Kάντε το όπως ο Ιρλανδός…

Κι όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά. Η κυβέρνηση διαπιστώνει το πρόβλημα, σχεδιάζει τις πολιτικές, εφαρμόζει τις λύσεις, τελειώνει και διεκδικεί το μερίδιο της χώρας στα περαιτέρω….

Η Ελλάδα δεν μπορεί, η Ιρλανδία τα κατάφερε. Παρά το γεγονός ότι το Ιρλανδικό δημοσιονομικό πρόβλημα προκλήθηκε από το τερατώδες σκάνδαλο της αλαζονείας και της υπεροψίας των ιδιωτικών τραπεζών, οι πολίτες εφάρμοσαν την πικρή συνταγή, υπέστησαν τα

σκληρά μέτρα και τελείωσαν με το Μνημόνιο.

Ξαναέφεραν τη χώρα σε ισορροπία. Μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια.

Σήμερα η Ιρλανδία διεκδικεί. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί.

· Θα της παραχωρηθεί μια ειδική πιστωτική γραμμή. Ακόμη κι αν επισήμως σήμερα η κυβέρνηση Κέννι το αρνείται, η Ιρλανδία κάθε φορά που θα βγαίνει στις αγορές να δανειστεί, αν το επιτόκιο που οι αγορές της προσφέρουν δεν είναι ικανοποιητικό, τότε θα κάνει χρήση της πιστωτικής γραμμής για να δανείζεται με ρεαλιστικό κόστος.

· Εφόσον υπάρξει για την Ελλάδα OSI δηλαδή συμμετοχή του επίσημου τομέα στην ελάφρυνση του Χρέους με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η Ιρλανδία θα απολαύσει κι αυτή των ιδίων προνομίων και των ιδίων επιτοκίων. Το ίδιο θα συμβεί και για την Πορτογαλία άλλωστε.

· Τα κεφάλαια αναχρηματοδότησης των Ιρλανδικών τραπεζών θα περάσουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε να ελαφρυνθεί το Δημόσιο Χρέος της χώρας και να κινηθεί πιο άνετα στις αγορές για την αναχρηματοδότηση των δανείων της…

Το επίσημο αίτημα της Ιρλανδικής Κυβέρνησης για την προληπτική γραμμή πίστωσης θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο.

Γιατί τον Δεκέμβριο; Γιατί τότε η κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της που θα αποδεικνύουν ότι η χώρα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και θα πιάσει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,8% για το 2014.

Ακόμη πιο σημαντικό ωστόσο είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ιρλανδική κυβέρνηση στις αγορές. Η χώρα δεσμεύεται να τηρήσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης , θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού της τομέα και θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να είναι υποχρεωμένη από κανένα Μνημόνιο και κανένα πρόγραμμα Τρόικας.

Πόσο δύσκολο είναι να ισχύσουν όλα τα ανωτέρω για την Ελλάδα; Ειδικά σήμερα, αφού η χώρα πέρασε μέσα από τον κυκλώνα της πρωτοφανούς ύφεσης με θυσίες και βαριές απώλειες οι οποίες ωστόσο στο τέλος έφεραν αποτέλεσμα.

Γιατί να μην είναι σήμερα η Ελλάδα χώρα που διεκδικεί με αξιώσεις μια ισότιμη αντιμετώπιση αντί να είναι διαρκώς ο κακός μαθητής που προσπαθεί να δικαιολογηθεί γιατί δεν έχει υλοποιήσει τα αυτονόητα;

The post Kάντε το όπως ο Ιρλανδός… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα