Τέλος για αυτό το εργοστάσιο της Stellantis
Το ιστορικό εργοστάσιο κινητήρων της Stellantis στο Douvrin της βόρειας Γαλλίας θα τερματίσει οριστικά τη λειτουργία του εντός του 2026.
Το εργοστάσιο του Douvrin ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1969 ως κοινή επένδυση των Peugeot και Renault, υπό την ονομασία Francaise de Mecanique, αποτελώντας για δεκαετίες έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Από
Στα χρόνια που ακολούθησαν, το εργοστάσιο παρήγαγε διαδοχικές γενιές κινητήρων του ομίλου PSA, μέχρι που το 2012 ξεκίνησε η κατασκευή του 1.200άρη τρικύλινδρου PureTech.
Ο συγκεκριμένος κινητήρας γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, όμως αργότερα βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής εξαιτίας προβλημάτων αξιοπιστίας, κυρίως στις πρώτες εκδόσεις με τον υγρό ιμάντα χρονισμού.
Εκτός από τον PureTech, στο Douvrin κατασκευάζονταν επίσης οι κινητήρες Prince, που αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την BMW και χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετά μοντέλα των Peugeot και Citroen, μεταξύ των οποίων οι σπορ εκδόσεις της DS3 Racing, της 308 GTI και της RCZ R.
Παράλληλα, μέχρι το 2025 από το εργοστάσιο έβγαινε και ο πετρελαιοκινητήρας 1.5 BlueHDi, πριν η παραγωγή του μεταφερθεί αλλού.
Σύμφωνα με τη Stellantis, η απόφαση για το κλείσιμο συνδέεται αφενός με τη μεταφορά της παραγωγής του νέου turbo κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρων στο εργοστάσιο του Tremery, κοντά στο Μετς, και αφετέρου με τον μετασχηματισμό της ευρύτερης βιομηχανικής περιοχής σε κέντρο παραγωγής τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης.
Η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο «Battery Valley», χάρη στις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των μπαταριών.
Δίπλα στο εργοστάσιο λειτουργεί ήδη η μονάδα παραγωγής μπαταριών της ACC, η οποία προμηθεύει, μεταξύ άλλων, τις ηλεκτρικές εκδόσεις των Peugeot E-3008 και E-5008.
Για τον λόγο αυτό, θεωρείται πιθανό οι εγκαταστάσεις του Douvrin να αξιοποιηθούν μελλοντικά για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.
Όσον αφορά το προσωπικό, περίπου 340 εργαζόμενοι έχουν ήδη μετακινηθεί στις εγκαταστάσεις της ACC, ενώ άλλοι 330 εντάσσονται σε προγράμματα εσωτερικής μετακίνησης του ομίλου.
Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης περίπου 100 ακόμη εργαζομένων, οι οποίοι αναμένεται να χρειαστούν επιπλέον εκπαίδευση για να ενταχθούν στις νέες δραστηριότητες.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά το κλείσιμο του Douvrin, η παραγωγή του κινητήρα 1.2 PureTech δεν σταματά πλήρως. Ο κινητήρας εξακολουθεί να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Stellantis στο Tychy της Πολωνίας, όπου θα συνεχίσει να παράγεται τα επόμενα χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ford και Geely ενώνουν τις δυνάμεις τους στην Ευρώπη
Πότε θα δούμε στην Ελλάδα τη BMW iX5 με υδρογόνο;
Στο ανανεωμένο Lynk & Co 02 η νέα ηλεκτρική μονάδα της Geely
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Να αυξηθούν οι δασμοί στα κινεζικά PHEV ζητά ο CEO του VW Group - «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
- Τι έπαθε ο οδηγός που κινούνταν με 208 χλμ./ώρα στα Μέγαρα;
- Τέλος για αυτό το εργοστάσιο της Stellantis
- Έκοψαν ολόκληρο βουνό στα δύο για αυτοκινητόδρομο
- Η παγκόσμια στρατηγική ανάπτυξης “Five by Five” της Geely
- Νέο JAECOO 5 με pet-friendly φιλοσοφία και τιμή από 26.200€
- Το best seller της Audi στην Ελλάδα – Από 41.980 ευρώ και έως 10 χρόνια εγγύηση
- Πιάστηκε «στα πράσα» η νέα Toyota Celica;
- Νέα Mercedes GLA: Όλες οι πληροφορίες για την τρίτη γενιά
- Renault 5 βρέθηκε σε αχυρώνα μετά από 44 χρόνια - Δεν το ...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Τέλος για αυτό το εργοστάσιο της Stellantis
- Έκοψαν ολόκληρο βουνό στα δύο για αυτοκινητόδρομο
- Συνεχίζουν να ανεβάζουν τα ποσοστά τους στην Ελλάδα τα SUV
- «Πιάστηκε» στο Νίρμπουργκρινγκ η νέα BMW S 1000 RR
- Αυτά τα αυτοκίνητα δεν τα πλησιάζουν οι κλέφτες
- Εσωτερική διαφωνία στη Volkswagen για τους Κινέζους
- Οδηγούμε την ηλεκτρική Mercedes-Benz C-Class στη Φινλανδία (+video, τιμή)
- Το Ford Aurora είχε ακόμα και παιδότοπο στο πορτμπαγκάζ! (+video)
- H Volkswagen κάνει -ηλεκτρικό- ποδήλατο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Πιάστηκε «στα πράσα» η νέα Toyota Celica;
- Κατεβάζει ρολά μεγάλη γερμανική εταιρεία -Ποια κινδυνεύει με πτώχευση και γιατί
- Το best seller της Audi στην Ελλάδα – Από 41.480 ευρώ και έως 10 χρόνια εγγύηση
- Να αυξηθούν οι δασμοί στα κινεζικά PHEV ζητά ο CEO του VW Group - «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο»
- Το best seller της Audi στην Ελλάδα – Από 41.980 ευρώ και έως 10 χρόνια εγγύηση
- Σε ποια μάρκα αυξήθηκαν 13,5% οι πωλήσεις αυτοκινήτων το 2025;
- H πινακίδα που μπερδεύει τους οδηγούς και φέρνει πρόστιμα 350 ευρώ -Τι ακριβώς συμβολίζει
- Νέα BMW iX3 – Mε μακρύ μεταξόνιο και αυτονομία 919 km!
- Χpeng: 20.000 παραγγελίες σε 7 λεπτά για το LO3 -Το κινεζικό SUV που σπάει κάθε ρεκόρ έρχεται στην Ευρώπη



