Mέχρι και 45% το χαράτσι στα ακίνητα

Νέο χαράτσι ετοιμάζει το υπουργείο οικονομικών για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο να αυξήσει τα έσοδα του 2013 από φόρους.

Όπως προβλέπει να εφαρμοστεί είναι μία κλίμακα με βασικό συντελεστή φόρου το:

- 10% για ετήσια εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ

- 30% και πάνω από 12.000 ευρώ να εφαρμοστεί συντελεστής αν τα εισοδήματα είναι έως 60.000 ευρώ

- 45%. εάν τα ετήσια εισοδήματα ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ τότε θα επιβάλλεται στο υπερβάλλον

Σύμφωνα με το Newpost.gr στα  στοιχεία της Γενικής Γραμματείας

πληροφοριακών Συστημάτων περίπου 1.450.000 φορολογούμενοι δηλώνουν ότι εισπράττουν κάθε χρόνο από ενοίκια κατά μέσο όρο 5.775 ευρώ.Στην περίπτωση που κάποιος δηλώνει ως αποκλειστικό έσοδο τα παραπάνω ενοίκια τότε θα επιβαρυνθεί με μόλις 77,5 ευρώ αφού για τα πρώτο 5.000 ευρώ είναι αφορολόγητο. Με την εφαρμογή όμως συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ τότε το κράτος θα εισπράξει φόρο 577,5 ευρώ.

O προϋπολογισμός προβλέπει για τη φορολογία ακινήτων:

- Αντικατάσταση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) από ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων, με σκοπό τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των φορολογούμενων πολιτών και με στόχο την ουσιαστική συνεισφορά των κατόχων της ακίνητης περιούσιας στα δημόσια έσοδα.

- Επανεξέταση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης με βάση τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ.

- Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών και σε περιοχές που δεν υπάγονται στο σύστημα για δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση.

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα