Nomura: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επιστρέψει στις αγορές

Σαν μονόδρομο, που οδηγεί τη χώρα στην επιστροφή στις αγορές ομολόγων, χαρακτηρίζει η Nomura την πρόσφατη αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών τίτλων, εξηγώντας ότι την ίδια πορεία ακολούθησε, νωρίτερα, και η Πορτογαλία.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα σημειώνουν σε παρουσίασή τους οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, Δημήτρης Δρακόπουλος και Λευτέρης Φαρμάκης, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες και δράσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Αθήνα να επιτύχει την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων συντομότερα:

*

Μία άσκηση διαχείρισης υποχρεώσεων που θα μειώσει τις 20 διαφορετικές ωριμάνσεις των ελληνικών ομολόγων σε 3 ή 4, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη ρευστότητα.

* Μία προσπάθεια για την έκδοση ομολόγων διάρκειας άνω των 5 ετών και κάτω των 10 ετών, σε δολάρια, προκειμένου να προσελκυσθούν επενδυτές των αναδυόμενων αγορών και να μπορέσουν οι ελληνικοί τίτλοι να εισαχθούν σε κάποιο δείκτη ομολόγων. Η όποια έκδοση θα πρέπει να έχει λήξη πέραν του 2016, με δεδομένο ότι το κενό χρηματοδότησης που εμφανίζει η χώρα έως τότε, δεν την καθιστά ελκυστική στο διάστημα αυτό.

* Εάν το Eurogroup λάβει μία πειστική για τις αγορές απόφαση για την αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (OSI), τότε, οι οίκοι θα ακολουθήσουν, ανεβάζοντας την αξιολόγηση της χώρας στην κατηγορία ΒΒ (από B- με σταθερές προοπτικές που δίνουν σήμερα τόσο η S&P όσο και η Fitch). Αυτό θα γίνει εφόσον τα ομόλογα που δόθηκαν με την πρώτη αναδιάρθρωση (PSI) δεν “κουρευτούν” ξανά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura, οι αποδόσεις που θα πληρώσει η Ελλάδα όταν καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές θα εξαρτηθούν από:
1. Τις προσδοκίες για ένα αποφασιστικό OSI προς τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014,
2. Την παραμονή της ανάπτυξης και του ελλείμματος κοντά στους στόχους του προγράμματος,
3. Τη διατήρηση του σημερινού πολιτικού σκηνικού τουλάχιστον έως το Μάιο του 2014, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν συνεχιζόμενη στήριξη προς την κυβέρνηση συνασπισμού.

“Δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι και οι τρεις παραπάνω παράγοντες θα ισχύσουν ταυτόχρονα, στους επόμενους έξι μήνες, επομένως, το βασικό μας σενάριο δεν κάνει λόγο για άμεση επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων”, καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Nomura.

Οι εκτιμήσεις της Nomura για την ελληνική οικονομία

Ύφεση 4,8% φέτος (έναντι των εκτιμήσεων της τρόικας για 4,2%), αλλά και επιστροφή σε θετικούς τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον επόμενο χρόνο, προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Nomura για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος δηλώνει θετικός για τα ελληνικά ομόλογα, σε ορίζοντα 3μήνου, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η αναδιάρθρωση των δανείων που έχει λάβει η χώρα από τους πιστωτές του επίσημου τομέα (OSI) δεν θα συνοδεύεται από ένα νέο κούρεμα στα ομόλογα των ιδιωτών επενδυτών (PSI).

Επιπλέον, η Nomura πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων το 2015-2016, παρότι η τελευταία έκθεση της Κομισιόν ανέφερε ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για το διάστημα αυτό. Σύμφωνα με τη Nomura, με δεδομένες τις επιδόσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013, οι συνεχείς υπερ-αποδόσεις έναντι των στόχων μπορούν να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων.

Πηγή: Newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα