Οδηγούμε το νέο Audi A6

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας έγινε η παγκόσμια δημοσιογραφική παρουσίαση του ολοκαίνουργιου Audi A6 και εμείς ταξιδέψαμε μέχρι εκεί για να οδηγήσουμε το νέο γερμανικό μεγάλο σεντάν.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ ([email protected])

Το Audi A6 μπαίνει λοιπόν στην 5η του γενιά και σε κάθε περίπτωση η γερμανική μάρκα φροντίζει ώστε να του προσφέρει ό,τι καλύτερο διαθέτει στο πεδίο της άνεσης, της ασφάλειας και της ποιότητας, εφοδιάζοντάς το επιπλέον με τα πλέον προηγμένα συστήματα τεχνολογίας υποβοήθησης του οδηγού.

Σχεδιαστικά, οι νέες γραμμές του αμαξώματος

τονίζουν τον δυναμισμό του αυτοκινήτου, αφού η Audi έχει φροντίσει να του παρέχει περισσότερες και πιο έντονες «νευρώσεις», μια τονισμένη εμπρόσθια μάσκα με αρκετό χρώμιο, αλλά και έναν πιο σπορτίφ τρίτο πίσω όγκο. Εντυπωσιακά είναι και τα εμπρόσθια φώτα του νέου Audi A6 (τρεις διαφορετικές επιλογές με HD Matrix LED στην κορυφή), όπως επιπλέον και τα πίσω, τα οποία μάλιστα τέμνονται ακριβώς στο κέντρο από μια οριζόντια λωρίδα, η οποία μπορεί να είναι και χρωμιωμένη ανάλογα με την έκδοση.

Στις διαστάσεις του, το νέο Audi A6 έχει μακρύνει κατά 7 χλστ. σε μήκος φθάνοντας πλέον στα 4,939 μέτρα, το πλάτος του αγγίζει τα 1.886 χλστ. (+12 χλστ.) και το ύψος τα 1,457 μέτρα (+2 χλστ.). Σημαντικό στοιχείο της υπόστασης του αυτοκινήτου αποτελεί η βελτιωμένη αεροδυναμική, με χαμηλό σχετικό αεροδυναμικό συντελεστή (cd: 0.24) που επιφέρει οφέλη σε μια σειρά από τομείς (επιδόσεις, κατανάλωση, αεροδυναμικός θόρυβος κ.ο.κ.).

Ανοίγοντας τις πλαϊνές πόρτες του νέου A6 και μπαίνοντας στην καμπίνα των επιβατών δεν μπορείς παρά να μην αποδώσεις τα εύσημα στους ανθρώπους της Audi τόσο για την άρτια κατασκευή του εσωτερικού και την πραγματικά αψεγάδιαστη ποιότητα, όσο και για την σχεδίαση που ναι μεν δεν είναι η πιο ντιζαϊνάτη της κατηγορίας, όπως εκπέμπει στο απόλυτο το hi-tech και το πολυτελές του χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Αν μη τι άλλο το βλέμμα πέφτει πάνω στις τρεις μεγάλες ψηφιακές οθόνες του ταμπλό, μια με διαγώνιο 12,3 ιντσών για τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων μπροστά από τον οδηγό, μια αφής με 10,1 ίντσες στο κέντρο του ταμπλό για το διευρυμένο σύστημα πολυμέσων MMI και μια επίσης αφής με διαγώνιο 8,6 ιντσών ακριβώς από κάτω για το σύστημα κλιματισμού και τις γενικότερες λειτουργίες άνεσης του αυτοκινήτου. Χαρακτηριστικό τους στοιχείο λειτουργικότητας -για τις αφής- αποτελεί το γεγονός ότι με το που πατήσεις πάνω στην οθόνη για να επιλέξεις μια λειτουργία, αυτή εισέρχεται προς τα μέσα για να προσομοιώσει ουσιαστικά τη λειτουργία ενός παραδοσιακού διακόπτη και να μην χρειαστεί ο οδηγός να κρατήσει τη ματιά του περισσότερο από ό,τι χρειάζεται πάνω στην οθόνη και όχι στο δρόμο.

Οι χώροι, παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα για 5 συνολικά ενήλικες επιβάτες, αν και το υψηλό τούνελ της μετάδοσης θα κλέψει λίγο χώρο από τα γόνατα του μεσαίου πίσω καθήμενου, ενώ το πορτ-μπαγκάζ έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πριν (530 λίτρα).

Φυσικά, η Audi προσφέρει στο νέο A6 μια μεγάλη γκάμα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού και πολλές αυτόνομες λειτουργίες που φροντίζουν να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη τη «ζωή» του.

Το νέο Audi A6 ξεκινά την καριέρα του στην Ευρώπη με δύο μοτέρ, τον 3λιτρο TFSI V6 βενζινοκινητήρα των 340 ίππων ισχύος και 500 Nm ροπής, αλλά και τον 3λιτρο TDI V6 diesel των 286 ίππων ισχύος και 620 Nm ροπής. Και οι δύο εκδόσεις είναι μόνο τετρακίνητες (με σύστημα quattro), ενώ προσφέρονται με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, η μεν βενζινοκίνητη έκδοση με το 7τάχυτο S tronic και η μεν diesel με το 8τάχυτο tiptronic κιβώτιο της εταιρείας.

Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με τη νέα «ήπια» υβριδική τεχνολογία της Audi, η οποία διαθέτει μια 48-Volt μπαταρία και μια γεννήτρια, με τη δεύτερη να ανακτά ενέργεια που στη συνέχεια αποθηκεύεται στην έξτρα μπαταρία. Η Audi υπόσχεται μείωση της κατανάλωσης κατά 0,7 λτ./100 χλμ. με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Έτσι, η μέση κατανάλωση του βενζινοκίνητου A6 κυμαίνεται από 6,7 έως 7,1 λτ./100 χλμ. (ανάλογα με το μέγεθος των τροχών), ενώ του diesel από 5,5 έως 5,8 λτ./100 χλμ.

Επιπλέον των παραπάνω επιλογών η Audi θα προσφέρει το A6 και με δύο άλλες επιλογές κινητήρων για τις οποίες ωστόσο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα πολλές λεπτομέρειες. Η πρώτη εξ αυτών είναι η έκδοση με 231 ίππους ισχύος και 500 Nm ροπής του 3λιτρου V6 TDI, η οποία συνδυάζεται με 48-Volt σύστημα, τετρακίνηση quattro και 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο, αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα για την ελληνική αγορά έκδοση με τον 2λιτρο TDI 4κύλινδρο diesel κινητήρα ισχύος 204 ίππων (400 Nm ροπής). Το μοτέρ αυτό συνδυάζεται με 12-Volt υβριδικό σύστημα, επίσης τετρακίνηση quattro, αλλά και 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Αρκετές αλλαγές και επεμβάσεις έχουμε και στην ανάρτηση, η οποία χρησιμοποιεί ακόμη περισσότερο αλουμίνιο σε σχέση με πριν, ενώ υπάρχει και μια νέα μεταβαλλόμενη κρεμαγιέρα, για περισσότερη αμεσότητα. Παράλληλα, η Audi έχει εφοδιάσει το αυτοκίνητο και με ένα νέο σύστημα τετραδιεύθυνσης, για ακόμη μεγαλύτερη πρόσφυση. Προσφέρεται και πιο σπορ ανάρτηση ή ανάρτηση με ρυθμιζόμενα αμορτισέρ ή ακόμη και αερανάρτηση.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής παρουσίασης του νέου Audi A6 στο Πόρτο είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την ισχυρότερη έκδοση με τον 3λιτρο V6 κινητήρα βενζίνης των 340 ίππων, η οποία μας εντυπωσίασε με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του μοτέρ, το οποίο μαζί με το κιβώτιο και την τετρακίνηση κινεί σε πολύ γρήγορους ρυθμούς το αυτοκίνητο. Παράλληλα, οδηγήσαμε και την έκδοση με τον νέο 2λιτρο TDI κινητήρα diesel, ο οποίος εκμεταλλεύεται την άφθονη διαθέσιμη ροπή, αλλά και το χαμηλότερό του βάρος σε σχέση με τις μεγαλύτερες εκδόσεις του A6, για να κινήσει χωρίς προβλήματα το γερμανικό σεντάν.

Οδηγικά, το νέο Audi A6 ξεχωρίζει αμέσως με την κορυφαία ποιότητα κύλισής του (ακόμη και στις εκδόσεις με τις ζάντες 21 ιντσών που οδηγήσαμε), την υψηλή άνεση και γενικότερα τον ισοπεδωτικό χαρακτήρα που εμφανίζει στο πως διαχειρίζεται τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Η νέα ανάρτηση σε συνδυασμό με την τετραδιεύθυνση συμβάλλουν επιπλέον στην αύξηση των επιπέδων της πρόσφυσης και γεμίζουν με ακόμη περισσότερη σιγουριά τον οδηγό του αυτοκινήτου σε μια πιο απαιτητική διαδρομή με στροφές, με το A6 να στρίβει πολύ πιο γρήγορα και κυρίως, πιο άμεσα από ό,τι οι διαστάσεις του προϊδεάζουν. Η νέα κρεμαγιέρα προσφέρει καλύτερη αίσθηση σε σχέση με το παρελθόν, αν και συνολικά έδειξε λίγο παραπάνω ελαφριά από όσο θα θέλαμε.

Συνολικά, το νέο Audi A6 είναι ένα μοντέλο που προσφέρει στον ιδιοκτήτη του τον ραφιναρισμένο και πολυτελή χαρακτήρα που αναζητά κανείς από ένα μεγάλο premium σεντάν, διανθισμένο με όλες τις απαραίτητες τεχνολογικές δόσεις άνεσης και ασφάλειας της εποχής. Σε συνδυασμό με τα πιο δυναμικά χαρακτηριστικά που εμφανίζει στο δρόμο, το νέο A6 αποκτά και μια σπορτίφ χροιά που του έλειπε στις προηγούμενες γενιές του.

Σε ό,τι αφορά τέλος στο λανσάρισμά του στην ελληνική αγορά, αυτό αναμένεται να συμβεί τον ερχόμενο Ιούλιο. Οι τιμές θα ξεκινούν από τα 63.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα