Με… ήχο όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά ΙΧ από την 1η Ιουλίου!

12:24 7/6/2019 - Πηγή: NewsAuto

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει την ύπαρξη του συστήματος AVAS (Acoustic Alerting System) από την 1η Ιουλίου σε όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα.

Με στόχο να προστατεύσει τους πεζούς αλλά και τους ποδηλάτες η ΕΕ θα θέσει σε ισχύ την 1η Ιουλίου ένα νέο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα που κινούνται με ταχύτητες έως και 20 χλμ./ώρα να εκπέμπουν ένα θόρυβο προκειμένου να ειδοποιούν

τους πεζούς, ποδηλάτες αλλά και ηλικιωμένους για την παρουσία τους.

Πολλά ηλεκτρικά οχήματα που ήδη πωλούνται, όπως το Renault ZOE και το Nissan Leaf, έρχονται με αυτή την τεχνολογία, αν και οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να την απενεργοποιήσουν κάθε φορά που ξεκινούν το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στα οχήματα που εισάγονται μετά την 1η Ιουλίου δεν θα επιτρέπεται να διαθέτουν λειτουργίες απενεργοποίησης ή παύσης του θορύβου που παράγουν, ωστόσο αν τα αυτοκίνητα έχουν εισαχθεί πριν την 1η Ιουλίου 2019 θα μπορούν να πουληθούν μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021.

Μετά την ημερομηνία αυτή, κάθε νέο ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκίνητο που πωλείται, ανεξάρτητα από το πότε εισήχθη για πρώτη φορά, πρέπει να διαθέτει σύστημα AVAS που δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

Το σύστημα πρέπει να εκπέμπει θόρυβο μεταξύ 56 και 75 db- τα 56 db είναι περίπου ισοδύναμο με το θόρυβο μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας και τα 75 db είναι συγκρίσιμο με το θόρυβο από ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η εταιρεία Harman εξελίσσει το δικό της σύστημα AVAS από το 2009, με την ονομασία Electronic Sound Synthesis (eESS) το οποίο παράγει ήχο από ηχεία που τοποθετούνται στο όχημα και με τη βοήθεια αισθητήρα ταχύτητας και αισθητήρα γκαζιού αλλάζει την ένταση και τα χαρακτηριστικά του προειδοποιητικού ήχου. Επίσης, το eESS της Harman επιτρέπει στους κατασκευαστές να προσαρμόζουν τον ήχο ανάλογα με τον χαρακτήρα του οχήματος (π.χ. σπορ, ήπιος κ.λπ.).

The post Με… ήχο όλα τα ηλεκτρικά και υβριδικά ΙΧ από την 1η Ιουλίου! appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα