Oι τραπεζικές καταθέσεις και ο κ. Χουντής

Μόνον ένας, – από τους 766 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίοι προέρχονται από 28 χώρες της γηραιάς ηπείρου- ανακάλυψε ότι υπάρχει πρόβλημα ενδεχόμενου «κουρέματος» στις μικροκαταθέσεις του -ελληνικού μόνο- τραπεζικού συστήματος.

Ακριβώς την στιγμή που η Ευρώπη θωρακίζει με το πιο αυστηρό, συγκεκριμένο και λεπτομερές θεσμικό πλαίσιο την ασφάλεια των καταθέσεων έως 100.000 Ευρώ αλλά και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην Ελλάδα

μόνον ο ευρωβουλευτής κ. Χουντής «διάβασε» τις επίσημες ανακοινώσεις με τρόπο που προκαλεί πανικό στους καταθέτες και ανησυχίες στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι ο ένας και μοναδικός τρόπος για να καταστραφεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα μιας χώρας, είναι να χαθεί η έννοια της πίστης, της εμπιστοσύνης προς το σύστημα χρήματος.

Αν όλοι οι πελάτες μιας τράπεζας αποσύρουν τις μικρές ή μεγάλες καταθέσεις τους, δεν υπάρχει τρόπος να σωθεί αυτή η τράπεζα, δεν υπάρχει λόγος που να δικαιολογεί την ύπαρξη αυτής της τράπεζας.

Αυτή είναι μια αλήθεια που ισχύει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το bank run είναι ένας φόβος που καλλιεργείται μόνον στην Ελλάδα και μόνον από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους οι οποίοι μέσα στην τύφλα και το πάθος για εξουσία, εκστομίζουν τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες ανοησίες.

Την στιγμή που η Ευρώπη πραγματοποιεί το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο βήμα προς την τραπεζική ενοποίηση που προσδίδει μέγεθος και εμβέλεια στα περιφερειακά χρηματοπιστωτικά συστήματα, μόνον στην Ελλάδα αγράμματοι και ανασφαλείς πολιτικοί παλαιάς κοπής απεργάζονται σενάρια ενός ακόμη «bank run», μιας μαζικής μετανάστευσης καταθέσεων που προφανώς εξυπηρετεί μόνο τους τραπεζικούς κολοσσούς του εξωτερικού….

Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει ποτέ, δυνατότητα σε κράτος μέλος της ευρωζώνης να απομειώσει τις ασφαλισμένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ, πριν προσφύγει στη βοήθεια των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Μόνον σε χώρες εκτός ευρώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Στις χώρες που έχουν Ευρώ και τα χαρτονομίσματά τους φέρουν την υπογραφή και τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι καταθέσεις των 100.000 Ευρώ κατά άτομο δεν κινδυνεύουν.

Μέχρι το 2016, δεν κινδυνεύουν ούτε και οι μεγαλοκαταθέτες, αφού όλο το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο (εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία εγγυοδοσίας των καταθέσεων, εθνικά ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπάρχουν και ενεργοποιούνται αυτομάτως.

Ακόμη και μετά το 2016 οι μεγάλες καταθέσεις (και μόνο) θα πλήττονται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις και μόνο αν έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες ασφαλιστικές δικλίδες.

Ειδικά για την Ελλάδα –επειδή ο Λουκάς Παπαδήμος φρόντισε πρώτα να πάρει τα 50 δις Ευρώ και κατόπιν να επιχειρήσει το «κούρεμα» των ομολόγων- οι τράπεζες έχουν υποβληθεί σε αλλεπάλληλα stress test, τον έλεγχο της BlackRock και θα υποστούν ακόμη ένα πλήρη οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο (Asset Quality Review) όπως άλλωστε και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με λίγα λόγια, για να γίνει αυτό που ονειρεύεται ο κ. Χουντής –και μόνον ο κύριος Χουντής από τους 766 ευρωβουλευτές του Στρασβούργου- θα πρέπει πρώτα να «εξατμισθούν» τα 50 δις των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, να διαγραφούν πλήρως όλα τα τραπεζικά ομόλογα, να μηδενισθεί η αξία όλων των περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, συμμετοχές, αποθέματα κλπ) να μηδενισθεί η αξία των μετοχών και των warrants και να μην υπάρξει σχέδιο σωτηρίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα….

The post Oι τραπεζικές καταθέσεις και ο κ. Χουντής appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα