Ρυπογόνα τα κυβερνητικά οχήματα της Μ. Βρετανίας

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, η συντριπτική πλειοψηφία των πετρελαιοκίνητων κρατικών οχημάτων είναι παλαιάς τεχνολογίας, έχοντας τις αντίστοιχες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Το έγκυρο Auto Express, μετά από έρευνες, δημοσιοποίησε ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε σχεδόν 60.000 οχήματα, με τις αρχές της χώρας να αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει «βιώσιμη ηλεκτρική εναλλακτική λύση» στα καύσιμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Και σε περιοχές όπου οι ζώνες εκπομπών λειτουργούν

ή σχεδιάζονται, τα κρατικά οχήματα συχνά παραβιάζουν τα όρια που έχουν τεθεί ή προταθεί. Συνολικά 66.617 οχήματα λειτουργούν  από τις 320 τοπικές αρχές στην Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία, με το 91,6% να λειτουργεί με ντίζελ.

Οι στόλοι των οχημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνουν τα πάντα, από φορτηγά, μικρά λεωφορεία και φορτηγά συντήρησης πάρκων. Όμως, καθώς όλο και περισσότερα συμβούλια κινούνται στο να τιμωρήσουν ή και να απαγορεύσουν τα οχήματα ντίζελ, βάση των αριθμών μπορεί να καθοριστεί η πραγματική εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα καύσιμα. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η πόλη του Μπρίστολ, όπου το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε μέτρα απαγόρευσης της κίνησης όλων των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο της πόλης. Πάραυτα, από τα συνολικά 453 οχήματα του Δήμου, τα 369 (81,5%) είναι ντίζελ, ενώ υπάρχει σχέδιο για την αγορά 64 νέων βαν με κινητήρες πετρελαίου. Αντίστοιχα στο Λονδίνο, όπου οι κάτοχοι αυτοκινήτων ντίζελ με προδιαγραφές πριν το Euro6 υποχρεούνται να πληρώσουν 12,5 στερλίνες για να εισέλθουν στη ζώνη χαμηλών εκπομπών (ULEZ) και ο δήμαρχος Sadiq Khan να «απειλεί» να καταραστεί τα αυτοκίνητα ντίζελ ως «επικίνδυνα για την υγεία», το 89% των 4.844 οχημάτων που λειτουργούν από τις τοπικές αρχές και την αυτοδιοίκηση της βρετανικής πρωτεύουσας είναι ντίζελ. Από αυτά τουλάχιστον τα 724 (15%) είναι παλαιάς τεχνολογίας.

Ανταποκρινόμενη στην έρευνα του Auto Express, η Ένωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (LGA), η οποία εκπροσωπεί τις αρχές της Αγγλίας και της Ουαλίας, δήλωσε ότι «τα συμβούλια είναι πρόθυμα να στραφούν στα ηλεκτρικά οχήματα ή σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών όπου είναι δυνατόν», αλλά «η συντριπτική πλειονότητα δεν έχουν βιώσιμες ηλεκτρικές εναλλακτικές λύσεις επειδή δεν υπάρχουν». Οι εξαρτώμενοι από τα οχήματα ντίζελ δήμοι διαθέτουν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων, με τα 1.835 συνολικά οχήματα να ισοδυναμούν με το 2,75% του στόλου. Για λόγους σύγκρισης, τα 94.000 ηλεκτροκίνητα οχήματα που ταξινομούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,25% των οχημάτων. Από τους δήμους με τους μεγαλύτερους στόλους (περισσότερα από 20 οχήματα), στην πρώτη θέση βρίσκεται το North Somerset, με  το 36% των 95 οχημάτων που διαθέτει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά.

The post Ρυπογόνα τα κυβερνητικά οχήματα της Μ. Βρετανίας appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα