Καλύτερα να καθυστερήσει το Brexit παρά τα είναι… άτακτο!

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Βρετανία εκτιμούν πως η αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη Βρετανία προτιμούν να καθυστερήσει το Brexit και να παραταθεί για μετά τις 31 Οκτωβρίου παρά η χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Μάλιστα καθώς η Βρετανία στρέφεται προς τις εκλογές το Brexit παραμένει κυριολεκτικά στον… αέρα περισσότερο

από 3 χρόνια όπου οι Βρετανοί ψήφισαν να εγκαταλείψουν την ΕΕ οδηγώντας τη χώρα σε πολιτική κρίση.

Ο τομέας των αυτοκινήτων, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων της χώρας, αποτελεί έναν υπέρμαχο της μη εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία προειδοποιώντας ότι η παραγωγή θα πληγεί από επιπλέον δασμούς και γραφειοκρατία καταστρέφοντας τη βιωσιμότητα πολλών εγκαταστάσεων.

«Η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα. Εάν χρειάζονται επιπλέον δύο μήνες για να γίνει αυτή η συμφωνία, νομίζω ότι η βιομηχανία θα συμφωνήσει με κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Reuters ο Mike Hawes, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Κατασκευαστών τον Ιούλιο δείχνουν ότι η επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Βρετανίας μειώθηκε πάνω από 70% το πρώτο εξάμηνο και ανήλθε σε 90 εκατ.  λίρες (111 εκατ.  δολάρια), αν και σημαντική επένδυση της Jaguar Land Rover θα αυξήσει το σύνολο των επενδύσεων σε επίπεδο έτους.

«Οι επενδύσεις στη Βρετανία έχει σταματήσει πραγματικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν «παγώσει» τα πάντα υπό το φόβο της εξόδου χωρίς συμφωνία. Αυτό θα κάνει πολύ δύσκολο το γεγονός να διατηρήσουμε τη βεβαιότητα και την εμπιστοσύνη στους επενδυτές» δήλωσε ο Hawes.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον παροτρύνει τις εταιρείες να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους τομείς που πλήττονται από μια άτακτη έξοδο ενώ οι υπέρμαχοι του Brexit χωρίς συμφωνία εκτιμούν ότι η Γερμανία που εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα στη Βρετανία θα προστατεύσει το συγκεκριμένο κλάδο από επιπλέον δασμούς.

Η BMW, η οποία μετέφερε την ετήσια διακοπή του καλοκαιριού στα εργοστάσια της Mini και της Rolls-Royce τον Απρίλιο για να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας άτακτης εξόδου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και πάλι αυτή τη φορά.

«Κάποιοι μπορεί να έχουν κάποιο βαθμό ευελιξίας, άλλοι όχι» δήλωσε ο Hawes.

Στον «αέρα» η παραγωγή

Μια σειρά από νέα μοντέλα, τα οποία είναι βασικά για τις αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη πλήττονται από την κατάρρευση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων οχημάτων, από την πτώση της ζήτησης στην αγορά της Κίνας και την ηλεκτροκίνηση προετοιμάζονται να εξέλθουν από τις γραμμές παραγωγής τους επόμενους μήνες.

Η Nissan, η οποία εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Βρετανία, θα κατασκευάσει το νέο Juke από τον Οκτώβριο, ενώ το ηλεκτρικό Mini θα παραχθεί το φθινόπωρο και το πρώτο SUV της Aston Martin θα κατασκευαστεί σε νέο εργοστάσιο στην Ουαλία.

Το Brexit θα κρίνει και το μέλλον του βρετανικού εργοστασίου αυτοκινήτων του ομίλου PSA, το οποίο κατασκευάζει το Vauxhall / Opel Astra , καθώς η ο γαλλικός όμιλος έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το εργοστάσιο ανοιχτό «ανάλογα με τους τελικούς όρους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας Jaguar Land Rover, η οποία ανήκει στον όμιλο Tata ανακοίνωσε απώλειες ρεκόρ νωρίτερα αυτό το έτος, και ξεκαθάρισε πως το κόστος προγραμματισμού του Brexit από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιοο ανήλθε σε 100 εκατ. λίρες (123 εκατ. δολάρια).

Όλες οι κύριες εταιρίες αυτοκινήτων στη Βρετανία είναι ξένες, αλλά η υπόθεση για επενδύσεις στη χώρα η οποία θα αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην ΕΕ κινδυνεύει, δήλωσε στο Reuters ο Ian Henry, Καθηγητής Επιχειρηματικής Στρατηγικής στον κλάδο του Αυτοκινήτου του Birmingham City University.

«Όταν μιλάτε για την προσθήκη δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρθρωση του κόστους της αυτοκινητοβιομηχανίας μιας χώρας η οποία είτε καταγράφει πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους είτε δεν καταγράφει κέρδη, αυτό και μόνο είναι ικανό να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της παραγωγής οχημάτων στη χώρα αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

The post Καλύτερα να καθυστερήσει το Brexit παρά τα είναι… άτακτο! appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα