Υπόθεση Μπισμπίκη: Τιμωρία μεν, αλλά…
Με πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ για το περιστατικό στην Φιλοθέη καταδικάστηκε σήμερα ο Βασίλης Μπισμπίκης. Είναι όμως αυτό αρκετό;
Η υπόθεση που απασχόλησε την δημοσιότητα την εβδομάδα που μας πέρασε, είχε σήμερα μία πρώτη κατάληξη, με το δικαστήριο να καταδικάζει τον Βασίλη Μπισμπίκη σε πρόστιμο 7.000 ευρώ για τον «χαμό» που προκάλεσε ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου στην Φιλοθέη.
Συγκεκριμένα, το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο, κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της παράβασης του άρθρου 43 του νέου ΚΟΚ, για
Ο νέος ΚΟΚ προβλέπει αυστηρές ποινές για την εγκατάλειψη τόπου τροχαίου ατυχήματος, ακόμη και όταν υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα, το άρθρο 43 του ΚΟΚ επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας οδήγησης και ποινική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση, σύμφωνα με το άρθρο 290Α του Ποινικού Κώδικα.
Οι ποινές επιβάλλονται από το δικαστήριο ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού, και φθάνουν έως και την κάθειρξη αν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Προβλέπει επίσης την κλιμάκωση των ποινών αν ο οδηγός είναι υπότροπος.
Στην περίπτωση του Βασίλη Μπισμπίκη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ούτε της ειλικρινούς μεταμέλειας ούτε του σύννομου βίου. Ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα έφεσης, το οποίο όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του θα ασκήσει άμεσα, με στόχο την μείωση ή και την πλήρη εξάλειψη της ποινής.
Πάντως, είναι προφανές ότι από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εφαρμογής του νέου ΚΟΚ η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή των νέων και πολύ αυστηρών ποινών. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, σε μία πολύ «υψηλού προφίλ» υπόθεση, με έναν επώνυμο που έδρασε με αυτόν τον εντελώς απαράδεκτο τρόπο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Μπισμπίκης έπεσε «στα μαλακά» (παίρνοντας και ως δεδομένο ότι στην έφεση η σημερινή χρηματική ποινή θα μειωθεί).
Η υπόθεση αναδεικνύει και μία “γκρίζα ζώνη” στο συγκεκριμένο άρθρο του ΚΟΚ ως προς την αντιμετώπιση της απομάκρυνσης από σημείο ενός ατυχήματος. Μετά την υπόθεση Μπισμπίκη διατυπώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να θεωρείται a priori ότι γίνεται υπό την επήρεια μέθης, καθώς δημιουργεί προηγούμενο εγκατάλειψης θυμάτων χωρίς να μπορεί να αποδειχθεί εκ των υστέρων η κατανάλωση αλκοόλ από τον υπαίτιο (με ότι αυτό συνεπάγεται στην μείωση των ποινών που του επιβάλλονται).
Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ΚΟΚ (όπως και ο προηγούμενος και όσοι προηγήθηκαν) παραμένουν «κενά χαρτιά» αν αυτοί που καλούνται να τον εφαρμόσουν ερμηνεύουν με ελαστικότητα και ανάλογα το status εκείνου που βρίσκεται στο εδώλιο την κάθε παράβαση.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, έστω και αν δεν υπήρξε -ευτυχώς- ανθρώπινη απώλεια, η συμπεριφορά του γνωστού ηθοποιού θα μπορούσε να αποτελέσει μία ιδανική ευκαιρία για παραδειγματική εφαρμογή του νόμου. Όχι για λόγους ικανοποίησης της αρένας των social media, ούτε του λεγόμενου «κοινού περί δικαίου» αισθήματος, αλλά για να δώσει ένα ξεκάθαρο σήμα στην κοινωνία ότι επιτέλους κάτι αλλάζει.
Πριν δούμε έναν ακόμα ΚΟΚ να έρχεται και να παρέρχεται, αφήνοντας πίσω μία οδηγική ζούγκλα από την οποία δεν μπορούμε -και ενδεχομένως δεν θέλουμε- να βγούμε ως Έλληνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
FRONTERA DAYS: Ένα δεκαήμερο αφιερωμένο στο νέο Opel Frontera
Τι νέο φέρνει η Ducati Multistrada V4 Rally του 2026; (+video)
Νέα Porsche 718: Με καρδιά από 911 και στο βάθος ηλεκτροκίνηση
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Υπόθεση Μπισμπίκη: Τιμωρία μεν, αλλά…
- 10 km και τέλος – Ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος ...
- FRONTERA DAYS: Ένα δεκαήμερο αφιερωμένο στο νέο Opel Frontera
- Suzuki V-Strom 650 με 7.995 ευρώ
- Φθινοπωρινό ράλι: Με το motori.gr
- Η Αστυνομία δίνει 26,4 εκατ. ...
- Η Audi περνά σε νέα εποχή με το «επαναστατικό» A4 E-Tron
- Αυτόνομο περιπολικό κάνει περιπολίες στο Μαϊάμι
- Στην Ελλάδα το Nissan Qashqai e-POWER με τους 204 ίππους
- Νέο Renault Twingo: Πρώτες φωτογραφίες του ηλεκτρικού μίνι των 20 χιλιάδων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Υπόθεση Μπισμπίκη: Τιμωρία μεν, αλλά…
- FRONTERA DAYS: Ένα δεκαήμερο αφιερωμένο στο νέο Opel Frontera
- Τι νέο φέρνει η Ducati Multistrada V4 Rally του 2026; (+video)
- Νέα Porsche 718: Με καρδιά από 911 και στο βάθος ηλεκτροκίνηση
- Οι πρώτοι μαθητές της Nissan Skills Academy κάνουν πρακτική στο εργοστάσιο του Sunderland
- CUPRA: Εκπτώσεις έως 5.500 ευρώ σε δύο ηλεκτρικά!
- Πίσω Κίνηση: Ο ούριος άνεμος, τα νέα στελέχη, η Ελεάννα και η Ελληνική Νιγηρία
- Πρώτη επαφή με Cam-Am Origin και Pulse (+video)
- Dacia Bigster: Διαθέσιμο και με ισχυρό κινητήρα διπλού καυσίμου! (+τιμές)
- Η Alfa Romeo Tonale τώρα πιο προσιτή από ποτέ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Αυτόνομο περιπολικό κάνει περιπολίες στο Μαϊάμι
- Aston Martin DB12 S: 700 PS για τη V8 GT για περισσότερο γκάζι
- Νέο Renault Twingo: Πρώτες φωτογραφίες του ηλεκτρικού μίνι των 20 χιλιάδων
- Η Αστυνομία δίνει 26,4 εκατ. ...
- 10 km και τέλος – Ο νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος ...
- Φθινοπωρινό ράλι: Με το motori.gr
- Suzuki V-Strom 650 με 7.995 ευρώ
- Η Audi περνά σε νέα εποχή με το «επαναστατικό» A4 E-Tron
- Yamaha Tracer 7 / GT 2026 – Τώρα και με αυτόματο κιβώτιο Y-AMT



