Κλυδωνισμοί στην Τουρκία από την πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων

Συνεχίζεται η πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων στην Τουρκία και το πρώτο 5μηνο του 2018, ως συνέπεια των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο αυταρχισμός του Ερντογάν και οι χειρισμοί του που έχουν οδηγήσει σε μια συνεχιζόμενη κρίση την Τουρκική οικονομία, φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά και την παραγωγή αυτοκινήτων που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες ενίσχυσης του ίδιου του τούρκικου κράτους.

Τη στιγμή λοιπόν που οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη –εκεί όπου κατευθύνεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στην Τουρκία– εμφανίζουν πτώση

2,1% σε σχέση με το 2018, στην Τουρκία η παραγωγή νέων επιβατικών αυτοκινήτων έπεσε κατά 11% στο πρώτο 5άμηνο του έτους, φθάνοντας στις 625.946 μονάδες. Το 86% των αυτοκινήτων αυτών κατευθύνθηκε προς άλλες χώρες του εξωτερικού, με την πτώση εδώ να είναι 9%.

Το πιο σημαντικό ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι η φετινή πτώση της παραγωγής νέων αυτοκινήτων στη γείτονα χώρα έρχεται ως συνέχεια και της περσινής πτώσης, αφού το 2018 στην Τουρκία είχαν παραχθεί 1,55 εκατομμύρια οχήματα έναντι 1.7 εκατομμυρίων το 2017 (-9%), εκ των οποίων τα 1,03 εκατ. ήταν επιβατικά (-10,2%).

Πλέον, ο Ερντογάν καλείται να δώσει λύσεις σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Τουρκική οικονομία, αλλά και γενικότερα για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη, ενόψει των νέων επενδύσεων –και χρημάτων– που απαιτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Εφόσον πάντως τελικά το VW Group επιλέξει την Τουρκία για τον τόπο κατασκευής του καινούργιου εργοστασίου του στην περιοχή των Βαλκανίων, τότε είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα έχει πετύχει μια σημαντική νίκη εντυπώσεων και ουσίας, σε μια περίοδο που όπως προείπαμε η Τουρκική οικονομία δεν είναι στα καλύτερά της.

The post Κλυδωνισμοί στην Τουρκία από την πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα