ΕΚΤ: Μικρός ο αντίκτυπος των επιπλέον δασμών στα ΙΧ από τις ΗΠΑ

Μικρές θα είναι οι απώλειες για την ΕΕ από πιθανή επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ εκτιμά η ΕΚΤ.

Μικρός θα είναι ο αντίκτυπος για την ΕΕ μιας πιθανής επιβολής επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα από τις ΗΠΑ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μια προσομοίωση

από τους ερευνητές της ΕΚΤ δείχνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ θα υποστεί απώλειες 4% σε περίπτωση επιπλέον εισαγωγικών δασμών από τις ΗΠΑ.

Τα πλεονεκτήματα που δημιουργούν οι επιπλέον δασμοί στις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από μέτρα αντιποίνων που επηρεάζουν άλλα τμήματα της οικονομίας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη περιλαμβάνει ένα σενάριο αμφίδρομης αύξησης κατά 10% των δασμών και άλλων εμποδίων στο εμπόριο από τις ΗΠΑ και όλους τους εμπορικούς εταίρους τους. Η προσομοίωση έδειξε μία «συνολικά συγκρατημένη μείωση της δραστηριότητας» στην Ευρωζώνη, καθώς η υποχώρηση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης θα υπερκάλυπτε την ώθηση στις εξαγωγές της ΕΕ σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.

Η μελέτη έδειξε, επίσης, μία μείωση μικρότερη από 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) στο πραγματικό εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών από τους δασμούς στον τομέα των αυτοκινήτων.

Η προοπτική των επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα έχει προκαλέσει σύγχυση στην ΕΕ από πέρυσι όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ισχυρίστηκε ότι οι εισαγωγές ξένων οχημάτων θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια – δηλαδή το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τους επιπλέον δασμούς στο αλουμίνιο και στον χάλυβα.

Η σύγκρουση κορυφώθηκε πριν λίγο καιρό όταν οι ΗΠΑ απειλούσαν να επιβάλλουν επιπλέον δασμούς ύψους 11 δισ. δολαρίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Η ΕΚΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες της επιβολής επιπλέον δασμών που εφαρμόστηκαν πέρυσι «παρουσιάζουν μέτριο δυσμενή κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζώνης του ευρώ». Ακόμη και στην Κίνα, ο αντίκτυπος φαίνεται ότι περιορίστηκε μέχρι στιγμής στις στοχοθετημένες βιομηχανίες.

Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα άσχημα. Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, που οι ερευνητές της ΕΚΤ καθορίζουν ως επιπλέον δασμούς 10% από τις ΗΠΑ σε όλους τους εμπορικούς εταίρους, θα μειώσουν τη δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 1,5%, με επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις.

Ενώ η ΕΕ θα υποστεί μόνο μια μικρή πτώση, το παγκόσμιο εμπόριο και η δραστηριότητα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περισσότερο από 2,5% και 1% αντίστοιχα…

The post ΕΚΤ: Μικρός ο αντίκτυπος των επιπλέον δασμών στα ΙΧ από τις ΗΠΑ appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα