Πρώτη επαφή: Dacia Striker (+video)
Αν μη τι άλλο, το Dacia Striker, δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Στο Μιλάνο είχαμε την πρώτη ευκαιρία να το δούμε από κοντά και να ανακαλύψουμε γιατί η ρουμανική μάρκα πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα συνταγή στην κατηγορία C.
Γενικά η αυτοκινητοβιομηχανία είναι κατά κανόνα ένας συντηρητικός κλάδος. Οι κατασκευαστές ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς, τις οποίες ωστόσο περιμένουν να τις θέσει κάποιος πιο τολμηρός παίχτης, βελτιώνουν τις υπάρχουσες συνταγές και σπάνια
Για να πως την αλήθεια η Dacia θα ήταν μία από τις τελευταίες εταιρείες στο μυαλό μου, αν με ρώταγε κάποιος από ποια να περιμένω το «μπαμ», στη δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας. Αλλά να που το έκανε. Όχι «μπαμ», «στράικ».
Στο Μιλάνο, όπου ταξιδέψαμε για την πρώτη γνωριμία με το νέο Striker, μας έγινε αμέσως σαφές ότι δεν πρόκειται απλώς για ακόμη ένα SUV. Οι άνθρωποι της μάρκας μιλούν για ένα μοντέλο που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα τριών διαφορετικών κόσμων: την υπερυψωμένη θέση οδήγησης και την περιπετειώδη εικόνα ενός SUV, την πρακτικότητα ενός station wagon και την αποδοτικότητα ενός χάτσμπακ.
Και το ενδιαφέρον είναι ότι, βλέποντάς το από κοντά, αυτό το σχεδιαστικό mashup, για να χρησιμοποιήσω μουσικούς όρους, δεν ακούγεται ως ένα ακόμη διαφημιστικό σύνθημα.
@newsauto.gr Dacia Striker: Η απόλυτη έκπληξη από την Ευρώπη Αν μη τι άλλο, το Dacia Striker, δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Στο Μιλάνο είχαμε την πρώτη ευκαιρία να το δούμε από κοντά και να ανακαλύψουμε γιατί η ρουμανική μάρκα πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα συνταγή στην κατηγορία C. #Newsauto, #Dacia, #DaciaStriker, #SUV, #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – newsautogrΜε μήκος 4,62 m, το Striker διαθέτει τις διαστάσεις που περιμένεις από ένα οικογενειακό μοντέλο της μεσαίας κατηγορίας. Και παραπάνω. Ωστόσο, το ύψος του παραμένει αισθητά χαμηλότερο από εκείνο των περισσότερων SUV, ενώ η απόσταση από το έδαφος φτάνει τα 19 ή 20 cm, ανάλογα με την έκδοση.
Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη σιλουέτα που δείχνει πιο στιλπνή, πιο αεροδυναμική και -γιατί όχι- και πιο δυναμική από ένα παραδοσιακό SUV, χωρίς να χάνει τον περιπετειώδη χαρακτήρα που έχει γίνει συνώνυμο της Dacia.
Η σχεδιαστική ταυτότητα ακολουθεί τη γνωστή πλέον λογική της μάρκας. Οι καθαρές γραμμές, οι έντονες ακμές και οι στιβαρές επιφάνειες συνδυάζονται με νέα στοιχεία, όπως η φωτεινή υπογραφή LED σε σχήμα «Τ», που κάνει το ντεμπούτο της στο Striker και αναμένεται να αποτελέσει χαρακτηριστικό γνώρισμα των μελλοντικών μοντέλων της εταιρείας.
Περπατώντας γύρω από το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεσαι ότι οι σχεδιαστές προσπάθησαν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα.
Η χαμηλή οροφή, το έντονα κεκλιμένο πίσω μέρος και οι μεγάλες ζάντες δημιουργούν μια πιο premium εικόνα απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από τη Dacia, χωρίς όμως να χάνεται η αίσθηση ανθεκτικότητας και «ειδικού σκοπού» που χαρακτηρίζει τα μοντέλα της.
Το ίδιο ισχύει και στο εσωτερικό. Η διάταξη του ταμπλό είναι οριζόντια και λιτή, με εμφανή στόχο την εργονομία. Στο κέντρο δεσπόζει η οθόνη αφής 10,1 ιντσών που προσφέρεται στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις, ενώ το νέο ψηφιακό σύστημα ενδείξεων LightVisio δημιουργεί μια τρισδιάστατη απεικόνιση των βασικών πληροφοριών οδήγησης στον ψηφιακό πίνακα οργάνων.
Πέρα από την τεχνολογία, η Dacia επένδυσε σημαντικά στην πρακτικότητα. Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι πολλοί, το σύστημα YouClip προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες διαμόρφωσης της καμπίνας, ενώ νέα αξεσουάρ, όπως η βάση μπουκαλιού ή το πολυχρηστικό δίχτυ μεταφοράς αντικειμένων, δείχνουν τη διάθεση της εταιρείας να προσεγγίσει τις πραγματικές ανάγκες των οικογενειών.
Ο χώρος αποσκευών είναι ένα ακόμη ισχυρό χαρτί. Με χωρητικότητα που φτάνει έως τα 600 λίτρα, το Striker τοποθετείται ανάμεσα στις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας.
Επιπλέον, το δάπεδο του πορτμπαγκάζ επιτρέπει διαφορετικές διαμορφώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες μεταφοράς, ενώ το σύστημα Easy Fold διευκολύνει την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων απευθείας από τον χώρο αποσκευών με το πάτημα ενός κουμπιού.
Η Dacia δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην άνεση. Η ηχομόνωση έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι εκδόσεις Journey και Extreme προσφέρουν στοιχεία εξοπλισμού που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητα για τη μάρκα, όπως ηλεκτρικά ρυθμιζόμενο κάθισμα οδηγού, θερμαινόμενο τιμόνι, πανοραμική γυάλινη οροφή και ηλεκτρική πόρτα του πορτμπαγκάζ.
Μάλιστα η τελευταία έχει και μια πολύ πρακτική λειτουργία, αφού εάν σταθείς κοντά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου ανοίγει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται να κάνεις τον ποδοσφαιριστή κουνώντας το πόδι σου, όπως γίνεται σε άλλα αυτοκίνητα.
Το Striker εξοπλίζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης που απαιτεί η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ στάνταρ είναι και το adaptive cruise control.
Ξεχωρίζει επίσης η λειτουργία «My Safety», η οποία επιτρέπει στον οδηγό να αποθηκεύει τις προσωπικές του ρυθμίσεις για τα συστήματα ADAS, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να καταφεύγεις στην οθόνη για να απενεργοποιήσεις τις τόσο ενοχλητικές ηχητικές προειδοποιήσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γκάμα των κινητήρων. Η Dacia δεν περιορίζεται σε μία μόνο τεχνολογική λύση, αλλά προσφέρει τέσσερις διαφορετικές εξηλεκτρισμένες επιλογές.
Από τον mild hybrid-G 140 διπλού καυσίμου βενζίνης/LPG μέχρι τον Hybrid 155 που υπόσχεται εκπομπές κάτω από 100 gr/km CO₂, αλλά και τον νέο Hybrid 150 4×4, ο οποίος συνδυάζει τετρακίνηση με ηλεκτρική υποβοήθηση και πέντε διαφορετικά προγράμματα κίνησης.
Η τελευταία έκδοση τονίζει και τις φιλοδοξίες του μοντέλου. Παρότι το Striker σχεδιάστηκε πρωτίστως για την άσφαλτο και τα μεγάλα ταξίδια, η ύπαρξη τετρακίνησης, αυξημένης απόστασης από το έδαφος και λειτουργίας Hill Descent Control αποδεικνύει ότι η Dacia δεν θέλει να απομακρυνθεί από τον περιπετειώδη χαρακτήρα που έχτισε με τα Duster και Bigster.
Το Striker χρησιμοποιεί περισσότερα ανακυκλωμένα υλικά από οποιοδήποτε προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας, με πάνω από 32% των υλικών του να προέρχονται από την κυκλική οικονομία. Το γνωστό υλικό Starkle κάνει ξανά την εμφάνισή του, αυτή τη φορά όχι μόνο στο αμάξωμα αλλά και στο εσωτερικό.
Φεύγοντας από το Μιλάνο, η αίσθηση που έμεινε είναι ότι η Dacia δεν επιδιώκει απλώς να προσθέσει ακόμη ένα μοντέλο στη γκάμα της. Το Striker μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της κατηγορίας, απευθυνόμενο σε όσους θέλουν την πρακτικότητα ενός SUV χωρίς τα μειονεκτήματά του.
Το αν θα πετύχει τον στόχο του θα φανεί όταν το οδηγήσουμε στους ελληνικούς δρόμους. Προς το παρόν, όμως, το Striker δείχνει να διαθέτει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να αποτελέσει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις των επόμενων ετών για τη Dacia.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Πρόστιμο 1.500 ευρώ για μια πινακίδα σε σπίτια και επιχειρήσεις
- Πρώτη επαφή: Dacia Striker (+video)
- Στη Γερμανία νοικιάζεις το Leapmotor T03 με €48,90, όχι αλήθεια
- Η Volkswagen στην Ελλάδα παρουσιάζει το νέο Ηλεκτρονικό της Κατάλογο
- Αφαίρεση διπλώματος, τέλος; Οι ΗΠΑ βάζουν «κόφτη» ταχύτητας στους παραβάτες
- Το Fiat Multipla επιστρέφει
- Η Intelligent LEX Platform των Lepas
- Λουκέτο σε 8 κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες -Ποιες είναι, γιατί σταματούν την παραγωγή
- Αποστολή στην Ιταλία: Είδαμε από κοντά το νέο Dacia Striker (+video)
- Mazda: Έξυπνη ηλεκτροκίνηση για το CX-6e
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Πρώτη επαφή: Dacia Striker (+video)
- Πρόστιμο 1.500 ευρώ για μια πινακίδα σε σπίτια και επιχειρήσεις
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ
- Η ακραία Porsche 911 Slantnose θέλει το ρεκόρ του Goodwood
- Toyota Century SUV: Το νέο αυτοκίνητο της πρωθυπουργού της Ιαπωνίας
- BMW M2: Πώς έγινε πιο γρήγορη στο Nurburgring από την πιο δυνατή M2 CS
- Στο Goodwood το πρώτο Hennessey Venom F5-M (+video)
- Φερστάπεν: Πανικός για το που θα συνεχίσει το 2027 ο Φερστάπεν!
- Πόσο άλλαξε η ασφάλεια των αυτοκινήτων μέσα σε 30 χρόνια; (+video)
- McLaren: Οι λόγοι των τελευταίων κακών εμφανίσεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Το Fiat Multipla επιστρέφει
- Λουκέτο σε 8 κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες -Ποιες είναι, γιατί σταματούν την παραγωγή
- Ο Δήμος Αθηναίων λανσάρει το Parkout: Η δωρεάν εφαρμογή που σε οδηγεί σε ελεύθερες θέσεις στάθμευσης
- Αφαίρεση διπλώματος, τέλος; Οι ΗΠΑ βάζουν «κόφτη» ταχύτητας στους παραβάτες
- Mazda: Έξυπνη ηλεκτροκίνηση για το CX-6e
- Η μεγάλη κίνηση της ΕΕ – Θα γλιτώσει 12 δισ. ...
- Στη Γερμανία νοικιάζεις το Leapmotor T03 με €48,90, όχι αλήθεια
- Αποστολή στην Ιταλία: Είδαμε από κοντά το νέο Dacia Striker (+video)
- Η Intelligent LEX Platform των Lepas
- Αποστολή στην Ιταλία: Είδαμε από κοντά το νέο Dacia Striker



