμής, δηλαδή από στιγμιαία έμπνευση κάποιου κυβερνητικού στελέχους, αλλά επειδή στην πράξη είχε γίνει πια «κοινό κτήμα» όλων ότι τα ουσιαστικά προβλήματα μιας χώρας πρώτα γίνονται ουσιαστικά προβλήματα τοπικών κοινωνιών και ύστερα γίνονται της κεντρικής κυβέρνησης. Και αυτό για την κεντρική κυβέρνηση αποκτά δραματικό χαρακτήρα, όταν

συσσωρεύονται στον φάκελό της προς επίλυση τα προβλήματα πολλών ή όλων των τοπικών κοινωνιών.

Με βάση, λοιπόν, τις ανάγκες επίλυσης των προβλημάτων, αλλά και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών πέρασαν σιγά-σιγά στο πλαίσιο της αποκέντρωσης οι αρμοδιότητες και τα οικονομικά μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους δήμους και στις περιφέρειες. Ετσι, σήμερα γνωρίζουν και τα προβλήματα και τι απαιτείται για να επιλυθούν, αλλά και αν υπάρχουν οι δυνατότητες επίλυσής τους.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας επιχείρησε, λοιπόν, για πρώτη φορά να κάνει έρευνα και να καταγράψει τα προβλήματα, όπως τα προσδιορίζουν οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και την άποψη των τοπικών αρχόντων για τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής τους.

Το «Π» παρουσιάζει αυτήν τη μοναδική στο είδος της έρευνα και τονίζει τον λόγο για τον οποίο αυτή έγινε, όπως τον καταγράφει στο εισαγωγικό σημείωμα ο επικεφαλής της έρευνας, κ. Επαμεινώνδας Πανάς.

Καταγραφή

Τον λόγο μάς τον είπε και προφορικά κατά τη συζήτηση που είχαμε μαζί με τον κ. Πανά. Σκοπός της έρευνας και λόγος της διενέργειάς της είναι να καταγραφεί η άποψη των αρμοδίων σε κάθε τόπο και να αναδειχθούν τα προβλήματα, οι προτάσεις, αλλά και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους, ώστε να διευκολυνθεί η κεντρική κυβέρνηση στην επίλυσή τους, αν έχει τις δυνατότητες, αλλά και τη θέληση.

«Μέχρι τώρα κρύβονται όλοι πίσω από προσχήματα. Η κεντρική κυβέρνηση θεωρεί προσωπικές απόψεις και προσωπικά ή τοπικιστικά τα κριτήρια αξιολόγησης των προβλημάτων, εάν δεν δηλώνει άγνοια για την ύπαρξή τους. Η έρευνά μας που είναι υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου θα βοηθήσει και την κεντρική κυβέρνηση να μάθει και να δράσει, αλλά και τους δήμους και τις περιφέρειες να συντονιστούν μεταξύ τους στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων» μας είπε ο κ. Πανάς.

Οι πίνακες της έρευνας είναι πολλοί, αλλά εμείς δημοσιεύουμε τους κεντρικούς και ουσιώδεις, αρχής γενομένης από τη γενική καταγραφή των προβλημάτων. Είναι ο κεντρικός πίνακας και θα διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι τοπικοί άρχοντες είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που αναδεικνύει η έρευνα και στους πολίτες αλλά και στους ειδικούς.

Οι έρευνες έγιναν παράλληλα και δεν γνώριζαν ούτε οι μεν, ούτε οι δε, ούτε οι τρίτοι για τη διεξαγωγή τους. Και αυτή είναι η αξία τους. Προσέξτε, λοιπόν, τους πίνακες και δείτε τα προβλήματα όλης της Ελλάδας μέσα από τους αιρετούς τοπικούς άρχοντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα