Η Stellantis ετοιμάζει αυτόνομη οδήγηση 2++
Η Stellantis είναι πολύ κοντά στο να φέρει στην παραγωγή συστήματα υποβοήθησης οδήγησης Επιπέδου 2++ τα οποία προσφέρουν ένα υψηλό βαθμό αυτόνομης οδήγησης χωρίς την χρήση εξωτικών και πολύ ακριβών τεχνολογικών λύσεων.
Η αυτονομία Επιπέδου 2++ αφορά μια νέα γενιά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης που υπόσχεται μετακίνηση χωρίς την ενεργή εμπλοκή του οδηγού, τόσο σε αυτοκινητόδρομους όσο και μέσα σε αστικό περιβάλλον, αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του.
Τα νέα
Το νέο σύστημα θα βασίζεται στην πλατφόρμα Wayve AI Driver, αξιοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης με στόχο μια πιο φυσική, ομαλή και ανθρώπινη εμπειρία οδήγησης. Σύμφωνα με τη Stellantis, η συνεργασία αυτή δημιουργεί μια ευέλικτη τεχνολογική βάση που θα μπορεί να εξελίσσεται σταδιακά προς πιο προηγμένα επίπεδα αυτοματοποίησης στο μέλλον. Η πρώτη εφαρμογή του συστήματος αναμένεται το 2028 σε μοντέλο της Stellantis για τη βορειοαμερικανική αγορά, χωρίς προς το παρόν να έχει αποκαλυφθεί ποιο θα είναι αυτό.
Ο επικεφαλής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης της Stellantis, Ned Curic, δήλωσε πως ο συνδυασμός της πλατφόρμας STLA AutoDrive με τη φιλοσοφία AI-first της Wayve δημιουργεί μια πραγματικά διαισθητική και ευχάριστη εμπειρία οδήγησης χωρίς την εμπλοκή του οδηγού, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην ασφάλεια και στη συνολική εμπειρία του χρήστη.
Από την πλευρά του, ο CEO της Wayve, Alex Kendall, αποκάλυψε ότι το πρωτότυπο σύστημα εξελίχθηκε σε λιγότερο από δύο μήνες πάνω σε ένα Jeep Grand Cherokee. Εξωτερικά, το πρωτότυπο δείχνει σχεδόν συμβατικό, με τις βασικές διαφοροποιήσεις να εντοπίζονται σε νέες κάμερες τοποθετημένες στους καθρέφτες και σε έναν πρόσθετο αισθητήρα στο επάνω μέρος του παρμπρίζ.
Παράλληλα, η Stellantis ανακοίνωσε και την επέκταση της συνεργασίας της με την Qualcomm για τη χρήση του συστήματος Snapdragon Ride Pilot. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα υποστηρίζει από βασικά συστήματα ασφαλείας έως λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2+, ενώ αναμένεται να λανσαριστεί το 2027 σε μεγάλο αριθμό μοντέλων του ομίλου, διευρύνοντας σημαντικά τη διάθεση του Hands-Free Active Driving Assist που μέχρι σήμερα περιορίζεται σε λίγα μόνο αυτοκίνητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Θα έρθει το φθηνό Skoda Kylaq στην Ευρώπη;
ΗΠΑ: Κυβερνητική απόρριψη για την Chery
Η BMW Speedtop «λιώνει» στο Νίρμπουργκρινγκ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Αυτός είναι δρόμος της Ελλάδας που μάγεψε όλο τον πλανήτη -Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής
- Ρασελ: Η Mercedes ζητάει κι εκείνη επανεξέταση των ποινών του!
- Η ABT περιποιείται και το Audi SQ5
- Δεν ήξερε καν ότι φόρτιζε - Ύστερα από 500.000 km ήρθε ο λογαριασμός!
- Καίει καύσιμο το αυτοκίνητο όταν είναι σταματημένο;
- Οδηγούμε στην Ελλάδα το Subaru Uncharted
- Τα αυτοκίνητα που λείπουν από τους ελληνικούς δρόμους: Peugeot 206 CC
- Ford Pro Blue Days: Αποκτήστε ένα επαγγελματικό όχημα Ford με προνομιακούς όρους
- Άλλαξε χέρια το γαλλικό διαμάντι της ΕΛΠΑ -H τιμή έκπληξη που πουλήθηκε το σπάνιο Renault
- Test drive: Ford Kuga FHEV 180 PS - Τα κάνει όλα και συμφέρει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsAuto
- Τελευταία Νέα NewsAuto
- Η Stellantis ετοιμάζει αυτόνομη οδήγηση 2++
- Η ABT περιποιείται και το Audi SQ5
- Οδηγούμε στην Ελλάδα το νέο Subaru Uncharted
- Ρασελ: Η Mercedes ζητάει κι εκείνη επανεξέταση των ποινών του!
- Ανανέωση για τα VW Multivan και California
- Mercedes: Θέμα χρόνου οι ποινές θέσεων εκκίνησης
- Τέλος συνεργασίας μεταξύ Grand Automotive Hellas και ΤΕΟΡΕΝ ΜΟΤΟΡΣ
- Ford Puma Gen-E: Το δημοφιλές SUV από 25.666 ευρώ και επιτόκιο 0,9%
- Ford Racing: Ανακοίνωσε τους οδηγούς για την επιστροφή στα Hypercars του WEC
- Skoda Epiq: Ξεκίνησε η παραγωγή του ηλεκτρικού SUV
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Ζαλίζει η τιμή πώλησης της αρτιότερης Bugatti EB110 GT του πλανήτη
- Τα αυτοκίνητα που λείπουν από τους ελληνικούς δρόμους: Peugeot 206 CC
- Test drive: Ford Kuga FHEV 180 PS - Τα κάνει όλα και συμφέρει
- Δεν ήξερε καν ότι φόρτιζε - Ύστερα από 500.000 km ήρθε ο λογαριασμός!
- Ford Pro Blue Days: Αποκτήστε ένα επαγγελματικό όχημα Ford με προνομιακούς όρους
- Μεθυσμένος οδηγός χτύπησε Ι.Χ. με μητέρα και παιδί και κρύφτηκε
- Άλλαξε χέρια το γαλλικό διαμάντι της ΕΛΠΑ -H τιμή έκπληξη που πουλήθηκε το σπάνιο Renault
- Porsche Taycan: Τώρα και με 8άρι κιβώτιο ταχυτήτων
- Οδηγούμε στην Ελλάδα το Subaru Uncharted
- Οδηγούμε στην Αττική το νέο Subaru Uncharted



