Παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια η αυτόνομη οδήγηση;

Είναι πλέον φανερό, ακόμα και στον αδαή, ότι η πλειοψηφία των κατασκευαστών αυτοκινήτων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων συστημάτων υποβοήθησης, ανάμεσα στα οποία είναι και η αυτόνομη οδήγηση. Πολλοί λένε ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου συστήματος θα αυξήσει τα περιθώρια ασφάλειας κατά την μετακίνηση. Είναι όντως αληθές;

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΙΑΤΗ

Πρόσφατες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει σε όχημα και επιβάτες η αυτόνομη οδήγηση δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Η προσπάθεια να εξακριβωθεί ο βαθμός της ασφάλειας σε αφορά τα αυτόνομα οχήματα δεν είναι εύκολη,

παρόλο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρείες τεχνολογίας προωθούν την συγκεκριμένη τεχνολογία ως έναν τρόπο μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό επισημαίνει η νέα έρευνα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Rand Corp., που τονίζει ότι δεν υπάρχει κανένας τυποποιημένος ορισμός της ασφάλειας σε ό, τι αφορά τα αυτόνομης οδήγησης οχήματα. Επίσης επισημαίνει ότι τόσο η κοινωνία, όσο και η πολιτική που ασκείται έχουν συμφέροντα στο να πλασάρουν το θέμα της αυτόνομης οδήγησης, συγκρίνοντάς το με οχήματα συμβατικής τεχνολογίας.

Μεταξύ των συμπερασμάτων της παραπάνω έρευνας, υπάρχουν κάποιες συστάσεις όπως ο τρόπος με τον οποίο οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επικεντρώσει τους προβληματισμούς για την ασφάλεια των πολιτών και όχι για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία. Ένα επίσης σημαντικό σημείο αφορά τον τρόπο μέτρησης της εξέλιξης της τεχνολογίας μόλις αυτή αναπτυχθεί για εμπορική χρήση και πως αυτή θα προβληθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια προς τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα