Η Fiat στα χέρια της Renault;

Η «εξαφάνιση» της FCA από τις μεγάλες αγορές αναγκάζει την εταιρεία να στραφεί στη Λατινική Αμερική, ενώ παράλληλα κατέθεσε πρόταση «συγχώνευσης» στη Renault.

Την στιγμή που ο όμιλος FCA «εξαφανίζεται» στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας «ποντάρει» στην αγορά της Βραζιλίας για να αυξήσει τα κέρδη της πραγματοποιώντας όμως μια επένδυση-μαμούθ 4 δις.

δολαρίων η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές είναι αμφιβόλου απόδοσης.

Ειδικότερα ο όμιλος FCA θα επενδύσει 4 δις. δολάρια στη Βραζιλία ώστε να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο Mike Manley.

Η FCA αύξησε το επενδυτικό της πρόγραμμα για τη Λατινική Αμερική κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, αν και επέκτεινε το χρονικό πλαίσιο των δαπανών που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο κατά ένα έτος.

Οι επενδύσεις θα αυξήσουν την δυναμικότητα παραγωγής στις 350.000 από 250.000 μονάδες στο εργοστάσιο της Jeep στο Pernambuco ενώ παράλληλα θα κατασκευαστεί και ένα νέο εργοστάσιο για την παραγωγή πιο αποδοτικών κινητήρων Turbo ανέφερε ο CEO της FCA.

Η Fiat Chrysler σχεδιάζει 15 νέα, ανανεωμένα ή ειδικά μοντέλα για τη Fiat και 10 για τις μάρκες Jeep και Ram μέχρι το 2024.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η μάρκα Fiat παραμένει πολύ ισχυρή στην αγορά της Βραζιλίας. Η μάρκα Fiat αποτελεί ζωτικό μέρος της επιχείρησής μας», ξεκαθάρισε ο Manley.

Η Λατινική Αμερική είναι κρίσιμη για τα σχέδια του Manley αλλά και την ανάπτυξη του ομίλου παγκοσμίως καθώς είναι η μοναδική περιοχή στον χάρτη εκτός της Βόρειας Αμερικής όπου ο όμιλος κατέγραψε κέρδη το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης το περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Λατινική Αμερική κατά την περίοδο κυμαίνεται σε 5,4% ενώ ο όμιλος εκτιμά πως έως το 2022 η κερδοφορία της εκεί θα αφορά σε διψήφιο ποσοστό.

Η Fiat άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο στη Βραζιλία το 1976 και η μάρκα Fiat οδήγησε τις πωλήσεις στη χώρα για 12 χρόνια μέχρι το 2015.

Αυτό τελείωσε αφού η εταιρεία συγχωνεύτηκε με την Chrysler και άρχισε να εισφέρει πόρους στην Jeep σε μια προσπάθεια να καταστεί περισσότερο παγκόσμιο εμπορικό σήμα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η Fiat να πέσει στην Τρίτη θέση των πωλήσεων και η Jeep από μηδενικό ποσοστό να έχει μόλις 4,8% μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά.

Η Βραζιλία είναι μια από τις λίγες περιοχές εκτός Ευρώπης όπου η μάρκα Fiat έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα καθώς έχει εξαφανιστεί στις ΗΠΑ, όπου οι φθηνές τιμές στα καύσιμα αλλά και οι επιλογές των καταναλωτών για φορτηγά και SUV δεν άφησαν κανένα περιθώριο στο γνωστό 500αράκι.

Επίσης η Fiat έχει εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό και από την τεράστια αγορά της Κίνα με αποτέλεσμα τα στελέχη του ομίλου να «ποντάρουν» πλέον στην Ευρώπη, τη Βραζιλία αλλά και τις αναδυόμενες αγορές για να επιβιώσουν.

Πάντως οι αναλυτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την επένδυση-μαμούθ που ετοιμάζει ο όμιλος FCA στη Βραζιλία καθώς επισημαίνουν ότι: «Η Βραζιλία είναι μία από τις ελάχιστες βασικές αγορές της Fiat, αλλά δεν ανήκει στις μάρκες που επιλέγουν οι καταναλωτές που αναζητούν SUV. Αυτά τα δύο νέα SUV της Fiat σίγουρα θα βοηθήσουν το εμπορικό σήμα να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς, αλλά από τη στιγμή που θα φθάσουν, η ​​Volkswagen και Jeep θα είναι ήδη καλά τοποθετημένες στην αγορά και δεν θα αφήσουν πολλά περιθώρια στην Fiat

Επίσης και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών δις. ευρώ εξακολουθούν να χάνουν χρήματα και ανησυχούν για την πορεία τους στην αγορά της Βραζιλίας και αν τελικά αποδώσουν τα αναμενόμενα κάποια στιγμή.

FCA: Επίσημη πρόταση «συγχώνευσης» στη Renault

Η Fiat Chrysler Automobiles ανακοίνωσε και επίσημα πως έχει καταθέσει επίσημη πρόταση «συγχώνευσης» στη Renault.

Η συμφωνία θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο ηγέτη και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τις αδυναμίες και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η FCA δήλωσε ότι οι συνδυασμένες επιχειρήσεις θα ανήκουν κατά 50% στους μετόχους της FCA και το 50% θα ανήκουν σε αυτούς της Renault.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε ότι έχει λάβει την πρόταση της FCA και ότι το συμβούλιο της θα συναντηθεί για να συζητήσει το θέμα.

O αμερικανο-ιταλικός όμιλος εδώ και καιρό αναζητά «σύμμαχο» ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος που έχουν να κάνουν με την θέσπιση των αυστηρότερων ορίων εκπομπών ρύπων που έχει ψηφίσει η ΕΕ αλλά και η ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων μοντέλων.

Η συμφωνία μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγή ιδίων κεφαλαίων, ανέφερε το Bloomberg. Η Nissan δεν συμμετέχει, αν και η συναλλαγή θα επιτρέψει στις αυτοκινητοβιομηχανίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους αργότερα, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Πάντως οποιοσδήποτε συμμαχία μεταξύ των δύο αυτοκινητοβιομηχανίων θα αντιμετωπίσει πιθανώς εμπόδια τόσο από τους πολιτκούς όσο και από τα Σωματεία Εργατών ιδιαίτερα στην Ιταλία καθώς τα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά εργοστάσια της FCA λειτουργούν κάτω από το 50%…

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται επτά ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο από τον Ιανουάριο, δήλωσαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Reuters, μετά την πτώση των πωλήσεων της Maserati Levante.

Επίσης η Maserati και η Alfa Romeo, δύο από τους κύριους πυλώνες του σχεδίου αναγέννησης της Ευρώπης, δεν κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του ομίλου FCA.

Οι 3.500 εργαζόμενοι του εργοστασίου Mirafiori ελπίζουν ότι η άφιξη της ηλεκτρικής έκδοσης του Fiat500 και της υβριδικής Levante το επόμενο έτος θα φέρει κέρδη.

Επίσης, ελπίζουν ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας, δήλωσε ο 56χρονος Giuseppe Pecorino, ο οποίος παρέμεινε στην εταιρεία για 31 χρόνια αναφέροντας χαρακτηρισιστικά ότι: «Θα μπορούσαν ακόμη και να μας κάνουν να συναρμολογήσουμε ποδήλατα εφ ‘όσον αυτό θα μας εξασφάλιζε τις δουλειές μας.»

The post Η Fiat στα χέρια της Renault; appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα