Η ιδιαίτερη σχεδίαση του νέου Mazda MX-30 (video)

Το μικρομεσαίο SUV της ιαπωνικής μάρκας ενσαρκώνει τη σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo και ξεχωρίζει για τις αντρικριστά ανοιγόμενες θύρες.

Διαθέσιμο στην ελληνική αγορά είναι εδώ και λίγες εβδομάδες το νέο MX-30, το οποίο προσφέρεται αποκλειστικά σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Το μικρομεσαίο SUV της ιαπωνικής μάρκας επωφελείται από την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης e-Skyactiv, η οποία απαρτίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα

απόδοσης 143 ίππων και 265 Nm ροπής. Ο τελευταίος τροφοδοτείται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου 35,5 kWh, η οποία χαρίζει στο όχημα αυτονομία 200 χλμ. (βάσει WLTP).

Το μοντέλο βασίζεται στην αρχιτεκτονική κατασκευής Skyactiv-Vehicle, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ηλεκτροκίνηση. Η μπαταρία είναι απόλυτα ενσωματωμένη στο αμάξωμα αποτελώντας δομικό στοιχείο του, ενώ οι πλευρικές συναρμογές του αμαξώματος αυξάνουν σημαντικά τον βαθμό ακαμψίας.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, μαγνητίζει και το ιδιαίτερο design του MX-30, το οποίο ενσαρκώνει την σχεδιαστική φιλοσοφία της Mazda, Kodo. Αυτή αντλεί έμπνευση από την παραδοσιακή ιαπωνική καλαισθησία και το δόγμα “Less is More”. Το αμάξωμα δεν ενσωματώνει κανένα περιττό στοιχείο, αλλά λαμβάνει το εύμορφο σουλούπι του μέσω των καθαρών γραμμών και της απλότητας.

Σχεδιαστικό highlight συνιστούν οι αντικριστά ανοιγόμενες πόρτες (freestyle doors χωρίς κεντρική κολόνα). Οι εμπρός θύρες ανοίγουν προς τα μπροστά, ενώ οι πίσω σε αντίθετη φορά. Παράλληλα, ξεχωριστή νότα προσδίδουν οι γυάλινες επιφάνειες που αποκαλύπτουν το ευρύχωρο φωτεινό εσωτερικό, όπως και η μαύρη οροφή, η οποία τονίζει τη ρευστότητα των στοιχείων του αμαξώματος.

Το εσωτερικό αποπνέει έναν οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, με ξεχωριστό στοιχείο τον μηχανισμό αναδίπλωσης της πλάτης των εμπρός καθισμάτων και μετακίνησης του καθίσματος προς τα εμπρός, τεχνική που διευκολύνει την επιβίβαση και αποβίβαση από το όχημα.

Όλα τα υλικά έχουν οικολογικό προσανατολισμό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις θήκες της κεντρικής κονσόλας και το εσωτερικό των χειρολαβών των θυρών που είναι επενδυμένα με το παραδοσιακό υλικό από φελλό.

Τέλος, το MX-30 αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Mazda που στο κάτω τμήμα της κονσόλας ενσωματώνει μια οθόνη αφής των 7 ιντσών (σύστημα ελέγχου και κλιματισμού), εξαιρουμένης εκείνης του συστήματος πολυμέσων.

Στο βίντεο που ακολουθεί καταδεικνύεται η ιδιαίτερη σχεδίαση του νέου Mazda MX-30.

Διαβάστε επίσης:

Φρένο στην παραγωγή του πετρελαιοκίνητου Mazda6

Η Mazda χαρίζει 50 επετειακά MX-5 στους ήρωες της πανδημίας

Επίσημο: Η Mazda επαναφέρει τον Wankel (+video)

The post Η ιδιαίτερη σχεδίαση του νέου Mazda MX-30 (video) appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα