550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στοιχίζει το «λάδωμα» για διπλώματα και άδειες

Την πρώτη θέση πανευρωπαικά σε θέματα διαφθοράς «κατέκτησε» η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης το 99% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι περίπου στο 76%.

Το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά του ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ε.Ε. που βρίσκεται

στο 26%.

Τα στοιχεία της έρευνας δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή». Στοιχεία που είναι ενδεικτικά της διαφθοράς που επικρατεί στη χώρα μας.

Εκείνο όμως που είναι ανησυχητικό είναι τα στοιχεία για την λεγόμενη «μικρή διαφθορά» και έχει σχέση με καθημερινές συναλλαγές με δημόσιους αξιωματούχους και όχι μόνο. Το κόστος της «μικρής διαφθοράς» είναι περίπου 554 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2011 και αφορά περιπτώσεις δωροδοκίας για απόκτηση πολεοδομικής άδειας, διπλώματος οδήγησης, ρύθμισης οικονομικών βιβλίων κλπ. Σύμφωνα με την έκθεση αν και διαπιστώνεται κάποια βελτίωση στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο πρέπει να αλλάξουν πολλά. Αναφέρονται περισσότερες από 2.000 υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν για πειθαρχικά παραπτώματα ενώ πέντε είναι βασικές πηγές της διαφθοράς: Ο τομέας της Υγείας ,η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων, η αναποτελεσματική δίωξη της διαφθοράς που παρεμποδίζεται από καθυστερήσεις στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, οι δημόσιες συμβάσεις, η φορολογική διοίκηση.

The post 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στοιχίζει το «λάδωμα» για διπλώματα και άδειες appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα