Συνέντευξη του αεροδυναμιστή της Caterham Τζον Ίλεϊ

Ο Τζον Ίλεϊ, επικεφαλής αεροδυναμικής της Caterham F1, μίλησε στο seitanf1.gr για τη καριέρα του στη φόρμουλα 1, τις προκλήσεις της δουλειάς του, τα ελαστικά της Pirelli και τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο Τζον Ίλεϊ, επικεφαλής αεροδυναμικής της Caterham F1, μίλησε στο seitanf1.gr για τη καριέρα του στη φόρμουλα 1, τις προκλήσεις της δουλειάς του, τα ελαστικά της Pirelli και τον Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο ταλαντούχος αεροδυναμιστής ξεκίνησε τη καριέρα του στη Formula 1

από τη Jordan, συνέχισε στη Renault και μετά στις δύο κορυφαίες ομάδες του σπορ: τη Ferrari και τη McLaren, πριν αναλάβει τη πρόκληση της ανάπτυξης της Caterham.

Ερώτηση: Πως είναι η ζωή στη Caterham F1;

Απ: Απολαμβάνω το χρόνο που έχω περάσει ήδη εδώ. Είναι μία νέα και ενθουσιώδης ομάδα, μόλις τριών ετών. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να αποτελέσω έναν από τους αρχιτέκτονες ενός ξεχωριστού εγχειρήματος.

Ερ: Το να βοηθάτε στο χτίσιμο μίας νέας ομάδας, είναι κάτι που δεν έχετε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια…

Απ: Ναι αλλά μου θυμίζει μία από τις πρώτες δουλειές μου, στη Jordan Grand Prix. Νομίζω ήμουν ο 149ος που προσλήφθηκε στη Jordan. Εδώ είμαστε περίπου 250, πρόκειται λοιπόν για μία μικρή ομάδα. Εκτιμάς τις ικανότητες των ανθρώπων και περιορισμένους πόρους και προσπαθήσεις να τους αξιοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.





Ερ: Έχετε όμως θητεύσει και στις δύο μεγαλύτερες ομάδες του σπορ: τη Ferrari και τη McLaren. Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις τη δουλειά με λιγότερο προσωπικό, πόρους κλπ

Απ: Ως τεχνικός, το βλέπω σαν μία καλή πρόκληση. Γιατί επικεντρώνεσαι στην ουσία. Όταν έχεις λιγότερα χρήματα και ανθρώπους, πρέπει να επικεντρώνεσαι στην πιο αποδοτική λύση. Γιατί μπορείς να δοκιμάσεις κάτι 3-4 φορές ενώ οι μεγάλες ομάδες 10 ή και 20. Πρέπει λοιπόν να επικεντρώνεσαι εκεί που πρέπει, να διαχειρίζεσαι σωστά το εγχείρημα, να είσαι σίγουρος πως είναι όλοι ικανοποιημένοι αλλά και πως είναι σαφές το πότε πρέπει να γίνεται τι. Διότι δεν υπάρχουν περιθώρια, επιπλέον 20 μηχανικοί ή επιπλέον χρήματα για να λύσουν ένα πρόβλημα όταν τα πράγματα δεν πάνε βάσει σχεδίου.

Ερ: Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ομάδα σας;

Απ: Το Σάββατο στη Βαλένθια ήταν για την ομάδα αλλά και για μένα ξεχωριστό, μιας και προκριθήκαμε στο Q2 βάσει της δικής μας ταχύτητας. Κερδίσαμε τη Toro Rosso που είναι θα έλεγα η πρώτη από τις μικρομεσαίες ομάδες. Επόμενη φιλοδοξία μας, ακόμα κι αν φαντάζει μικρή, είναι να έχουμε δύο μονοθέσια στο Q2 και στη συνέχεια να ανέβουμε κι εμείς στο μέσο της κατάταξης. Θα θέλαμε να το κάνουμε αμέσως μετά το διάλειμμα του Αυγούστου και πριν κλείσει η σεζόν, ξεκάθαρος στόχος μας είναι να κερδίσουμε έστω ένα βαθμό. Μακάρι και περισσότερους αλλά εγώ θέλω να έρθουν βάσει απόδοσης κι όχι ως δώρο ελέω ενός ατυχήματος στην  εκκίνηση. Θέλω να πάρουμε βαθμούς χάρη στη ταχύτητά μας.

Ερ: Έχοντας εργαστεί τόσο στη Ferrari όσο και στη McLaren, μπορείτε να περιγράψε

Keywords
Τυχαία Θέματα