Το Phoenix Concept ξαναζεί

Όταν παρουσιάστηκε στο κοινό – το Μάρτιο του 2011 στη Γενεύη – το πρωτότυπο Phoenix της Saab, συγκέντρωσε αμφιλεγόμενες κριτικές. Ορισμένοι το λάτρεψαν και άλλοι το μίσησαν. Η σουηδική εταιρεία αποτελεί πλέον παρελθόν, όμως η τεχνολογία της βρίσκεται στα χέρια της ολλανδικής Spyker και της κινεζικής Youngman. Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες αποφάσισαν να μην αφήσουν την πλατφόρμα του Phoenix

να πάει χαμένη, αλλά να κατασκευάσουν πάνω της μία σειρά από μοντέλα.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η εταιρεία θα ονομάζεται Spyker Phoenix και η γκάμα της θα αποτελείται από πολυτελή αυτοκίνητα, υψηλότερης μάλιστα ποιότητας από αυτά της Saab. Η παραγωγή τους θα γίνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα. Στην εταιρεία αυτή, η Youngman θα κατέχει το 80% των μετοχών και η Spyker το υπόλοιπο 20%.

Οι δύο εταίροι θα δημιουργήσουν όμως και άλλη μία εταιρεία, την Spyker P2P. Η Youngman θα διαθέσει ποσό 25 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει το 75% των μετοχών. Αντικείμενο αυτής της προσπάθειας θα είναι η κατασκευή και το λανσάρισμα πριν τα τέλη του 2014 ενός πολυτελούς SUV επιδόσεων με τον κωδικό SSUV. Θα βασίζεται στο D8 Peking-to-Paris, ένα 4θυρο πρωτότυπο που είχε παρουσιάσει πριν αρκετά χρόνια η Spyker. Πάνω στην τεχνολογία του ενδέχεται να… πατήσουν και άλλα μοντέλα.

Η Youngman θα καταβάλει άλλα 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 6,7 εκατ. για να αποκτήσει το 29,9% των μετοχών της Spyker και 3,3 εκατ. ως δάνειο προς την ολλανδική εταιρεία. Οι Κινέζοι συμφώνησαν πάντως ότι δεν θα προχωρήσουν μελλοντικά στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Spyker.

Keywords
Τυχαία Θέματα