Δοκιμή: Mercedes GLC Coupe 200 4MATIC

Η εντυπωσιακή Mercedes GLC Coupe ανανεώνεται και εμείς τη δοκιμάζουμε στην έκδοση 200, η οποία για πρώτη φορά εφοδιάζεται με ένα «ήπιο» υβριδικό σύστημα κίνησης που πριμοδοτεί επιδόσεις και εκπομπές ρύπων.

Με τη GLC Coupe η Mercedes δημιούργησε πριν από μια τριετία ένα SUV-Coupe μοντέλο με ξεχωριστή εμφάνιση και δυναμικά χαρακτηριστικά

που έλειπαν από τα παραδοσιακά SUV. Πλέον και όπως συνέβη και στη GLC, το μεσαίο γερμανικό SUV-Coupe των Γερμανών ανανεώνεται σε διάφορα σημεία του, ώστε να αποκτήσει περαιτέρω πλεονεκτήματα προσέλκυσης του υποψήφιου αγοραστή. Η έκδοση GLC Coupe 200 της δοκιμής μας είναι η αρχική στη γκάμα, κοστίζοντας από 59.020 ευρώ με πλήρη εξοπλισμό.

Πιο… γλυκιά!

Αισθητικά η ανανέωση της Mercedes στη GLC Coupe δεν άλλαξε άρδην το έτσι κι αλλιώς ελκυστικό της αμάξωμα, αλλά με καίριες επεμβάσεις στα σημεία θα λέγαμε ότι… γλύκανε τη σχεδίαση του γερμανικού μοντέλου. Έτσι λοιπόν συναντούμε νέα LED φώτα ημέρας στο εμπρόσθιο τμήμα, αλλά και επίσης νέα LED φώτα πίσω με τετραγωνισμένο σχήμα που αντικαθιστούν τα προηγούμενα οριζόντιας σχεδίασης γραφικά. Με πιο τετραγωνισμένο μοτίβο έρχονται και οι απολήξεις της εξάτμισης στο πίσω μέρος, ενώ τα πλαϊνά σκαλοπάτια, ο πιο δυναμικός προφυλακτήρας και οι 19άρες ζάντες αλουμινίου του μοντέλου της δοκιμής μας αποτελούν μέρος του έξτρα AMG πακέτου της Mercedes και σίγουρα τονίζουν περαιτέρω το δυναμισμό της.

Εσωτερικό με πολυτέλεια και υψηλή τεχνολογία

Στο θάλαμο των επιβατών της GLC Coupe, η πολυτέλεια των προσφερόμενων υλικών είναι εμφανής, ενώ επιπλέον, κατά την ανανέωση τα στοιχεία τεχνολογίας έχουν ενισχυθεί στο ανώτερο δυνατό. Έτσι λοιπόν, συναντούμε το αναβαθμισμένο σύστημα πολυμέσων MBUX που βλέπουμε και θα βλέπουμε σε όλες τις νέες Mercedes, οι απεικονίσεις του οποίου αφορούν τόσο στην ψηφιακή οθόνη υψηλής ανάλυσης στο κέντρο του ταμπλό (7 ή 10,25 ιντσών ανάλογα με την έκδοση), όσο και στον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών μπροστά στο ταμπλό. Ο οδηγός μπορεί να χειριστεί το διευρυμένο και ευκολότερο στη χρήση μενού είτε μέσω της κεντρικής οθόνης, είτε μέσω των διακοπτών στο τιμόνι και του touchpad στο τούνελ της κονσόλας, είτε απλά λέγοντας «Hey Mercedes» στο προηγμένο σύστημα φωνητικών εντολών του αυτοκινήτου. Σε όλες τις περιπτώσεις οι αντιδράσεις του συστήματος είναι τόσο άμεσες, ώστε ακόμη και σε εάν μια πρόταση στη συνομιλία με τον συνοδηγό του ο οδηγός πει «Mercedes», τότε ενδέχεται ο ψηφιακός βοηθός του συστήματος να του απαντήσει!

Στο πεδίο των χώρων, δεν αλλάζουν τα δεδομένα σε σχέση με το προ-ανανέωσης μοντέλο και έτσι, η GLC Coupe εκμεταλλεύεται και πάλι τις διαστάσεις της ώστε να προσφέρει και πάλι γενναιόδωρους χώρους. Η κλίση της οροφής στο πίσω μέρος μειώνει τον «αέρα» για τα κεφάλια των επιβατών σε σχέση με ένα παραδοσιακό SUV, όμως το πορτ-μπαγκάζ με τα 500 λίτρα χωρητικότητας διατηρεί μια πολύ καλή ευρυχωρία. Στην πρακτικότητα του εσωτερικού, η Mercedes έχει φροντίσει ώστε η GLC Coupe να διαθέτει αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα, αλλά και τις απαραίτητες για την εποχή θύρες σύνδεσης USB, θέση για ασύρματη φόρτιση κινητού κ.α.

Ικανός βενζινοκινητήρας με ηλεκτρικό boost

Μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση που φέρνει η ανανεωμένη Mercedes GLC Coupe είναι η παρουσία ενός «ήπιου» υβριδικού συστήματος σε όλες τις βενζινοκίνητες επιλογές της. Στην περίπτωση της GLC 200 της δοκιμής μας, ο 2λιτρος turbo κινητήρας των 197 ίππων συνδυάζεται με ένα 48-Volt σύστημα που προσθέτει άλλους 13,6 ίππους ισχύος και 15,3 kgm ροπής. Ουσιαστικά το σύστημα αυτό αναλαμβάνει να «αποφορτίσει» το μοτέρ από την ανάγκη έξτρα παροχής ισχύος στην πλήρη επιτάχυνση, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει να διατηρήσει σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου στις περιπτώσεις που ο κινητήρας απεμπλέκεται εν κινήσει (λειτουργία coasting), για να μειώσει τις ανάγκες σε καύσιμο και τους ρύπους. Η ηλεκτρική ενέργεια του 48-Volt συστήματος ανακτάται κατά την επιβράδυνση και το φρενάρισμα. Ο συνδυασμός αυτός στέλνει τη δύναμή του στους τροχούς μέσω 9τάχυτου αυτόματο κιβωτίου ταχυτήτων. Στην πράξη, η απόδοση είναι πολύ καλή και ο οδηγός έχει στη διάθεσή του αρκετή ισχύ για να κινηθεί γρήγορα. Το κιβώτιο συνολικά λειτουργεί αρκετά άμεσα και ιδίως όταν επιλεγεί το «Dynamic» στα διαθέσιμα set-up οδήγησης βοηθά τον κινητήρα στο έργο του διατηρώντας μέσα την επιλεγμένη σχέση και αλλάζοντας την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην υπάρξει ουδεμία έλλειψη ισχύος. Με το δεδομένο των 1,8 τόνων βάρους, οι επιδόσεις είναι αρκετά σβέλτες (π.χ. 0-100 km/h σε 8.0 sec). Στο πεδίο της κατανάλωσης, η Mercedes κατά κύκλο NEDC ανακοινώνει από 7,0 lt./100 km, όμως στην πράξη μια τιμή κοντά στα 10,9 lt./100 km είναι πιο ρεαλιστική για χρήση σε εθνική και πόλη.

Σπορτίφ όσο απαιτείται

Στο δρόμο η ανανεωμένη Mercedes GLC Coupe διατηρείται αρχοντική και πάντα πιο σπορτίφ σε σχέση με την GLC, από τη στιγμή που στάνταρ έρχεται με τη σπορ ανάρτηση της Mercedes. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα υπερυψωμένο αυτοκίνητο η ανάρτηση του οποίου μπορεί να διαχειριστεί με χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα τα «κατσαρά» του οδοστρώματος και τις γενικότερες ανωμαλίες, αλλά παράλληλα να στρίψει γρήγορα πιο εμφατικά και με μεγαλύτερη σιγουριά από ένα κλασικό SUV. Στο τελευταίο το ρόλο του παίζει και το σύστημα τετρακίνησης 4Matic της Mercedes, που φροντίζει άμεσα να μοιράσει αυτόματα τη ροπή εμπρός-πίσω ανάλογα με τις συνθήκες. Χαρακτηριστικό της GLC Coupe αποτελεί και η πολύ καλή εσωτερική ηχομόνωση, που φροντίζει περαιτέρω για την άνεση στο ταξίδι. Σε ό,τι αφορά στο τιμόνι, η πληροφόρηση που προσφέρει στον οδηγό είναι αρκετά καλή και η γενικότερη αίσθηση ικανοποιεί περισσότερο από ό,τι περιμένει κανείς. Πολύ αποτελεσματικά είναι τα φρένα, με μια μικρή παρατήρηση μόνο για την αίσθηση από το πεντάλ σε κάποιες περιπτώσεις. Εκτός δρόμου, η GLC Coupe δεν αισθάνεται έξω από τα νερά της, όμως ο γενικότερος προορισμός της παραμένει η άσφαλτος.

Εν κατακλείδι

Η ανανέωση της GLC Coupe από τη Mercedes είναι σίγουρο ότι ενίσχυσε το μεσαίο πολυτελές SUV-Coupe. Η hi-tech αναβάθμιση του εσωτερικού, αλλά και η 48-Volt βοήθεια στον αρχικό κινητήρα της έκδοσης της δοκιμής μας, είναι δύο στοιχεία που από μόνα τους δίνουν στη GLC Coupe ένα αγοραστικό πλεονέκτημα. Η τιμή των 59.000 ευρώ είναι σίγουρα υψηλή, όμως ο ανταγωνισμός της premium μεσαίας κατηγορίας των SUV όπου τοποθετείται το αυτοκίνητο κυμαίνεται σε αυτό το εύρος χρημάτων (λίγο πάνω, λίγο κάτω από τα 60.000 ευρώ).

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA
Κινητήρας: 1.991 cc
Ισχύς: 197 PS/5.500-6.100 rpm
Ισχύς EQ Boost: 13,6 PS
Ροπή: 32.6 kgm/1.650-4.000 rpm
Ροπή EQ Boost: 15.3 kgm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 9 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8.0 sec
Τελική ταχύτητα: 216 km/h
Μεικτή κατανάλωση: από 7.0 l/100 km
Εκπομπές CO2: από 161 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 394,5 €
Βάρος: 1.820 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.731/1.890/1.600 mm
Μεταξόνιο: 2.873 mm
Χώρος αποσκευών: 500 lt
Τιμή: από 59.020 €

The post Δοκιμή: Mercedes GLC Coupe 200 4MATIC appeared first on NewsAuto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα