Δοκιμή: Νέο Honda Jazz e:HEV

Το νέο Honda Jazz διεκδικεί τον τίτλο του πιο άνετου και πρακτικού μοντέλου στην κατηγορία του, ενώ η υβριδική του υπόσταση το καθιστά και απόλυτα αποδοτικό.

Από το 2001, όταν και πρωτοσυστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό, το Honda Jazz χαίρει μεγάλης εκτίμησης λόγω της πρακτικότητας και της ευρυχωρίας που προσφέρει.

Την ίδια επιτυχημένη «συνταγή» ακολουθεί και η τέταρτη γενιά του ιαπωνικού μικρού μοντέλου, εμμένοντας στο ενός όγκου αμάξωμα (τύπου MPV) του απερχόμενου Jazz,

ενώ διατίθεται για πρώτη φορά και σε μια εκδοχή τύπου crossover (Jazz Crosstar).

Εκτός όμως από τις χωροταξικές του δυνατότητες, οι οποίες έχουν εξελιχθεί περαιτέρω, το νέο Jazz προβάλλει τεχνολογικά αναβαθμισμένο και εμφανώς πιο οικονομικό στη χρήση. Για το τελευταίο φροντίζει το υβριδικό σύστημα υπό την ονομασία “e:HEV”, το οποίο συνιστά και το μοναδικό διαθέσιμο κινητήριο σύνολο.

Με παιχνιδιάρικη εμφάνιση

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, το νέο Jazz είναι κατά 49 χλστ. μακρύτερο (4.044 χλστ.), το ύψος και το πλάτος έχουν μείνει απαράλλαχτα στα 1.526 και 1.694 χλστ. αντίστοιχα, ενώ το μεταξόνιό του είναι ελαφρώς πιο κοντό (2.520 χλστ.) Αντιπαραβάλλοντάς το με την crossover εκδοχή του, την οποία δοκιμάσαμε πρόσφατα, το «απλό» Jazz, φέρει μικρότερη απόσταση από το έδαφος (136 χλστ., -16 χλστ.).

Σε επίπεδο σχεδίασης, έχει υιοθετήσει μια πιο «παιχνιδιάρικη» εμφάνιση σε σχέση με το προηγούμενο. Αυτή διαμορφώνεται μέσω της νέας, πιο λεπτής γρίλιας που – στα μάτια μας- μοιάζει με… χαμόγελο. Ακόμη, συναντώνται μεγαλύτεροι και λιγότερο «αιχμηροί» LED κεντρικοί προβολείς, ενώ οι εσοχές για τα φώτα ομίχλης είναι πιο διακριτικές. Οι επιφάνειες του μοντέλου είναι αρκετά πιο καμπύλες, ενώ στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα πλέον φέρουν οριζόντια διάταξη (πριν ήταν κάθετα τοποθετημένα).

Αλματώδης ψηφιοποίηση

Στην καμπίνα, το ταμπλό διακρίνεται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής και την αισθητική του, ενώ στο κέντρο του δεσπόζει μια απόλυτα αναβαθμισμένη κεντρική οθόνη αφής (τύπου τάμπλετ) 9,0 ιντσών, η οποία είναι ιδιαίτερα ευκρινής και ταχύτατη στην εκτέλεση των εντολών. Το σύστημα πολυμέσων παρέχει περισσότερες δυνατότητες συνδεσιμότητας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύχρηστο, ενώ ενσωματώνει τα πρωτόκολλα Apple CarPlay & Android Auto που ενεργοποιούνται και με ασύρματη σύνδεση. Σημειώνεται πως η πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις εφαρμογές επιτυγχάνεται και με φωνητικές εντολές μέσω του συστήματος Honda Personal Assistant.

Ευρύχωρο και πρακτικό

Στο εσωτερικό μπορούν να φιλοξενηθούν με άνεση τέσσερις επιβάτες, με τους πίσω να έχουν άπλετο χώρο για τα κεφάλια και τα γόνατά τους. Μεγάλη είναι η απόσταση και μεταξύ των εμπρός επιβατών, οι οποίοι απολαμβάνουν πολλές και πρακτικές θέσεις για μικροαντικείμενα. Αυτές αφορούν τις ποτηροθήκες που είναι διασκορπισμένες στις άκρες του ταμπλό και στην κεντρική κονσόλα, όπως και το… διπλό ντουλαπάκι μπροστά από τον συνοδηγό. Έμφαση δόθηκε και στην ασφάλεια, στην οποία συνεισφέρουν οι 10 αερόσακοι, ένας εκ των οποίων είναι κεντρικά τοποθετημένος.

Χαμόγελα χαρίζει και ο χώρος για τις αποσκευές, ο οποίος αντιστοιχεί σε 304 λτ. (298 λτ. στο Crosstar), ενώ με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων εκτοξεύεται στα 1.205 λτ. Σημειώνεται πως τα πίσω καθίσματα διατηρούν το σύστημα ανάκλησης “Magic Seats”, που μπορούν να αναδιπλώσουν και τη βάση τους.

Υβριδικό και «οικονομικό»

Το Jazz εφοδιάζεται με μια υβριδική τεχνολογία, που ονομάζεται e:HEV και απαρτίζεται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 i-VTEC, δύο ηλεκτροκινητήρες και μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Η συνολική ισχύς αποτυπώνεται σε 109 ps και 253 Nm ροπής, παρέχοντας επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 9,4 sec και 175 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας.

Το ένα από τα ηλεκτρικά μοτέρ είναι αυτό που μεταφέρει την κίνηση στους εμπρός τροχούς, το έτερο εκτελεί χρέη γεννήτριας, ενώ ο θερμικός κινητήρας λειτουργεί -ως επί το πλείστον- ως μονάδα παραγωγής ενέργειας για την φόρτιση της μπαταρίας.

Παράλληλα, υπάρχουν 3 προγράμματα οδήγησης, οι εναλλαγές μεταξύ των οποίων γίνονται αυτόματα και ανεπαίσθητα βάσει των εκάστοτε συνθηκών και με γνώμονα τη βέλτιστη κατανάλωση καυσίμου. Στο πρόγραμμα EV Drive το Jazz κινείται αμιγώς ηλεκτρικά, στο Hybrid Drive ο βενζινοκινητήρας παράγει ενέργεια τροφοδοτώντας το ηλεκτρικό μοτέρ, ενώ υπάρχει και το Engine Drive, όπου ο κινητήρας εσωτερικής καύσης εμπλέκεται άμεσα στην κίνηση του οχήματος. Για το ποιο πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία φροντίζει το αυτόματο κιβώτιο e-CVT.

Όπως διαπιστώσαμε, κατά τις καθημερινές μας μετακινήσεις το αυτοκίνητο κινούνταν κυρίως με ηλεκτρική ενέργεια, φροντίζοντας για… την τσέπη μας. Σύμφωνα με τη Honda η μεικτή κατανάλωση αντιστοιχεί 4,5 λτ./100 χλμ., ένα νούμερο πολύ κοντά σε αυτό που καταγράψαμε στην πράξη (4,8 λτ./100 χλμ.).

Στην πράξη

Αναμφίβολα, το αγαπημένο περιβάλλον του νέου Honda Jazz είναι ο αστικός ιστός. Χάρη στην υβριδική του «καρδιά» το μοντέλο κινείται αθόρυβα, η κύλιση είναι πολύ ποιοτική, ενώ η ανάρτηση δεν αφήνει… περιθώρια για καταπόνηση ή κραδασμούς στις ανωμαλίες του δρόμου. Οι compact διαστάσεις και ο μικρός κύκλος στροφής καθιστούν το μοντέλο ιδιαίτερα ευέλικτο, με τις λεπτές εμπρός κολώνες (A-pillars) να περιορίζουν τα τυφλά σημεία, προσφέροντας άρτια ορατότητα.

Στην περίπτωση που οδηγός βγει σε ανοιχτό δρόμο και χρειαστεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στο γκάζι, τότε… μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι το θερμικό μοτέρ και το επίπεδο του παραγόμενου θορύβου αυξάνεται σημαντικά. Από την άλλη, η καλή ηχομόνωση θα κρατήσει τους ανεπιθύμητους ήχους εκτός καμπίνας, εξασφαλίζοντας στους επιβαίνοντες ένα ικανοποιητικά ήσυχο ταξίδι.

Συμπέρασμα

Με τιμή που ξεκινά από 21.700 ευρώ, το νέο Honda Jazz βρίσκεται στην ελληνική αγορά προβάλλοντας πιο ολοκληρωμένο από ποτέ. Είναι ακόμα πιο πρακτικό και άνετο, έχει αναβαθμιστεί τεχνολογικά και ποιοτικά, ενώ η υβριδική του «καρδιά» φροντίζει για οικονομικές μετακινήσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Honda Jazz e:HEV

Κινητήρας: 1.498 cc
Ισχύς: 109 PS στις 6400 rpm
Ροπή: 253 Nm 4.500 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: eCVT
Επιτάχυνση 0-100km/h: 9,4 sec
Τελική ταχύτητα: 175 km/h
Μέση κατανάλωση: 4,5 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 102 gr/km
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.044 x 1.694 x 1.526 mm
Μεταξόνιο: 2520 mm
Βάρος: 1228 kg
Χώρος αποσκευών: 304 lt
Τιμή: Από €21.700

Διαβάστε επίσης:
Ανανέωση και νέα σπορ έκδοση εξοπλισμού για το Honda CR-V
Δοκιμή: Honda e 154 PS
Αποκάλυψη για το νέο Honda HR-V (Video)

The post Δοκιμή: Νέο Honda Jazz e:HEV appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δοκιμή, Νέο Honda Jazz, HEV,dokimi, neo Honda Jazz, HEV