Νέο εργοστάσιο θα χρειαστεί η Skoda

Η αύξηση ρεκόρ των πωλήσεων της Skoda δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλύτερη παραγωγή η οποία θα πρέπει να γίνει είτε μέσα στο υπάρχον δίκτυο του ομίλου VW ή να δημιουργηθεί ένα νέο εργοστάσιο.Του ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΠΙΔΗ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Skoda, Bernhard Maier, σημειώνει πως θα πρέπει να αποφασιστεί άμεσα η λύση που θα δοθεί καθώς τα δύο εργοστάσια στην Τσεχία έχουν φθάσει

στα όρια της δυναμικότητάς προκειμένου να ανταποκριθούν στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση όμως και πάλι η αναμονή σε ορισμένες αγορές μπορεί να φθάσει μέχρι και τους 10 μήνες.

Την περασμένη χρονιά η Skoda κατασκεύασε 858.103 αυτοκίνητα, αυξάνοντας την παραγωγή της κατά 12 %, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό καθώς οι διεθνείς πωλήσεις της έφθασαν τα 1.2 εκ. οχήματα. Και η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την έλευση ενός ακόμα μικρού SUV το 2019.

Η μεσοπρόθεσμη λύση είναι η αύξηση της παραγωγής του εργοστασίου Mlada Boleslav κατά 80.000 μονάδες προσθέτοντας και μια έκτη ημέρα λειτουργίας. Ωστόσο τα σωματεία εργαζομένων είναι αντίθετα σε κάτι τέτοιο που ήδη έχει εφαρμοστεί στο δεύτερο εργοστάσιο στο Kvasiny. Να σημειώσουμε δε ότι και τα δύο εργοστάσια δουλεύουν σε 24ωρη βάση με τρείς βάρδιες.

Η επόμενη πιθανή κοντινή λύση είναι η εκμετάλλευση της επιπλέον δυναμικής άλλων εργοστασίων του ομίλου όπως για παράδειγμα γίνεται από την Audi η οποία κατασκευάζει το Α1 στο εργοστάσιο της Seat στο Martorell.

Όσο πάντως και αν ακούγεται περίεργο ένα από τα εμπόδια στην προοπτική δημιουργίας και τρίτου εργοστασίου στην Τσεχία είναι η δυσκολία εύρεσης προσωπικού για την επάνδρωσή του καθώς η ανεργία στην χώρα είναι σχεδόν μηδενική και οι κενές θέσεις εργασίας είναι περισσότερες από τον πληθυσμό που ψάχνει για δουλειά. Για το λόγο αυτό και η Skoda στα δύο εργοστάσιά της χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό εργατών από την Ουκρανία.

Οπως και να έχει η αυτοκινητοβιομηχανία φέρετε να αναζητά την κατασκευή μία νέα παραγωγικής μονάδας. Μάλιστα αν αυτή η χώρα έχει και ένα καλό ποσοστό ανεργίας τότε ακόμα καλύτερα για την αναζήτηση προσωπικού (+10.000 εργαζόμενοι).

Σας έρχεται λοιπόν κάποια τέτοια χώρα στο μυαλό;

Keywords
Τυχαία Θέματα