12 και 19 Δεκεμβρίου πανελλαδικές συγκεντρώσεις της ΚΕΔΕ

Σε σύγκρουση μεταξύ των «επίσημων» ΠΑΣΟΚ (Ασκούνης, Κοιμήσης) και ΝΔ (Τζανακούλης) με τους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ προέδρους των ΠΕΔ με προεξάρχοντες τους Σίμο Δανιηλίδη (ΠΕΔΚΜ) και Νίκο Σαράντη (ΠΕΔΑ) αλλά και τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους δημάρχους της ΝΔ όπως τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΠΕΔΚΜ Λάζαρο Κυρίζογλου, εξελίχθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αν και η

ηγεσία της ΚΕΔΕ υπό την πίεση των «ανταρτών» αναγκάσθηκε να οπισθοχωρήσει από την επίσημη «γραμμή», στην ουσία για μη κινητοποιήσεις, τουλάχιστον άμεσα, τελικώς δεν έκανε με τίποτα πίσω τόσο όσον αφορά το χρόνο του τακτικού συνεδρίου όσο, κυρίως, στο θέμα των παραιτήσεων δημάρχων και των επ’ αόριστον «λουκέτων» στους δήμους.

Αποτέλεσμα, στο (εναπομείναν) σώμα του συνεδρίου (περίπου 150 αιρετοί από τους 500) να τεθούν σε ψηφοφορία δύο ψηφίσματα και να εγκριθεί η επίσημη «γραμμή»  έναντι  αυτής των «ανταρτών», με διαφορά  26 ψήφων (83 -57) υποστηρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ, με διαφορά 9 ψήφων (72-63), λένε οι «αντιφρονούντες». Στην ψηφοφορία υπήρξαν και λευκά ψηφοδέλτια, ανάμεσά τους αυτά των δημάρχων Αθηναίων Γ. Καμίνη και Βόλου Π. Σκοτεινιώτη.

 Και τα δύο ψηφίσματα προβλέπουν:

-Στις 12/12,  αναστολή της λειτουργίας των δήμων, με πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα (το ψήφισμα των «ανταρτών» προβλέπει και ενδεχόμενη διανυκτέρευσή τους εκεί).

-   Στις 19/12, πανελλαδικές συγκεντρώσεις για τις κοινωνικές δομές των δήμων («Βοήθεια στο Σπίτι», παιδικοί κτλ.)· στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, στην υπόλοιπη χώρα, στις έδρες των κάθε ΠΕΔ (το ψήφισμα της ηγεσίας προβλέπει οι κινητοποιήσεις των ΠΕΔ να γίνουν 17, 18 και 19)

-Προσφυγή στη ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση.

Οι βασικές διαφωνίες

Αναφορικά με το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ   το ψήφισμα της ηγεσίας προβλέπει να γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 (με την υποσημειώση πως “εάν όμως εκτιμήσουμε ότι οι εξελίξεις είναι αρνητικές σε σχέση με τα θέματα που έχουμε θέσει στην Κυβέρνηση, τότε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφασίσει επίσπευση του Συνεδρίου“), ενώ αυτό των «ανταρτών», μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Γενάρη, με πρόταση αν δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις «τότε να εξετάσουμε ακραίες μορφές διαμαρτυρίας όπως κλείσιμο των δήμων επ’ αόριστον ή ομαδικές παραιτήσεις των δημάρχων και των δ.σ. ή άλλο πρόσφορο μέσο».

Παράλληλα οι «αντάρτες» στο δικό τους ψήφισμα τονίζουν ότι«σε περίπτωση που δε καταβληθούν μέχρι τέλους του χρόνου η ΣΑΤΑ, η δόση των ΚΑΠ Δεκεμβρίου, τα 300 εκατομμύρια που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, να εξετάσουμε κινητοποιήσεις μέσα στο διάστημα των γιορτών».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΕΔΕ (σ.σ. της ηγεσίας της ΚΕΔΕ)

Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα ως συνέχεια του προηγούμενου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, την έκδοση τ

Keywords
Τυχαία Θέματα