Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για το αυτοκίνητο;

Μία σημαντική έρευνα για τις συνήθειες των Ευρωπαίων κατοίκων στις μετακινήσεις τους αλλά για την άποψή τους σχετικά με θέματα όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος, χρηματοδότησε η Ford. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία «The Futures Company» και συμμετείχαν 6.000 άτομα από όλη την Ευρώπη. Το 66% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν ή έχουν στην κατοχή τους βενζινοκίνητο όχημα και το 38% με κινητήρα diesel.

Μόλις 8% έχουν οδηγήσει ή αποκτήσει υβριδικό μοντέλο και 6% plug-in υβριδικό ή πλήρως ηλεκτρικό.

Αν και το 53% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο, σε ποσοστό 77% απαντούν ότι δεν προτίθενται να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου τους για να περιοριστεί το φαινόμενο. Και αυτό διότι το 74% ταυτίζει την κατοχή αυτοκινήτου με την ανεξαρτησία. Σε παραπλήσιο ποσοστό (76%) δηλώνουν ότι η κίνηση στους δρόμους και οι τιμές των καυσίμων τους προκαλούν άγχος.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση των οχημάτων και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αν και το 72% θεωρεί ότι η κατανάλωση είναι από τους τομείς που εξετάζουν περισσότερο πριν αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, μόλις το 28% απαντά ότι θα σκεφτόταν να αγοράσει ένα ηλεκτρικό μοντέλο. Η αντίφαση αυτή δείχνει ότι η ακριβή τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η περιορισμένη ανάπτυξη του δημόσιου δικτύου φόρτισης και άρα το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας» αποθαρρύνουν τους περισσότερους. Οι μισοί (50%) απαντούν ότι θα προσάρμοζαν ανάλογα το οδηγικό τους στιλ αν πείθονταν για το οικονομικό όφελος.

Σε ποσοστό 52% απάντησαν ότι είτε χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς μία φορά το μήνα ή και καθόλου. Το 37% μοιράζονται αυτοκίνητο με άτομα που κάνουν την ίδια διαδρομή, αλλά μόλις το 3% συμμετέχει σε οργανωμένο car pooling. «Η έρευνα δείχνει ότι έχουμε ανάγκη από ένα δημόσιο διάλογο ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των μετακινήσεων και της περιβαλλοντικής ευθύνης», σχολίασε η Μπαρμπ Σάμαρτζιτς, Αντιπρόεδρος της Ford Ευρώπης και επικεφαλής του τομέα Προϊοντικής Εξέλιξης.

Εκτιμάται ότι σήμερα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο περίπου 1 δισ. αυτοκίνητα, αριθμός που μέχρι το 2050 θα ξεπεράσει τα 2 δισ. και ίσως φθάσει έως τα 4 δισ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ετήσιο κόστος από την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της ηπείρου μας θα αγγίξει το 2050 τα 200 δισ. ευρώ.



Keywords
Τυχαία Θέματα