Δοκιμή: Porsche Cayenne Coupé Turbo

Μια γρήγορη, διασκεδαστική και πρακτική Porsche; Οχι μόνο. Η Cayenne Coupé θα μπορούσε να είναι η crossover εκδοχή της 911.

Υπάρχουν τα Audi Q8, BMW X6 και GLE Coupé. Και υπάρχει και η Porsche Cayenne, η οποία μέχρι σήμερα αρνούνταν πεισματικά να μπει σε αυτή την κατηγορία των σπορ-κουπέ premium

SUV, η οποία έχει αποδειχτεί κανονική μηχανή χρημάτων για τις άλλες εταιρείες. Για την ακρίβεια άργησε μια ολόκληρη γενιά και κάτι. Οταν ο Matthias Müller ήταν ακόμα επικεφαλής της Porsche, υπήρχαν στα σκαριά δύο κουπέ SUV: ένα μικρότερο, βασισμένο στην ανανεωμένη Macan, και ένα με βάση την Cayenne. Η έκδοση της Macan εγκαταλείφθηκε προσωρινά, αν και υπάρχει περίπτωση να επανέλθει στο προσκήνιο το 2024, ως μία εκδοχή του Audi Q6 e-tron, βασισμένη πλέον στην ηλεκτρική πλατφόρμα PPE.

Την Cayenne Coupé, όμως, μπορείς να την αγοράσεις τώρα. Από κοντά αυτό το νέο SUV της Porsche με τη χαμηλή γραμμή οροφής, παρόλη την αμφισβητήσιμη συνολικά οπτική της, σε ψαρώνει: πιο πλατιά και χαμηλή, είναι σίγουρα αρκετά διαφορετική από την 5θυρη έκδοση, ειδικά στο πίσω μέρος όπου οι τονισμένες ακμές των θόλων, ένας ανθρακονημάτινος διαχύτης και η αεροτομή που αποτελεί προέκταση της οροφής με μία μηχανοκίνητη επέκταση, εκτός από την οπτική εντύπωση αποτελούν και το πακέτο του ενεργού αεροδυναμικού πακέτου της Porsche γνωστού με το αρκτικόλεξο PAA.

Παρότι οι χαμηλές εμπρός κολόνες και το πιο επικλινές παρμπρίζ χαμηλώνουν το ύψος του αυτοκινήτου κατά 20 mm, η οροφή «πέφτει» σαφώς πιο γρήγορα από τις μεσαίες προς τις πίσω κολόνες. Το χαμηλότερο συνολικά ύψος βοηθά στην καλύτερη απο-επιβίβαση των πίσω επιβατών, ενώ ο διαθέσιμος αέρας για τα κεφάλια τους είναι ικανοποιητικός, κυρίως επειδή τα έδρανα των καθισμάτων είναι τοποθετημένα 30 mm χαμηλότερα. Βέβαια, όπως και στην Lamborghini Urus, η ατμόσφαιρα για τους πίσω είναι σαφώς πιο σκοτεινή και κλειστοφοβική.
Η Cayenne Coupé θα πωλείται σε πέντε εκδόσεις. Η βασική έκδοση κινείται από τον 3λιτρο V6 turbo και αποδίδει 340 PS. Στην E-Hybrid προστίθεται και ένα ηλεκτρικό μοτέρ με 136 PS με αποτέλεσμα η συνδυαστική ιπποδύναμη να ανεβαίνει στους 462 PS. Η Cayenne Coupé S αποδίδει 441 PS, πάλι από έναν τούρμπο V6 κινητήρα, ενώ η Turbo (αυτή που δοκιμάζουμε τώρα) φτάνει τους 549 PS από έναν 4λιτρο V8 με δύο τούρμπο.

Νέος 6κύλινδρος βενζινοκινητήρας για την FCA

Και για όσους θεωρούν ότι και αυτή η ιπποδύναμη δεν αρκεί, οσονούπω θα υπάρξει και η Turbo S E-Hybrid με συνδυαστική ιπποδύναμη 680 PS. Ολες μπορούν να εξοπλιστούν με το Sports Package, το οποίο εξοικονομεί 22 kg.Αν το παραγγείλεις, η οροφή και τα υλικά του εσωτερικού έρχονται σε ανθρακόνημα, οι στάνταρ 20άρες ζάντες (21” στην Turbo) δίνουν τη θέση τους σε 22άρες, η μαυρόασπρη ταπετσαρία δίνει μια εσάνς από κλασικές 911, το δέρμα και η αλκαντάρα βρίσκονται σε αφθονία και οι τεράστιες τετραπλές απολήξεις της εξάτμισης είναι ικανές να κάνουν τους κωφούς να ακούσουν, αλλά κυρίως το αντίθετο. Υπάρχουν ωστόσο και οι παραξενιές της Porsche. Για παράδειγμα, ενώ η πλοήγηση είναι στάνταρ, η εταιρεία εξακολουθεί να χρεώνει επιπλέον το ασύρματο κλειδί αλλά και κάθε σύστημα ενεργητικής ασφάλειας, εκτός από τα υποχρεωτικά ABS και ESP.

Αυτό που παρέχει σε αφθονία η Turbo Coupé είναι οι επιδόσεις. Με συνολικό απόβαρο 2.200 kg είναι περίπου 700 kg πιο βαριά από την 911 και παρ’ όλα αυτά σχεδόν το ίδιο γρήγορη. Το 0-100 km/h θυμίζει λίγο dragster, αφού επιτυγχάνεται σε 3,9”. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το 0-200 km/h που έρχεται σε 14,6”, ενώ η τελική των 286 km/h μόνο ως αξιοθαύμαστη μπορεί να χαρακτηριστεί δεδομένης της μετωπικής επιφάνειας του αυτοκινήτου που θυμίζει πλατεία χωριού. Στο πρόγραμμα Sport Plus, με τον ήχο της εξάτμισης ρυθμισμένο στο τέρμα, η Cayenne ακούγεται σαν στούκας σε εφόρμηση. Αυτό, σε συνδυασμό με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του αυτοκινήτου που δοκιμάζαμε, έκανε τους πάντες να σέβονται αλλά πιθανώς κανέναν να μας αγαπάει. Βλέπετε ακόμα και στα πάτρια εδάφη της Porsche τα ενεργοβόρα και θορυβώδη SUV τυγχάνουν όλο και μικρότερης κοινωνικής αποδοχής, κάτι που καθιστά μάλλον επιτακτική την άφιξη της ηλεκτρικής Taycan. Αλλωστε και ο δείκτης κατανάλωσης του εν λόγω αυτοκινήτου αρνείται πεισματικά να δείξει μια τιμή έστω κοντά στη μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η Porsche, δηλαδή τα 13,6 lt/100 km. Θεωρητικά θα μπορούσε, αλλά δεν το κάνει για έναν και μόνο λόγο: ο πειρασμός να σπιρουνήσεις ετούτο εδώ το μηχανικό άτι που μοιάζει με άλογο εργασίας αλλά έχει καρδιά καθαρόαιμου κούρσας, είναι απλά ανυπέρβλητος.

Διαβάστε επίσης: Ο πρώην μάνατζερ του Schumacher κάνει επίθεση στη σύζυγο του

Στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους ακόμα και οι τακτικοί θαμώνες της αριστερής λωρίδας έχουν προ πολλού πάψει να υποτιμούν τις δυνατότητες προσπέρασης των SUV υψηλών επιδόσεων. Παρά τον όγκο και το βάρος της, η Cayenne Turbo Coupé κυριαρχεί σε επιταχύνσεις από 140 μέχρι και πάνω από 200 km/h, όπως κανένα άλλο παρόμοιο SUV. Με 78,5 kgm ροπής από τις 1.960 μέχρι και τις 4.500 rpm και το πυκνό και γρήγορο 8άρι αυτόματο κιβώτιο που τη διαχειρίζεται, η δύναμη on-demand είναι σχεδόν αστείρευτη. Τελικά μόνο η μεγάλη μετωπική επιφάνεια της Cayenne είναι αυτή που την εμποδίζει από το να ισοφαρίσει την τελική ταχύτητα της 911. Από την άλλη πλευρά, οι μηχανικοί της Porsche κατάφεραν να εκμεταλλευτούν μέχρι ενός σημείου αυτό ακριβώς το μειονέκτημα για να δημιουργήσουν το πρώτο SUV στον κόσμο με φαινόμενο ground-effect. Στον Α7, βόρεια της Στουτγάρδης, υπάρχουν μια-δυο καμπές των 240 km/h τις οποίες τις περνάς τέρμα με την GT3 και επίσης τέρμα με την Cayenne Coupé. Δεν αισθάνεσαι κανενός είδους ταλάντωση ή κλίση, καμία τάση να ακολουθήσει τυχόν διαμήκεις ανωμαλίες. Οπως και η Urus, η Cayenne μένει ατάραχη στη θέση της και εμπνέει απίστευτη αυτοπεποίθηση στον οδηγό της. Ολο αυτό, δεδομένου του υψηλού κέντρου βάρους της, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
Το φορτωμένο με εξοπλισμό αυτοκίνητο της δοκιμής είχε κάρμπον-κεραμικά φρένα (με φοβερή απόδοση αλλά θορυβώδη), matrix προβολείς (τους συστήνουμε ανεπιφύλακτα), ενεργητική τετραδιεύθυνση (πολύ πιο απαραίτητη και αποτελεσματική από τις ενεργές 48βολτες αντιστρεπτικές), torque vectoring (μάλλον αχρείαστο) και ενεργό cruise control. Καλοδεχούμενα αλλά όχι και απαραίτητα είναι το μάλλον φλύαρο σε πληροφόρηση head-up display, τα αεριζόμενα καθίσματα με τη λειτουργία μασάζ και το ηχοσύστημα από την Burmester. Η Cayenne Coupé όχι μόνο υιοθετεί το περίπλοκο σύστημα διεπαφής MMI της Audi, αλλά δείχνει να μην έχει απαλλαγεί και από κάποια εργονομικά λάθη ή κάποιες ατέλειες στη συναρμογή. Επίσης η ποιότητα κύλισης στις χαμηλές ταχύτητες είναι αναντίστοιχη της εικόνας και των χρημάτων που κοστίζει, ενώ το κιβώτιο είναι απότομο στις πρώτες αλλαγές, ακόμα και στη λειτουργία Normal. Αν, ωστόσο, πρέπει να την κρίνουμε για τη συνολική οδηγική της συμπεριφορά, το κράτημά της, τις επιδόσεις και το φρενάρισμα, η Cayenne έχει τους περισσότερους ανταγωνιστές στο τσεπάκι της. Οταν βρέχει, η καλύτερη ρύθμιση είναι η ανάρτηση στο Normal, το κιβώτιο και το σύστημα διεύθυνσης στο Sport και το ESP να πάει για ξεκούραση, ειδάλλως θα είναι αυτό το σπαστικό παιδάκι που χαλάει το πάρτυ.

Για όσους κάνουν όνειρα, δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη για κλείδωμα της ροπής αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, απενεργοποίησης του διαφορικού ή, έστω, ρύθμισης του ποσοστού κατανομής της ροπής ανάμεσα στους δύο άξονες. Στο βρεγμένο οδόστρωμα υπό πίεση, λοιπόν, η Cayenne θα υποστρέψει ελαφρώς στην αρχή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια μακρά ουδέτερη φάση η οποία θα μετατραπεί είτε σε σύντομο γλίστρημα με τα τέσσερα είτε σε όση υπερστροφή επιτρέπουν η πρόσφυση του οδοστρώματος και οι ικανότητες του οδηγού.
Στο στεγνό οδόστρωμα τα P Zero λάστιχα και η ρύθμιση της ανάρτησης παράγουν ένα εξωπραγματικό ποσοστό πλευρικής και ελκτικής πρόσφυσης, με τα λάστιχα να εκλιπαρούν και έλεος και τον εσωτερικό πίσω τροχό να στέλνει σήματα καπνού μέχρι τη βόρεια θάλασσα. Το πρόγραμμα Sport Plus είναι σαν να χύνει ένα σφηνάκι από σιρόπι στην κολόνα του τιμονιού, τεντώνει τα μούσκουλα της ανάρτησης και αφήνει το κιβώτιο να στριγγλίζει κάθε φορά που ο οδηγός καρφώνει το δεξί του πόδι στο πάτωμα. Θα προτιμούσα το πρόγραμμα Sport για κάθε μέρα, αλλά αν θέλεις να μειώσεις λίγο την κατανάλωση, η λειτουργία του ελεύθερου τροχασμού (coasting) είναι διαθέσιμη μόνο στο Normal.
Δεδομένου ότι ακόμα και αυτή η πανίσχυρη Cayenne είναι μάλλον απίθανο να αναδείξει τις πραγματικές αρετές της σε κάποια πίστα, τα ατσάλινα φρένα με τις 10πίστονες δαγκάνες φτάνουν και περισσεύουν ακόμα και για σκληρή χρήση στον δρόμο. Αλλά εκεί που η Porsche δεν έχει ταίρι είναι στην ικανότητά της να καλιμπράρει το βάρος και την αίσθηση των χειριστηρίων οργάνων ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργίας που επιλέγεις κάθε φορά. Το τιμόνι, τα φρένα, η αίσθηση από το γκάζι αυξομειώνονται αξιοσημείωτα εύστοχα. Και μια τελευταία συμβουλή: Αντί να βάλεις το κιβώτιο στο Sport, όπου σου αρέσει να κάνεις επίδειξη στο πόσο γρήγορο μπορεί να γίνει, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις τα paddles πίσω από το τιμόνι και να απολαύσεις ο ίδιος την εμπειρία από τον κινητήρα. Αυτός ο 4λιτρος V8 με τις αναπάντεχα συμπαγείς διαστάσεις είναι πραγματικά εξαιρετικός. Αν πρέπει να βρούμε κάποια ψεγάδια, θα λέγαμε ότι οι 549 PS είναι… λιγότεροι από τους 600+ που θα έχει μία μελλοντική έκδοση Turbo S και ότι θα ήταν καλοδεχούμενη μια μείωση της κατανάλωσης. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, όμως (αν γίνουν), η Cayenne Turbo Coupé θα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αυτοκίνητα, παρ’ όλες τις εγγενείς μηχανολογικές της αντιφάσεις. Ή και εξαιτίας αυτών.

Key tech
H Porsche, η οποία έχει παράδοση στον εντοπισμό και τη δημιουργία πετυχημένων υποκατηγοριών, είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει η αγορά για μια Cayenne με κάμποσο από το σπορ πνεύμα της Macan. «Μπήκα στην εταιρεία το 2004, την εποχή που λανσαρίστηκε η πρώτη Cayenne, και ομολογουμένως δεν μπορούσα να φανταστώ τότε ότι κάποτε θα υπάρχει και μια Cayenne Coupé», λέει στο «CAR» ο επικεφαλής σχεδιασμού της Porsche, Michael Mauer και συνεχίζει: «Oσο όμως οι γενιές περνούσαν, γινόταν ολοένα και πιο προφανές ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα τέτοιο μοντέλο. Δεν χρησιμοποιούμε έρευνες κοινού, απλώς θέλουμε να σχεδιάζουμε αυτοκίνητα που δείχνουν κουλ και όμορφα». Η Cayenne Coupé είναι μια πιο «έκλυτη» εκδοχή της κανονικής και δεν είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια. Προηγουμένως η Porsche ενέταξε στην γκάμα της Panamera την LWB αλλά και την shooting brake, Sport Turismo.

The post Δοκιμή: Porsche Cayenne Coupé Turbo appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα