NYT: Με τα start-ups οι Έλληνες κάνουν την ανάκαμψη δική τους υπόθεση

Δεν ήταν μόνο το Time που πρόσφατα έκανε αναφορά στη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων, γνωστές και ως – start ups – που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης γιά τη χώρα μας. Σε χθεσινό δημοσίευμά τους με τίτλο «η ύφεση δημιουργεί ένα κύμα από ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις», οι International New York Times παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ από την Αθήνα.

Στην αρχή του άρθρου η Ναταλία Κόντου – η ιδρύτρια του start up Athens Insiders, το οποίο προσφέρει πακέτα διακοπών – επισημαίνει πως η ύφεση ίσως είναι μεταμφιεσμένη ευλογία, καθώς η ίδια ξεκίνησε με ένα budget 5000 ευρώ και τώρα ψάχνει τρόπους να βρει περαιτέρω χρηματοδότηση.

Όπως επισημαίνετε στο άρθρο πολλοί Έλληνες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Σύμφωνα με την ΜΚΟ Endeavor Greece, που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, 144 εταιρίες από ένα σύνολο 41.000 εταιριών που ιδρύθηκαν πέρσι αφορούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις start up. O αριθμός αυτός είναι μάλιστα ξεπερνά κατά πολύ των αριθμών των εταιρειών που ιδρύθηκαν το 2010.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται εταιρίες «εκκολαπτήρια» όπως: η Enter Grow Go και οι οποίες αναζητούν επιχειρηματικές ιδέες, βοηθώντας με συμβουλές για μείωση του κόστους και άλλες βελτιστοποιήσεις, η Orange Grove – πρωτοβουλία της δανέζικης πρεσβείας στην Αθήνα – που υποστηρίζει σειρά εταιρειών όπως η Clio Muse η οποία έχει αναπτύξει μια εφαρμογή γιά κινητά που ενημερώνει για εκθέσεις και γκαλερί.

Το νεότερο «εκκολαπτήριο» είναι το Romantso, στις παλιές εγκαταστάσεις του γυναικείου περιοδικού, όπου δεκάδες σχεδιαστές, φωτογράφοι και και web artists ενοικιάζουν χώρους γραφείων όπου ανταλλάσουν τις απόψεις τους κα ιεπεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους . Ο Βασίλης Χαραλαμπίδης, ο 37χρονος γραφίστας στον οποίο και ανήκει η ιδέα του Romantso τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορίσει τη γραφειοκρατία που αποθάρρυνε τους επενδυτές στο παρελθόν. Με τον νέο νόμο θα μπορεί κανείς να ανοίξει επιχείρηση σε μία μόνο μέρα.

Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για τη στήριξη των ΜμΕ ύψους 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθεί σε 16.000 επιχειρήσεις. Επίσης 130 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων και άλλων κεφαλαίων έχουν ήδη προωθηθεί στην αγορά και μάλιστα πολλοί θεωρούν τη δεύτερη εκδοχή ως καλύτερη από την πρώτη.

Πολλές εταιρίες start up έχουν επεκταθεί στο εξωτερικό όπως η TAXIBEAT, μια εφαρμογή γιά κινητά που παρέχει δυνατότητα επιλογής ταξί με βάση τις προτιμήσεις προηγούμενων πελατών. Η εφαρμογή αυτή έχει επεκταθεί σε Γαλλία, Μεξικό, Βραζιλία και Περού και έχει 1 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο.

Η Bugsense που εντοπίζει προβλήματα στο λογισμικό των κινητών τηλεφώνων, αγοράστηκε από την εταιρία λογισμικού Splunk η οποία βρίσκεται στη λίστα του Nasdaq. H Cookisto είναι εταιρία online που επιτρέπει την αγορά σπιτικών μαγειρευτών φαγητών και έχει επεκταθεί στη Μεγ. Βρετανία. Παρόμοια η Workable η οποία ασχολείται με ανθρώπινο δυναμικό, έχει επεκταθεί στο Λονδίνο και το Πόρτλαντ.

The post NYT: Με τα start-ups οι Έλληνες κάνουν την ανάκαμψη δική τους υπόθεση appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα