Οδηγούμε την νέα Porsche 911 Carrera S

Eχουμε πλέον συνηθίσει να βλέπουμε την Porsche 911 να ωριμάζει, σαν προϊόν απόσταξης που γίνεται συνεχώς καλύτερο. Oμως αυτή τη φορά η νέα γενιά 992 αγγίζει τα όρια του θαύματος.

(*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη)

Με την πρώτη ματιά η νέα

γενιά 992 δεν μοιάζει σαν μια καινούργια Porsche 911. Iσως για κάποιους αυτό να αντιστοιχεί με αποτυχία της Porsche, όμως σίγουρα οι άνθρωποι της εταιρείας θα ισχυριστούν το ακριβώς αντίθετο και η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τους πιστέψουμε. η 911 βρίσκεται κοντά μας για 55 συνεχόμενα έτη και μάλιστα ως το πρότυπο των sports cars που είναι πάντα μοντέρνο χωρίς να είναι αντικείμενο μόδας, που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων αλλά είναι πάντα διαφορετικό από κάθε τι άλλο. Ετσι λοιπόν, η 992 φέρνει μαζί της μια πραγματικά εντυπωσιακή τεχνολογία που περιλαμβάνει από ηλεκτρονικά ελεγχόμενα wastegate μέχρι σύστημα νυχτερινής όρασης με θερμική απεικόνιση, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει με κάθε σαφήνεια τις σχεδιαστικές επιρροές από το παρελθόν της. Μόνο η Porsche θα κατασκεύαζε ένα εντελώς νέο μοντέλο κατά 70% κατασκευασμένο από αλουμίνιο που είναι ελαφρύτερο, πιο άκαμπτο και εξελιγμένο σε κάθε τομέα, το οποίο ωστόσο ο περισσότερος κόσμος δεν το ξεχωρίζει από το προηγούμενο.

Και όμως, με κάποιο μαγικό τρόπο δείχνει πιο όμορφο, ειδικά από την στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα και θα βρεθείς στο εσωτερικό του. τα νέα καθίσματα είναι πιο στενά, ελαφρύτερα αλλά τοποθετημένα πιο χαμηλά και εν τέλει πιο άνετα, σχεδόν τέλεια. η θέση οδήγησης δεν έχει αλλάξει και με τις σωστές επιλογές στον εξοπλισμό η εικόνα είναι πραγματικά θαυμάσια. το ταμπλό έχει καταληφθεί από οθόνες με ψηφιακές ενδείξεις και ένα ευρύτατο φάσμα διαμόρφωσης, που περιλαμβάνει μέχρι και την προβολή της εικόνας από το σύστημα νυχτερινής όρασης. το ύφος του εσωτερικού αποκτά μια διαφορετική απόχρωση ανάλογα με τις επιλογές στον διάκοσμο. τα σκούρα χρώματα, σε συνδυασμό με μεταλλικές λεπτομέρειες, δίνουν μια φουτουριστική αίσθηση, ενώ το καφέ κόκκινο δέρμα μαζί με φινίρισμα ξύλου δημιουργούν μια ρετρό διάθεση. το εσωτερικό είναι, λοιπόν, όμορφο, είναι όμως και λειτουργικό; Σε γενικές γραμμές, ναι.

Ο επιλογέας του Sport Chrono αποτελεί βέβαια ένα βήμα προς τα πίσω. η περιήγηση στα προγράμματα απαιτεί πλέον να κοιτάς την οθόνη με τις σχετικές εν-δείξεις όταν παλιά αρκούσε η επιλογή της σχετικής προκαθορισμένης θέσης στον επιλογέα. Ο κύριος όγκος χειρισμών εξυπηρετείται μέσω της οθόνης αφής, κάτι το οποίο δεν είναι ιδανικό για ένα sports car. Πάντως η οθόνη έχει εξαιρετική ποιότητα και πολύ γρήγορη απόκριση στο άγγιγμα, ενώ ιδιαίτερα χρήσιμη αποδεικνύεται η μεγέθυνση των σχετικών ενδείξεων όταν το δάκτυλο πλησιάζει κάποια περιοχή. Προς το παρόν, η μόνη επιλογή κιβωτίου είναι το αυτόματο PDK διπλού συμπλέκτη. το χειροκίνητο 7άρι θα είναι διαθέσιμο την επόμενη χρονιά αλλά ο Georg Kacher που το έχει δοκιμάσει δηλώνει πως, αν και βελτιωμένο σε σχέση με πριν, δεν είναι ακόμα τόσο καλό όσο θα άρμοζε στην 911. Μην ανησυχείτε, το 8άρι πλέον, PDK είναι περίφημο. Με επιλεγμένο το Sport ή το Sport Plus ένα βαθύ πάτημα στο γκάζι αρκεί ώστε οι 450 PS και τα 54 kgm ροπής να τρελάνουν τους τεράστιους τροχούς 21’’. Η 911 Carrera δεν ήταν ποτέ αργή, όμως η νέα 992 είναι παραπάνω από γρήγορη. η Carrera S με πακέτο Sport Chrono κάνει το 0-100 km/h σε μόλις 3,5’’.

Μια Carrera 4S με αντίστοιχο εξοπλισμό είναι ακόμα πιο γρήγορη κατά 0,1’’. Ο κινητήρας δηλώνει συνεχώς το «παρών» με το σφύριγμα των υπερτροφοδοτών και τον θυμωμένο βρυχηθμό του. Η απόκριση είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με πριν, ενώ χαμηλά ο κινητήρας δείχνει πιο πρόθυμος και πιο ομαλός παρά την αύξηση της συμπίεσης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει το νέο σύστημα ασύμμετρης ενεργοποίησης των βαλβίδων, που μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου στροβιλισμού βελτιώνει τη μίξη αέρα/καυσίμου στις χαμηλές στροφές. Υπάρχουν βέβαια πολλές ακόμα στοχευμένες επεμβάσεις που έχουν επιφέρει τη σημαντική αναβάθμιση της απόδοσης σε σχέση με την απερχόμενη Carrera S και σε συνδυασμό με το νέο 8άρι PDK με πιο κοντή πρώτη και μακρύτερες τις δύο τελευταίες σχέσεις είναι σχεδόν αδύνατο να μην εντυπωσιαστείς από το αποτέλεσμα. Ταιριάζει τέλεια στις φιδίσιες διαδρομές της ισπανικής επαρχίας και λάμπει στα σφιχτά κομμάτια με τις πολλές φουρκέτες. Μια ελαφριά αύξηση της πίεσης στο γκάζι είναι αρκετή για να ξεκολλήσει γλυκά ακόμα και τα ζεσταμένα Pirelli P Zero, ενώ σε κάθε υπόνοια ευθείας βλέπεις τις στροφές να εκτοξεύονται με χαρακτηριστική άνεση και απόλυτη γραμμικότητα πάνω από τις 7.000 rpm – ο κόφτης είναι στις 7.500 rpm. Ο ήχος μάλιστα είναι αρκετά καλός, αν και δεν φτάνει αυτόν των ατμοσφαιρικών flat-6 του παρελθόντος. Μην σας περάσει όμως από το μυαλό πως το ταλέντο του boxer ξεπερνά αυτό το νέου πλαισίου. Δεν κρύβουμε ότι υπήρξαν κάποιες στιγμές που οδηγώντας την 992 αρχικά στον αυτοκινητόδρομο φοβηθήκαμε πως η Porsche έφτιαξε ένα GT.

Είναι τόσο ποιοτική και πολυτελής η αίσθηση της καμπίνας και τόσο άνετη η κύλιση – ακόμα και με τροχούς 21’’ και την χαμηλωμένη κατά 10 mm ανάρτηση – που νομίζεις πως η 911 έγινε υπέρ του δέοντος μαλακή. Η αλήθεια είναι πως η απόσβεση έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από τη μείωση της πίεσης στα πίσω ελαστικά καθώς και από τη νέα γενιά ενεργητικών αμορτισέρ. Στο Normal πρόγραμμα το PDK φροντίζει για την επιλογή της υψηλότερης δυνατής σχέσης, ο θόρυβος από την κύλιση και την αεροδυναμική είναι ελάχιστος και η παραμονή στην 992 τόσο ευχάριστη που απλά δεν θέλεις να βγεις από μέσα. Όμως η πραγματικά σπορ πλευρά είναι εκεί και απλά περιμένει να την καλέσεις στην επιφάνεια. Βρίσκεις το κατάλληλο σκηνικό, επιλέγεις το Sport πρόγραμμα και τη χειροκίνητη λειτουργία στο κιβώτιο και ορμάς. Η ταχύτητα εκτοξεύεται εν ριπή οφθαλμού και πολύ σύντομα κατακτάς τη σιγουριά να επιτίθεσαι στις φουρκέτες και στα πολύ κλειστά τεχνικά κομμάτια κρατώντας με ευκολία ένα ρυθμό που ξεφεύγει από τα όρια του απλά γρήγορου. Τα φρένα έχουν μεγαλώσει πίσω και το πεντάλ έχει αποκτήσει πιο άμεση και γραμμική αίσθηση, ενώ αποδεικνύονται εξαιρετικά δυνατά και αποτελεσματικά ακόμα και σε οριακή χρήση. Οδηγώντας την στο σωστό περιβάλλον έχεις στην αρχή την αίσθηση ότι κατά λάθος οι άνθρωποι της Porsche σου έχουν δώσει τα κλειδιά μιας GTS – που ακόμα βέβαια δεν υπάρχει – και όχι της απλής Carrera.

Το φαρδύτερο εμπρός μετατρόχιο έχει αυξήσει τη σιγουριά της μούρης ενώ το τιμόνι έχει γίνει ακόμα πιο γρήγορο με 2,5 στροφές από άκρη σε άκρη. Αν και η πρόσφυση είναι συνολικά αναβαθμισμένη νιώθεις μεγαλύτερη διαφορά εμπρός, καθώς η αλλαγή πορείας έχει αποκτήσει τηλεπαθητική ταχύτητα και απίστευτη ακρίβεια. Μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι την μούρη και να πιέζεις όλο και περισσότερο κουβαλώντας όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα στην είσοδο, ισορροπώντας στη συνέχεια με ένα ελαφρύ άφημα του γκαζιού και ελάχιστο ανάποδο στο τιμόνι. Η 992 δεν έχει ξεχάσει πώς να είναι μια 911. Σου μεταφέρει ακόμα αυτή τη μοναδική αίσθηση ότι το πάτημα της είναι άμεσα συνδεδεμένο με τους χειρισμούς στα πεντάλ, πως είναι φτιαγμένη για να γυρνά στο φρένο (η υποστροφή είναι σχεδόν άγνωστη έννοια στον δρόμο και πολύ προοδευτική και εύκολα ρυθμίσιμη στην πίστα) και να έχει ασύλληπτη πρόσφυση μέσα στην στροφή.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία σχετικά με την ικανότητα της 992. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος τεχνητής αίσθησης και αυτό αγγίζει τα όρια του άθλου, δεδομένων των αναρίθμητων συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως τα ενεργά αμορτισέρ, το ηλεκτρο-νικά ελεγχόμενο διαφορικό, το σύστημα Torque Vectoring, η προαιρετική τετραδιεύθυνση και οι ενεργές αντιστρεπτικές. Εντούτοις, σχεδόν μαγικά, η 992 εκπέμπει μια απόλυτη φυσι-κότητα στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να είναι μία ακόμα καλύτερη 911 που την χρησιμοποιείς ευχάριστα κάθε μέρα και την απολαμβάνεις όσο λίγα sports cars με το γκάζι στο πάτωμα. Αν θέλαμε να βρούμε κάποια αδύναμα σημεία της θα μπορούσαμε να σταθούμε στην πολυπλοκότητα του συστήματος πολυμέσων και την αναποτελεσματικότητα των φωνητικών εντολών. Δεν θα λέγαμε όχι σε λίγο καλύτερο ήχο από τον κινητήρα, σε ένα ελάχιστα ελαφρύτερο τιμόνι και ένα καλό 6άρι μηχανικό κιβώτιο στη θέση του αμφισβητούμενου 7αριού.

Ομως ακόμα και αν δεν είναι τέλεια, ακόμα και αν κρατά κάποια χαρτιά της κρυφά για τις Turbo και GT3, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως η 992, ακόμα και στην βασική εκδοχή της ως Carrera S, είναι ακαταμάχητα υπέροχη. Πίσω από την τόσο οικεία σιλουέτα κρύβεται πολλή δουλειά και στην παραμικρή λεπτομέρεια και μπορεί ο απαραίτητος εκμοντερνισμός να έχει εξαφανίσει το κλασικό κλειδί στα αριστερά, να έχει αντικαταστήσει τα αναλογικά όργανα και να έχει ενσωματώσει στα προ-γράμματα λειτουργίας το υπερπροστατευτικό Wet Mode, όμως, κάτω απ’όλα αυτά, το αυθεντικό sports car ζει ανέπαφο.

Key Tech:
WET MODE: Πρόκειται για το σύστημα που έχει ως στόχο τη μείωση της πιθανότητας εκδήλωσης υδρολίσθησης. Βασικό ρόλο παίζουν αισθητήρες ήχου που βρίσκονται στους εμπρός θόλους και οι οποίοι ουσιαστικά ανιχνεύουν το θόρυβο από το σπρέι νερού που δημιουργείται όταν τα ελαστικά πατήσουν σε βρεγμένη επιφάνεια. Μόλις διαγνωστεί κάτι τέτοιο τίθενται αυτόματα σε αυξημένη ετοιμότητα τα συστήματα ελέγχου πρόσφυσης (PTM) και ευστάθειας (PSM) ακόμα και αν δεν υπάρξει γλίστρημα του αυτοκινήτου, ενώ μια φωτεινή ένδειξη προτρέπει τον οδηγό να επιλέξει το πρόγραμμα Wet Mode.

Σε αυτό το πρόγραμμα, εκτός από την αυξημένη ευαισθησία των PTM και PSM, η απόκριση του γκαζιού γίνεται πιο προοδευτική. Αντίστοιχης λογικής αλλαγές γίνονται στην παραμετροποίηση του PDK, του ηλεκτρονικά ελεγχόμενου διαφορικού και του συστήματος Torque Vectoring που επενεργεί ξεχωριστά στο φρένο κάθε τροχού, ανάλογα με την πρόσφυσή του και την κατεύθυνση της κίνησης. Τέλος, ενεργοποιούνται κατάλληλα τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα για την παραγωγή μεγαλύτερης κάθετης δύναμης. Έτσι, από τα 90 km/h η πίσω αεροτομή ρυθμίζεται στη θέση με την μεγαλύτερη κλίση ενώ ανοίγουν και τα εμπρός ενεργά πτερύγια του συστήματος ψύξης.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Porsche 911 Carrera S
Κινητήρας: 2.981 cc Flat 6 Turbo
450 PS @ 6.500 rpm
54 KGM @ 2.300 – 5.000 rpm
Κιβώτιο: Αυτόματο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων
Μετάδοση: Πίσω 4S: Στους τέσσερις τροχούς
Ανάρτηση: γόνατα macpherson (E ) πολλαπλών συνδέσμων (Π)
0-100 km/h: 3,5 ”,
Τελική: 308 km/h
Μέση Κατανάλωση: 8,9 lt/100 km
CO2: 205 g/km
Διαστάσεις (Μ/Π/Y): 4.519/1.852/1.300 mm
Μεταξόνιο: 2.450 mm
Βάρος: 1,515 kg
Τιμή: 120,125 € (τιμή Γερμανίας)

Πηγή: Car

The post Οδηγούμε την νέα Porsche 911 Carrera S appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα